Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
26. 8. 2014,
14.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 26. 8. 2014, 14.11

6 let, 6 mesecev

Postanite mojster Wikipedije

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najobširnejša zbirka znanja na svetu prepogosto velja le za (zlorabljen) didaktični pripomoček in vir informacij o TV-serijah. Kako lahko iz Wikipedije iztisnemo največ?

Registrirajte se! Prvi korak do resničnega obvladanja Wikipedije je pridobitev uporabniškega računa. Z docela brezplačno registracijo lahko namreč ustvarjate lastne prispevke in urejate zaščitene obstoječe, nalagate fotografije, komunicirate z drugimi uporabniki in si sestavite seznam člankov, ki si jih želite ogledati pozneje. Uporabniški račun je tudi prva stopnička na poti do polbožjega statusa administratorja vsebin na Wikipediji.

Wikipedija kot osebna digitalna knjižnica Z orodjem Book Creator, ki je del enciklopedije, lahko članke povežete v svoje osebne zbirke oziroma "knjige", ki jih je z izvozom v datotečni obliki PDF mogoče prebirati tudi takrat, ko niste povezani v splet.

Da bi omogočili uporabo funkcije Book Creator, v levem oknu ob katerem koli prispevku kliknite na možnost Create a book in jo zaženite s klikom na zeleni gumb Start book creator. Od zdaj se bo orodna vrstica z možnostmi Dodaj stran v knjigo, Pokaži knjigo in Predlagane vsebine pojavila nad vsakim člankom, dokler Book Creatorja ne onemogočite.

Potujete v ZDA, pa ne veste, kaj bi počeli med šesturnim letom? V knjigo dodajte prispevek o pošastih v drugi izdaji domišljijske namizne igre Advanced Dungeons & Dragons (URL), ki velja za najdaljši vnos na Wikipediji, in jo v obliki PDF prenesite na svojega mobilnega sopotnika. Atlantik bo mimo, še preden se boste prebili do polovice. Wikipedija namesto jutranjega časopisa V razdelku Current events (Aktualni dogodki) se redno pojavljajo sveže novice s področij gospodarstva, mednarodne politike, kronike, športa in šovbiznisa. Nove informacije pritekajo praktično takoj po poročanju svetovnih medijev, kot vsi prispevki na Wikipediji pa so tudi novice zapisane objektivno in nevtralno. Ker portal Current events redno dopolnjuje ogromno prostovoljcev, so morebitne nepotrjene in lažne informacije takoj izkoreninjene kot plevel, registrirani "šaljivci" pa blokirani.

Skoraj vse v Current events je opremljeno s povezavami na sorodne članke, ki razkrivajo informacije o ozadju aktualnega dogajanja oziroma ponujajo dodatno branje o izbrani temi.

Wikipedija kot turistični vodič Ena od "posebnih" strani na Wikipediji je Special:Nearby, ki uporabniku pokaže prispevke, povezane s trenutno lokacijo (to določi s sprejemnikom satelitskega signala na prenosniku, tablici ali pametnem telefonu). Strani, sorodne lokaciji, segajo vse od člankov o mestih in vaseh do opisov bližnjih srednjeveških gradov, zabaviščnih parkov in celo restavracij s hitro prehrano. Nearby lahko tako pomaga popotniku, ki ne ve, katero znamenitost bi si v obiskanem kraju ogledal najprej, in nerodnežu, ki se je izgubil takoj, ko je stopil z letala. Kje živi pametnjakovič, ki je spreminjal moj prispevek o mačjih straniščih? Z WikipediaVision, ki digitalno enciklopedijo združi z Googlovimi zemljevidi, lahko sledite lokacijam uporabnikom, ki so pred kratkim urejali prispevke na Wikipediji. Čeprav je funkcija WikipediaVision bolj sama sebi namen, saj z njo ni mogoče početi ničesar bolj uporabnega od zbiranja statističnih podatkov, ponuja odličen vpogled v delovanje Wikipedije in razkriva resnično velikost in multikulturnost skupnosti, ki jo drži pokonci.

Postanite Wikipedijin poskusni zajček Ena od pogosto spregledanih prednosti registracije na Wikipediji je dostop do preizkušanja novih funkcij. Po vpisu v uporabniški račun na vrhu katere koli strani kliknite na povezavo Beta, ki vas odpelje do seznama z orodji, ki kandidirajo za vključitev med vsakdanje prvine spletne enciklopedije. Med njimi je trenutno mogoče najti izboljšan iskalnik, okno s kratkim povzetkom vsebine članka, ki se pojavi, ko uporabnik nanj pokaže z miškinim kazalcem, in urejevalnik besedil z grafičnim vmesnikom. Orodja lahko kot preizkuševalec vklapljate in izklapljate po želji.

Prijetno in poučno nedeljsko branje Featured articles oziroma Izbrani prispevki je prestižna zbirka najbolje napisanih in izpopolnjenih člankov na Wikipediji. S posebno bronasto zvezdo, ki jo podeljuje komisija, sestavljena iz administratorjev Wikipedije, je označenih več kot štiri tisoč tovrstnih prispevkov (oziroma manj kot ena tisočinka vseh 4,5 milijona vnosov), zastopajo pa večino kategorij enciklopedije – od umetnosti in zgodovine do kulinarike in videoiger.

Ne spreglejte