Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
11.36

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Srdjan Cvjetović CeBIT 5G

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 11.36

7 mesecev, 1 teden

Potrebujemo 5G, 5G je priložnost za Evropo!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Tako menijo pri drugem največjem nemškem operaterju, ki je v Hannovru pokazal mini poskusno mobilno omrežje 5G s hitrostjo podatkovnega prenosa 14,5 gigabita v sekundi.

Prve tri dostopne točke (Hotspot) z gigabitnimi hitrostmi dostopa – največjimi te vrste v Nemčiji – bomo postavili v Berlinu, je v Hannovru zbranim novinarjem povedal glavni izvršni direktor nemškega telekomunikacijskega operaterja Vodafone in član uprave mednarodne skupine Vodafone Hannes Ametsreiter.

Infrastruktura je gonilo digitalne revolucije

Ob prikazu poskusnega mobilnega omrežja, ki je – sicer samo na razdalji slabih desetih metrov – doseglo hitrosti podatkovnega prenosa do skoraj 15 gigabitov v sekundi, je Ametsreiter napovedal, da pripravljajo Nemčijo za gigabitno poslovanje, in poudaril pomen ustrezne infrastrukture. "Ta je osnova za inovacije, ki si jih nekoč nismo mogli niti zamisliti, danes pa jih še vedno lahko samo slutimo."

E-zdravje in povezane naprave oziroma internet stvari so le začetek, švedski proizvajalec telekomunikacijske infrastrukture Ericsson ocenjuje, da bo do konca desetletja z internetom povezanih več kot 28 milijonov naprav.

 

 

Kot telekomunikacijski operater se zato čutijo odgovorni, da ta razvoj nadaljujejo, je še povedal prvi mož drugega največjega nemškega telekomunikacijskega operaterja. Napredek od lani sicer ni zanemarljiv. Lani so na takratnem testnem omrežju dosegli manjše hitrosti, in sicer le na razdalji nekaj milimetrov.

Izziv je izpolniti evropska pričakovanja in do konca desetletja razviti zanesljivo omrežje 5G po vsej državi za vse uporabnike in vse aplikacije, ki so odvisne od nezmotljivosti. Samovozeča vozila so odličen primer, kje ne sme odpovedati niti najmanjša malenkost.

Slišali smo lahko tudi, da je 5G priložnost, da si Evropa povrne svoje visoko mesto oz. ugled na visokotehnološkem trgu in trgu informacijskih ter komunikacijskih storitev in izdelkov. Tega je v zadnjem dobrem desetletju začela izgubljati v primerjavi z ZDA, Kitajsko, Korejo in drugim.

 

 

Brezmejno podatkovno gostovanje po Evropi za zdaj samo za poslovne naročnike

Dobra novica za njihove nemške uporabnike je, da lahko še letos računajo na znatno povečanje dostopnih hitrosti pri vseh vrstah širokopasovnega dostopa, ki ga ponujajo, in sicer brez večjih zneskov na računih. Vprašanje, ki se ob tem porodi in na katerega tu nimajo odgovora, je, ali bo Slovenija sledila temu nemškemu vlaku.

Poslovnim uporabnikom so predstavili poslovne naročniške pakete, ki bodo (v zameno za visoko naročnino) ponujali neomejeno mobilno podatkovno gostovanje v vseh državah Evropske unije ter na Norveškem, v Švici, Islandiji in Liechtensteinu.

Seveda je bilo prvo vprašanje nemških kolegov, ali se kaj takega obeta tudi zasebnim naročnikom z nižjimi naročninami, a so jih elegantno odpravili: "CeBIT je poslovni dogodek, tu ni poudarka na zasebnih uporabnikih."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte