Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
26. 3. 2019,
20.03

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

12

Natisni članek

burger digizgodbe McDonalds hitra hrana

Torek, 26. 3. 2019, 20.03

5 let

Poteza za prihodnost McDonaldsa: bomo tam kmalu zapravili več?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

12

McDonald's Celje, McDonald's, McDonalds | McDonald's se pri pospeševanju prodaje in optimizaciji poslovanja vse bolj zanaša tudi na sodobno tehnologijo in ne le na izredno privlačnost svoje hitre hrane.  | Foto Reuters

McDonald's se pri pospeševanju prodaje in optimizaciji poslovanja vse bolj zanaša tudi na sodobno tehnologijo in ne le na izredno privlačnost svoje hitre hrane.

Foto: Reuters

McDonald's je pred kratkim tudi v Sloveniji v številnih poslovalnicah omogočil naročanje hamburgerjev in krompirčka prek zaslonov na dotik, kmalu pa jih bo nadgradil še z novo tehnologijo, ki bo, tako upajo pri velikanu hitre hrane, strankam ponudila bolj osebno izkušnjo in jih hkrati poskusila premamiti v nakup večjega obroka. Gre za del agresivne digitalne preobrazbe, ki je vrhunec doživela ta teden z McDonaldsovim največjim korporativnim prevzemom v vsej zgodovini podjetja.

Dodo Pizza
Novice V Slovenijo prihaja uspešna veriga picerij: kaj je njena posebnost?

Kaj je kupil McDonald's?

McDonald's je v začetku tega tedna razkril, da je pod svoje okrilje povabil izraelsko podjetje Dynamic Yield, ki se ukvarja z razvojem tehnologij za spreminjanje uporabniških vmesnikov nekaterih storitev v bolj osebne ali poglobljene izkušnje, temelj vsega pa je umetna inteligenca.

Koliko je bil posel vreden, pri McDonaldsu niso razkrili, je pa ugledni ameriški poslovni medij The Wall Street Journal izbrskal podatek, da naj bi največja veriga restavracij s hitro prehrano na svetu za prevzem odštela 300 milijonov dolarjev oziroma 267 milijonov evrov.

Direktor družbe McDonald's Steve Easterbrook o prevzemu podjetja Dynamic Yield:

Do zdaj največji korporativni nakup McDonaldsa je bil leta 2000 Boston Market, njegov neposredni tekmec, ki je strankam v svojih lokalih v ZDA ponujal pečenega piščanca in za katerega je veliki M, upoštevajoč inflacijo, plačal 228 milijonov evrov. 

Kaj si McDonald's obeta od tehnologije, za katero je odštel več kot četrt milijarde evrov?

Kratek odgovor: čeprav tega v sporočilu za javnost niso povedali neposredno, McDonald's upa, da bodo stranke restavracij pripravili do tega, da zapravijo več denarja

Tehnologijo, ki jo razvija izraelsko podjetje Dynamic Yield, bo McDonald's namreč uporabil za nadgradnjo svojih vmesnikov za naročanje hrane iz vozila (tako imenovani Drive-Thru) in na zaslonih v restavracijah, implementiral pa jo bo tudi v mobilno aplikacijo.

Tole je sicer fotografija za tujine, a takšne zaslone za naročanje "bigmekov", "mkčiknov" in drugih priljubljenih jedi najdemo tudi v vse več restavracijah McDonald's v Sloveniji. | Foto: Reuters Tole je sicer fotografija za tujine, a takšne zaslone za naročanje "bigmekov", "mkčiknov" in drugih priljubljenih jedi najdemo tudi v vse več restavracijah McDonald's v Sloveniji. Foto: Reuters

Projekt Burger
Trendi Burgerje iz Kranja uvrstili med najboljše v Evropi

Kaj se spreminja za lačno stranko?

Nova tehnologija bo ponudbo na meniju prilagodila glede na vreme, čas, zasedenost restavracije (kaj bomo dobili najhitreje), stranki pa bo glede na izdelke, ki jih je že naročila, predlagala še dodaten mamljiv hamburger ali sladico. 

Zadeva očitno deluje blagodejno za McDonaldsove blagajne, saj so tehnologijo na določenih lokacijah uspešno preizkusili že lani, do letošnjega poletja pa bodo z njo opremili že tisoč restavracij McDonald's v ZDA, kjer je hrano mogoče naročiti iz avtomobila.

Nova tehnologija bo vodila do večjih naročil, so prepričani pri McDonaldsu. Bi zanjo sicer zapravili četrt milijarde evrov? | Foto: Matic Tomšič Nova tehnologija bo vodila do večjih naročil, so prepričani pri McDonaldsu. Bi zanjo sicer zapravili četrt milijarde evrov? Foto: Matic Tomšič

Naslednji korak je širitev v vse McDonaldsove ameriške restavracije, teh je okrog 14 tisoč, in nato na mednarodni trg, kjer se bo tehnologija prikradla tudi na zaslone za naročanje hrane v lokalih, ki smo jih v zadnjem letu in pol spoznali tudi v Sloveniji. 

McDonaldsova agresivna digitalna strategija

Steve Easterbrook, direktor družbe McDonald's od leta 2015, ima zasluge za ogromno sprememb, ki so se v podjetju zgodile po nastopu njegovega mandata. | Foto: Reuters Steve Easterbrook, direktor družbe McDonald's od leta 2015, ima zasluge za ogromno sprememb, ki so se v podjetju zgodile po nastopu njegovega mandata. Foto: Reuters
Odkar je vajeti verige podjetja pred štirimi leti prevzel Britanec Steve Easterbrook, se McDonald's pri pospeševanju prodaje močno opira na tehnologijo.

- Vse več restavracij McDonald's omogoča naročanje obrokov prek zaslonov za dotik, vloga tradicionalnih blagajn se je močno zmanjšala, ponekod, na primer na novi lokaciji v Celju, imajo samo še eno.

McDonald's Celje | Foto: STA , Foto: STA ,
- Lani je McDonald's v ZDA zagnal odmevno kampanjo za promocijo svoje mobilne aplikacije. Kdor jo je naložil na svoj pametni telefon in prek nje naročil za vsaj en dolar hrane, je lahko do konca leta vsak petek dobil brezplačen krompirček.

- V Avstraliji je McDonald's leta 2016 omogočil naročanje hrane prek čipov NFC in mobilne aplikacije kar za mizami

- McDonald's je lani ustregel ljubiteljem znanstvenofantastične TV-serije Rick & Morty in v restavracije za krajši čas po 20 letih vrnil priljubljeno sečuansko omako za piščančje medaljone McNuggets, ki je bila omenjena v tretji sezoni serije.

Preberite tudi:

Distracted boyfriend
Novice Prizor iz Madžarske zabava internet: ali sploh vedo, koga so dali na panoje?
Apple TV
Novice Vsi so že začeli zehati, nato pa so prišli zvezdniki. Apple kuha nekaj velikega.
Stadia, Google
Novice Google je pokazal ogromno novost, ki za milijone ljudi spreminja pravila igre
Nejc Kodrič, Damian Merlak
Novice Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva
Predjamski grad, Castle
Novice Milijoni cenijo delo uspešnega Slovenca, ki ga ne pozna skoraj nihče
Ne spreglejte