Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
24. 6. 2011,
8.03

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nevihta

Petek, 24. 6. 2011, 8.03

2 leti, 10 mesecev

Poletne nevihte so velik sovražnik telekomunikacijske opreme

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Po toči zvoniti je prepozno. Dobesedno. Ob nevihtah se število klicev službi za pomoč uporabnikom potroji in odzivni časi so neizogibno daljši. Najpreprostejši ukrep je tudi najučinkovitejši.

Neurja, nevihte in drugi ekstremni vremenski pojavi, ki nas zadnje čase vedno pogosteje neprijetno presenečajo, so vedno bolj neprizanesljivi do telekomunikacijskih naprav in omrežij ter drugih elektronskih naprav, kot so modemi, osebni računalniki in televizorji. O razsežnostih škode in okvar, ki jih na tovrstnih napravah povzročajo neugodne vremenske razmere, dovolj govorijo podatki o številu klicev na centre za pomoč uporabnikom internetnih storitev. Na Telekomu Slovenije, denimo, dnevno v centru za pomoč uporabnikom storitev SiOL beležijo okoli štiri tisoč klicev, ob nevihtah pa velikokrat tudi trikrat več. Po vremensko najhujšem koncu tedna je število klicev doseglo skoraj 30 tisoč!

Če je veliko okvar, so roki za odpravo neizogibno daljši

Velike stroške in izpade zaradi ekstremnih vremenskih pojavov ne utrpijo zgolj končni uporabniki, temveč tudi ponudniki interneta. Ti so namreč velikokrat lastniki komunikacijske opreme, ki jo uporabnikom dajejo v brezplačno uporabo (predvsem gre za komunikacijske prehode).

Po neugodnih vremenskih razmerah se pojavi tudi veliko nezadovoljstva pri uporabnikih, ki zaradi udarov strele ostanejo brez svojih priljubljenih internetnih storitev in se hkrati težko sprijaznijo z dejstvom, da se ob deset- in večtisočglavi množici čakajočih na odpravo okvar čas, potreben za vzpostavitev delujočega stanja in, po potrebi, zamenjavo poškodovane opreme, neizogibno podaljša. Tudi zato, ker so oškodovanci ob ekstremnih vremenskih pojavih posejani po vsej državi.

Izklop iz omrežja pred nevihto je najučinkovitejši ukrep

Najpreprostejši ukrep za reševanje komunikacijske opreme in druge občutljive elektronike je obenem tudi najboljše jamstvo, da se tudi sami po nevihti ne boste znašli v vrsti čakajočih za odpravo nedelovanja ali zamenjavo poškodovane opreme: izklopite vse naprave iz električnega in telefonskega omrežja še pred nevihto.

Kot naslednjo in skoraj enako učinkovito zaščito telekomunikacijski operaterji svetujejo uporabo kakovostne prenapetostne zaščite, katerih cena v specializiranih trgovina je vedno dostopnejša. Vsekakor pa je strošek nakupa kakovostne prenapetostne zaščite bistveno nižji od stroškov popravila poškodovane opreme ali nakupa nadomestne. S prenapetostno zaščito je mogoče zaščititi tudi druge električne naprave v gospodinjstvu, ki so sicer manj občutljive kot komunikacijska oprema (npr. hladilnik), a katerih okvara oziroma izpad bi prav tako lahko povzročil nepotrebne nevšečnosti in stroške.

Ne pozabite na izklop, preden greste na odklop

Vsekakor je pomembno spomniti na izklop opreme ob načrtovani daljši odsotnosti, recimo ob odhodu na dopust. Ne le da je tako verjetnost razdejanja komunikacijske opreme zaradi strel praktično zmanjšana na nič, temveč je tako zagotovljena višja varnost zaradi kakršnihkoli drugih tveganj, ki bi lahko nastala zaradi nepravilnega delovanja elektronike v času, ko doma ni nikogar, ki bi lahko ukrepal. Še en primer, da so najpreprostejše rešitve velikokrat tudi najučinkovitejše.

Ne spreglejte