Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
27. 7. 2018,
4.11

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

Natisni članek

potrošniške pravice prevara Miami Uber

Petek, 27. 7. 2018, 4.11

5 let, 8 mesecev

Neprijetna presenečenja nekaterih Uberjevih potnikov v Miamiju

Pozor: prevara z bruhanjem!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

Uber | Foto Reuters

Foto: Reuters

Naročili ste vožnjo z Uberjem. Voznik je prišel, vas odpeljal na cilj, kjer ste vozilo zapustili. Potem pa denarni šok: na vaši kartici dodaten strošek 150 ameriških dolarjev (130 evrov)!

Natanko to se je, kot poroča časnik Miami Herald, zgodilo večjemu številu Uberjevih potnikov v tem po velikosti drugem mestu v ameriški zvezni državi Florida. Pojasnilo, ki so ga potniki dobili: to je za čiščenje vozila, ki naj bi ga med vožnjo pobruhali.

Kot poroča omenjeni časnik, so prevarani potniki dobili dodatne stroške v višini med 80 in 150 ameriškimi dolarji (od 69 do 130 evrov), odvisno od pohlepa zlonamernega voznika, ki je podal lažno prijavo.

Težka pot do pomoči in uporabniške podpore

Prizadeti potniki med reševanjem reklamacije hitro ugotovijo, da je vzpostavitev stika s službo za pomoč uporabnikom Uberja precej težka. Mogoča je le prek tipke za pomoč v Uberjevi mobilni aplikaciji ali na Uberjevi spletni strani.

V prvem poskusu, še poroča Miami Herald, je odgovor vedno enak: voznik nas je obvestil o izrednem dogodku, zato smo morali vaši prevoznini prišteti nadomestilo za čiščenje 150 dolarjev. Priložili so tudi fotografije domnevnega nečednega dogodka, ki so za Uber očitno zadosten dokaz za izstavljanje debelejšega računa nič kaj slutečemu potniku.

Kolikor zliješ, toliko plačaš

Običajno nadomestilo, ki ga Uber v ZDA zaračuna potnikom, ki pobruhajo ali polijejo sedeže ali kako drugo površino, ki je ni preprosto očistiti, je 80 ameriških dolarjev.

Ta strošek pa se lahko skoraj podvoji v primeru "znatnih količin telesnih tekočin (urin, kri ali bruhanje) v notranjosti vozila". V vsakem primeru je nadomestilo namenjeno vozniku kot odškodnino za njegov čas in stroške za čiščenje vozila.

Zanimivo je, da so denar za čiščenje v nekaterih primerih trgali celo potnikom, ki so naročeno vožnjo še pred njenim začetkom - odpovedali.

Krajevni časnik iz Miamija poroča o tamkajšnjih pogostih prevarah z bruhanjem, s katerimi goljufivi vozniki Uberja z lažnimi prijavami od vsakega potnika pridobijo do 130 evrov za "čiščenje". | Foto: Thinkstock Krajevni časnik iz Miamija poroča o tamkajšnjih pogostih prevarah z bruhanjem, s katerimi goljufivi vozniki Uberja z lažnimi prijavami od vsakega potnika pridobijo do 130 evrov za "čiščenje". Foto: Thinkstock

Uber: Nadomestilo za čiščenje je skoraj brez izjeme upravičeno

Na vprašanja časnika iz Miamija, Uber ni omenjal števila primerov, le da "aktivno preučujejo primere, kjer bi lahko prišlo do prevar, in bodo temu primerno ukrepali".

Hkrati pa vztrajajo, da je skoraj brez izjeme nadomestilo za čiščenje upravičeno in posledica tega, da je potnik res onečedil vozilo.

Ne zapravijo priložnosti za malo trženja: "S 15 milijoni voženj na dan Uber žal ni imun proti taki vrsti dogodkov."

Potniki težko dokažejo prav

Miami Herald navaja primere potnikov, ki so se spopadali z velikimi težavami, ko so bili žrtev prevare. Skoraj vedno je bilo treba izmenjati najmanj tri ali štiri dopise, nekatere, ki so svoj denar dobili nazaj šele, ko so zaradi stroška ugovarjali pri banki izdajateljici kartice, je Uber "nagradil" z izbrisom njihovih računov.

Nekaterim pa pritožba, četudi upravičena, ne uspe. Omenjeni časnik celo navaja neimenovano voznico Uberja v Miamiju, ki je povedala, da ve za takšne primere izmišljenih "dogodkov" in da je tem goljufivim voznikom uspelo tudi v pritožbenem postopku potnikov.

Potniki se pritožujejo, da je z izjemo res očitnih primerov Uber vedno na strani voznikov. Ne pomaga niti, da se policija ne ukvarja s temi prevarami, češ da je takšno prevaro "težko obravnavati kot kaznivo dejanje" in da je to nekaj, kar morajo razrešiti potniki, vozniki in Uber sami.

Potniki se pritožujejo, da je z izjemo res očitnih primerov pri obravnavi pritožb zaradi spornih prijav onečiščenja vozil Uber vedno na strani voznikov.  | Foto: Reuters Potniki se pritožujejo, da je z izjemo res očitnih primerov pri obravnavi pritožb zaradi spornih prijav onečiščenja vozil Uber vedno na strani voznikov. Foto: Reuters

V Mehiki so potrošniki zmagali

V Mehiki so se očitno prav tako soočali z namišljenimi bruhanji v Uberjevih vozilih, a je imela zgodba tam srečnejši konec za potnike.

Nacionalna agencija za zaščito potrošnikov je namreč nedavno kaznovala Uber z globo okrog 46 tisoč evrov zaradi "zaračunavanja dodatnih storitev, kot so čiščenja, popravila ali obravnava izgubljenih predmetov brez izrecnega dovoljenja potrošnika".

Ne spreglejte