Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
12.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Google Android nosljive naprave

Torek, 11. 3. 2014, 12.42

7 let, 12 mesecev

Prihaja Android za nosljive naprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Google bo proizvajalcem nosljivih naprav ponudil razvojna orodja, da bodo lahko na svoje izdelke namestili priljubljeni operacijski sistem Android.

"Radi bi razvili nabor protokolov, s katerimi bi lahko nosljive naprave delovale skupaj," je povedal Sundar Pichai, podpredsednik Googlove enote za Android, Chrome in aplikacije. "Paket razvojnih orodij bo na voljo čez dva tedna."

Android je sicer najbolj priljubljen operacijski sistem na pametnih telefonih, letos pa naj bi izdelali še dodatnih 1,1 milijarde naprav s tem sistemom.

Bo v drugem poskusu uspelo? Android je že poganjal tudi prvo Samsungovo pametno uro Galaxy Gear, a so zaradi težav z uporabniškim vmesnikom in vzdržljivostjo baterije na njeno naslednico Gear 2 raje namestili platformo Tizen.

Najodmevnejši izlet južnokorejskega velikana v svet nosljivih naprav je sicer projekt Google Glass. Pametna očala, opremljena s kamero in majhnim zaslonom, ki ga je mogoče nadzorovati z glasom, še niso na prodaj, saj jih trenutno preizkušajo izbrani uporabniki.

Prihodnost je nosljiva "Google zelo resno jemlje nosljive naprave in želi, da bi jih drugi tudi," je prepričan John Delaney iz raziskovalne družbe IDC. "Industrija namreč v tovrstne naprave polaga veliko upov, saj se prodaja mobilnikov na razvitih trgih počasi umirja, nosljive naprave pa bi jo lahko spet zagnale."

Tudi Geoff Blaber iz analitskega podjetja CCS Insight se strinja, da gre za logičen korak. "Za Google je zelo pomembno, da na razdrobljen trg nosljivih naprav prinese neko stalnico," je poudaril. Brez skupnega razvojnega paketa namreč južnokorejski velikan tvega, da bo vsak proizvajalec razvil nekaj posebnega, česar pri Googlu ne bodo mogli nadzorovati.

Nekaj podobnega se jim je zgodilo že s tablicami, ko so vsi proizvajalci hoteli hitro odgovoriti na Applov iPad. Google je takrat prepozno prilagodil Android, zaradi česar je podjetje izgubilo ogromno denarja.

Ne spreglejte