Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
9. 10. 2014,
22.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nokia

Četrtek, 9. 10. 2014, 22.31

7 let, 12 mesecev

Poslavlja se še zadnja Nokijina tovarna mobilnih telefonov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvega novembra bodo zaprli še zadnjo Nokijino tovarno mobilnih telefonov, saj ta ni bila zajeta v pogodbo o Microsoftovem prevzemu Nokijinega oddelka za mobilne komunikacije.

Z zapiranjem tovarne v mestu Sriperumbudur blizu četrtega največjega indijskega mesta Čenaj bo brez zaposlitve ostalo več tisoč ljudi. Omenjenega obrata Finci niso mogli prodati Microsoftu zaradi nesoglasij med Nokio in indijskimi davčnimi oblastmi, te so zaradi davčnega spora Nokii onemogočile razpolaganje s to tovarno. Na obratu je tako tudi po Microsoftovem prevzemu Nokijinega oddelka za mobilne komunikacije ostalo ime Nokia, s katerim se bo ta tudi dokončno poslovil.

Sporazum Nokie z Microsoftom, sklenjen 25. aprila letos, je predvidel, da Microsoft lahko začasno uporablja ta obrat za svoje potrebe, kar je zasilno omogočilo nadaljevanje proizvodnje. Ker pa je Microsoft Fince pred kratkim obvestil, da tega obrata s prvim novembrom ne bodo več potrebovali, so se pri Nokii odločili, da ga zaprejo.

Nekoč celo osem tisoč zaposlenih Indijska tovarna, ki so ji šteti dnevi, je bila največja Nokijina tovarna na svetu, na vrhuncu moči je štela kar osem tisoč zaposlenih. Njeno usodo so zapečatila nesoglasja med Nokio in indijsko davkarijo, natančneje različna tolmačenja o upravičenosti davčnega dolga.

Ena izmed večjih postavk je bil davek na storitve: Finci so prepričani, da so upravičeni do oprostitve, saj po njihovem v primeru razvite programske opreme gre za izvozni izdelek, ki ga iz Indije izvažajo na Finsko za nadaljnjo uporabo. Toda indijska davkarija ima drugačno razlago: programska oprema, ustvarjena v Indiji, se je vrnila nazaj v Indijo v Nokijinih telefonih, namenjenih temu trgu, zato po njihovem tolmačenju ni več upravičena do izvozne oprostitve. Skupni davčni dolg, kakor ga vidijo indijske oblasti, je večkrat presegel dobiček te tovarne v obdobju, na katerega naj bi se ta domnevna davčna obveznost nanašala, pravijo pri Nokii.

Toga država odganja naložbenike Finci so se pritoževali tudi nad drugimi potezami indijskih oblasti, ki naj bi zavirale naložbe. Tako naj bi jim med drugim zadržali že odobrena posojila za nadgradnjo gospodarske cone, v kateri je poslovala nesrečna tovarna. Vsa ta nesoglasja so Nokii onemogočala prodajo tovarne, zato zdaj poudarjajo, da so jo prisiljeni zapreti, ker z njo ne morejo razpolagati in je ne morejo prodati.

Zapiranje tako velike tovarne nekateri vidijo kot slabo ogledalo, ki ga indijska država nastavlja morebitnim novim naložbenikom iz sektorja visokih tehnologij. Nove naložbe ne bodo zlahka prihajale v državo, kjer davčna zakonodaja ni razumljiva in pregledna, kjer odločbam države ni mogoče oporekati oziroma kjer reševanje sporov traja nerazumno dolgo, poročajo indijski mediji, a najbrž gre za nekaj, nad čimer bi se morali zamisliti še v kakšni državi.

Ne spreglejte