Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
8. 10. 2015,
18.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Facebook Messenger nasveti Matic Tomšič

Četrtek, 8. 10. 2015, 18.28

6 let, 6 mesecev

Postanite mojster Facebook Messengerja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pokazali vam bomo, kako lahko kar največ iztisnete iz aplikacije za hitro sporočanje Facebook Messenger, ki se bliža milijardi uporabnikov.

Facebook Messenger je nujna namestitev za vse uporabnike Facebooka na mobilnih napravah, saj njegove najnovejše različice od aprila 2014 ne podpirajo hitrega sporočanja neposredno v aplikaciji Facebook.

Čeprav je bilo družbeno omrežje zaradi ločevanja klepeta od osrednje aplikacije tarča kritik, saj naj bi to uporabilo kot izgovor za širjenje svoje prisotnosti in vpliva na mobilnih platformah, se je Messenger med uporabniki dobro uveljavil. Po podatkih analitične spletne strani Statista ga je ob zadnjem štetju do junija 2015 na svoje naprave preneslo že več kot 700 milijonov ljudi.

Dva izmed glavnih adutov aplikacije Messenger sta preprost uporabniški vmesnik in posledična dostopnost. A številni uporabniki pri klepetu prek Messengerja uporabljajo le osnovne prvine, zamujajo pa nekatere odlične funkcije, ki niso očitne na prvi pogled. Predstavili jih bomo v tem prispevku.

Kako utišati (nadležna) obvestila o prejetih sporočilih Zvokovno obveščanje o prejetih sporočilih je ena najbolj nadležnih (sicer uporabnih) funkcij aplikacije Messenger, saj piska ob vsakem prejetem sporočilu. To pomeni, da bo, če telefon odložimo na mizo in se zleknemo na kavč, zapiskal ob vsakem prejetem stavku, ki nam ga bo poslal pogovora željan prijatelj.

Posamezne pogovore lahko utišamo tako, da izbranega v glavnem oknu aplikacije Messenger malce pridržimo s prstom. V meniju, ki se odpre, izberemo Mute nofitications, v naslednjem pa čas utišanja (15 minut, ena ura, osem ur, 24 ur ali do preklica, pri čemer bomo morali obvestila nazaj vklopiti ročno).

Utišamo lahko tudi obvestila za vse pogovore hkrati. Odpremo nastavitve aplikacije (strojno kolesce zgoraj desno), izberimo Notifications & Sounds in drsnik na vrhu premaknemo na OFF. Znova bomo morali izbrati čas utišanja obvestil, izklopljena pa so lahko najdlje 24 ur. Če želimo, jih lahko po preteku tega časa izklopimo znova.

Če vam gre na živce samo piskanje ob prejetih sporočilih, v nastavitvah obvestil (Notifications & Sounds) izklopite samo zvok (umaknite kljukico ob postavki Sound). O prejetih sporočilih Messenger namreč obvešča tudi z vibriranjem (Vibrate) in utripanjem lučke LED (Light) na zaslonu telefonov, ki jo imajo. Tudi vibriranje in utripanje pa je seveda mogoče izklopiti.

Nekatere uporabnike motijo plavajoča okna s fotografijami prijateljev s Facebooka, ki so bližnjice do pogovorov. Pojavijo se, ko med drugim delom na napravi prejmemo sporočilo prek Messengerja, na zaslonu pa ostanejo tudi po tem, ko pogovor zapremo. Odstranimo jih lahko šele, če jih primemo s prstom in potegnemo do dna zaslona. Na srečo jih lahko izklopimo – v nastavitvah odstranimo kljukico ob Chat Heads.

Bližnjice do stikov Na namizju lahko ustvarimo bližnjice do pogovorov s stiki. To storimo tako, da prst pridržimo na izbranem pogovoru, nato pa v meniju izberemo možnost Create shortcut.

Skupinske debate Če pogosto komuniciramo z več prijatelji hkrati, jih lahko zelo preprosto povabimo v skupinski pogovor. Da bi ustvarili skupino, na vrhu glavnega okna aplikacije Messenger izberemo drug zavihek (s silhuetami ljudi), nato pa tip skupine, ki jo želimo ustvariti (družina, delo, šport), ali pa v spodnjem desnem kotu pritisnemo ikono za dodajanje nove skupine.

Kako poslati fotografijo, video ali zvočni posnetek Facebook Messenger omogoča zelo preprosto deljenje multimedijskih vsebin. Z ikono fotoaparata nad poljem za vnos besedila lahko v trenutku zajamemo in posredujemo fotografijo (en pritisk sprožilca) ali video (držanje prsta na sprožilcu). Posnetek lahko pred pošiljanjem (puščica) tudi zavržemo (X).

Ikona desno od fotoaparata nam medtem omogoča, da s prijateljem delimo eno od fotografij (ali videoposnetek) iz galerije na napravi.

Kaj pa se zgodi, če pritisnemo na ikono mikrofona? Z njo lahko posnamemo in pošljemo zvočni posnetek. Posnamemo ga z držanjem gumba Record.

Messenger je lahko tudi (video)telefon Med pogovorom lahko desno zgoraj pritisnemo na modro ikono telefona (s pripisom HD) in pokličemo prijatelja. Če smo povezani z omrežjem Wi-Fi, je takšen klic povsem brezplačen (sicer pa z njim porabljamo mobilne podatke).

Klicati je mogoče tudi iz glavnega okna aplikacije Messenger. Poiščite in pritisnite na ikono telefona na spodnjem robu zaslona in odprl se bo seznam vseh stikov, ki jih je v danem trenutku mogoče priklicati prek Messengerja.

Med klicem lahko tudi vklopimo sprednjo kamero in se pokažemo sogovorniku:

Upravljanje digitalnega prijateljstva V oknu pogovora lahko s pritiskom ikone v zgornjem desnem kotu (i) dostopamo do deljenih multimedijskih vsebin, ogleda profila prijatelja na Facebooku, izklopa ali vklopa obvestil o prejetih sporočilih, zvočnih klicev in videov ter možnosti blokiranja stika.

Izbris (posameznih) sporočil Ko želimo zaradi tega ali onega razloga izbrisati posamezno sporočilo, na njem pridržimo prst in izberemo Delete.

Če bi radi izbrisali celoten pogovor, se nanj s prstom postavite v glavnem oknu aplikacije Messenger in prav tako pritisnite Delete.

Brisanje posameznih sporočil ali pogovorov je sicer le enostransko. Njihov izvod se bo namreč še vedno ohranil pri drugem stiku.

Aplikacije, ki popestrijo pogovore Facebook Messenger je združljiv s številnimi aplikaciji, ki omogočajo, da v pogovore dodate premikajoče se sličice, posebne emotikone ali preostale zabavne vsebine. Do njih dostopate tako, da nad poljem za vnos besedila pritisnete ikono s tropičjem.

Aplikacije boste morali sicer namestiti in poganjati ločeno od Messengerja. Mi smo se igrali s posrečeno FlipLip (spodaj).

Všeč mi je. Zelo! Ste vedeli, da lahko prijateljem pošljete tudi povečano različico dvignjenega palca? To storite tako, da ga preprosto pridržite, dokler se ne napihne.

Ne spreglejte