Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
19. 11. 2015,
17.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

plačevanje plačilne kartice MasterCard

Četrtek, 19. 11. 2015, 17.32

7 let, 12 mesecev

Poslavljamo se od gesel, gotovine in kartic, prihajajo biometrika in mobilne naprave

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Vsako mobilno, nosljivo in dodatno napravo bomo spremenili v način za plačevanje, napoveduje Brian Morris, vodja razvoja novih plačilnih sredstev za srednjo in vzhodno Evropo pri družni MasterCard.

Ključ od avtomobila, rokav srajce, še prej pa mobilne naprave bodo gotovo postali sredstvo za plačevanje, a tudi za sprejemanje plačil, je prepričan Morris. Njegovo razmišljanje potrjujejo podatki o vedno večjem deležu nakupov, opravljenih na daljavo, in nakupov nižjih zneskov, plačanih s karticami. "Osvobajamo se predsodkov," pojasnjuje Morris in poudarja izsledke raziskave, po kateri šestina vprašanih že danes verjame, da bodo mobilne naprave v celoti nadomestile gotovino in kartice, kot jih v fizični obliki poznamo danes. Prstni odtisi niso samo za iskanje storilcev kaznivih dejanj Eden od takih predsodkov, ki se ga le počasi osvobajamo, je po Morrisovih besedah tudi prstni odtis. "Nekoč smo prstne odtise povezovali samo s kriminalom in kazenskimi preiskavami, a danes prav te prstne odtise kot zanesljiv način identifikacije vedno pogosteje uporabljamo tudi pri varovanju podatkov na svojih najbolj osebnih napravah – pametnih mobilnih telefonih."

Ravno zaradi zanesljivosti in večje stopnje varnosti so prstni odtisi zelo primeren način za preverjanje pristnosti uporabnika tudi pri plačevanju na daljavo – prstnega odtisa se ne da ukrasti (vsekakor se ga težje ponaredi kot izmakne geslo), pa tudi pozabiti ga ni mogoče.

Razpoznavanje tudi s podobo obraza ali govorom A prstni odtisi niso edini biometrični način za zanesljivo identifikacijo plačnika – razvijajo tudi rešitve s primerjanjem obrazov ali glasovnega vzorca. Vse te napredne metode imajo seveda še svoje ostre robove, ki jih je treba pobrusiti, a smer je jasna: tehnologija bo v bližnji prihodnosti že tako napredovala, da bo gesla in PIN-kode potisnila krepko v ozadje in morda celo v pozabo. Uporabniki morajo biti prepričani o varnosti in zanesljivosti V podobno smer gre tudi usoda gotovine in celo plastičnih kartic, kot jih poznamo danes. "Zakaj ne bi plačevali s ključem od avtomobila, rokavom srajce, uro na zapestju?" se sprašuje Morris, ki verjame, da bodo uspešno nadgradili mnogo naprav v plačilna sredstva in terminale.

Za začetek širše uporabe bo predvsem treba odpraviti pomisleke glede varnosti in zanesljivosti delovanja – tako, kot s(m)o priča vedno večji uporabi brezstičnega plačevanja s karticami, čeprav se za nakupe manjših zneskov – za kartice, izdane v Sloveniji, je to do 15 evrov – ne zahteva dodatna avtentikacija s PIN-kodo. Brezstično plačevanje je že uveljavljeno v 40 evropskih državah in še 30 drugih držav drugod po svetu, kar zajema več kot tri milijonov prodajnih mest po vsem svetu.

Razvijalci se že nekaj časa zavedajo, da je za uspeh neke nove storitve vsaj toliko kot napredna tehnologija, na kateri temelji, pomembno, da se uporabniki z njo počutijo udobno in varno ter da je preprosto in zanesljivo dostopna, kadar jo potrebujejo.

Ne spreglejte