Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
9.11

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mobilni internet e-storitve

Sobota, 17. 12. 2011, 9.11

5 let, 8 mesecev

Približno polovica podjetij v EU tudi z mobilnimi širokopasovnimi povezavami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V EU je januarja letos mobilno širokopasovno povezavo do interneta imelo 47 odstotkov podjetij. Najvišji, 77-odstoten delež takih podjetij je na Finskem, najnižji, 15-odstoten pa v Romuniji.

V Sloveniji je mobilno širokopasovno povezavo imelo 50 odstotkov podjetij. Tako je razvidno iz rezultatov raziskave o rabi informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) v EU ter na Norveškem in Hrvaškem, ki jo je v torek objavil evropski statistični urad Eurostat.

Kakršenkoli dostop do interneta je imelo 95 odstotkov podjetij Kakršenkoli dostop do interneta je januarja letos imelo 95 odstotkov podjetij v evropski sedemindvajseterici, fiksno širokopasovno povezavo pa 87 odstotkov. V Sloveniji sta ta dva deleža znašala 97 oziroma 92 odstotkov.

Na Nizozemskem in Finskem imajo do interneta dostop vsa podjetja Edini državi, v katerih imajo že vsa podjetja dostop do interneta, sta bili Nizozemska in Finska, najnižji pa je bil ta delež v Romuniji, kjer je internetno povezavo imelo le 79 odstotkov podjetij.

V Sloveniji je imelo svojo stran 74 odstotkov podjetij Raziskava še kaže, da je svojo spletno stran imelo 69 odstotkov podjetij v EU. Najvišji delež podjetij s spletno stranjo so beležili na Finskem (93 odstotkov vseh podjetij), najnižji v Romuniji (34 odstotkov). V Sloveniji je svojo stran imelo 74 odstotkov podjetij. Medtem pa je le 17 odstotkov evropskih podjetij imelo spletno stran, ki je omogočala tudi naročanje ali rezervacijo. Najvišji, 33-odstotni delež podjetij s takšno stranjo imajo na Češkem, najnižji, devetodstoten pa na Cipru in Portugalskem. V Sloveniji ta delež znaša 12 odstotkov.

Visok delež uporabe e-storitev v Sloveniji Nasprotno pa je med podjetji v EU zelo razširjena uporaba storitev e-uprave. V letu 2010 je preko spleta informacije s strani javne uprave pridobivalo 74 odstotkov podjetij, izpolnjene obrazce pa je elektronsko javni upravi posredovalo 69 odstotkov podjetij. V Sloveniji sta ta dva deleža še višja - 89- oziroma 77-odstoten.

Ne spreglejte