Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
4. 5. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Apple Watch digizgodbe iPhone Apple Tim Cook

Četrtek, 4. 5. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

Podatek, ki ga bo šef najvrednejšega podjetja na svetu odnesel v grob

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Ameriški tehnološki velikan Apple je objavil četrtletne poslovne rezultate ter prodajne številke svojih naprav in storitev. Javnost je izvedela, natanko koliko iPhonov, tablic iPad in računalnikov Mac je prodal Apple, znova pa manjka podatek o prodajni uspešnosti pametne ure Apple Watch, ki jo je podjetje uvrstilo kar v isto kategorijo kot slušalke. Ta podatek Apple skriva že tretje leto zapored.

Tim Cook predstavlja prenovljeni Apple Watch. | Foto: Reuters Tim Cook predstavlja prenovljeni Apple Watch. Foto: Reuters

Apple je daleč največji igralec na svetovnem trgu pametnih ur. Ob koncu leta 2016 je po podatkih analitikov po zaslugi pametne ure Apple Watch, ki je izšla spomladi 2015, obvladoval več kot polovico trga.

A svetovni trg pametnih ur je majhen, precej manjši od trga pametnih telefonov - v letu 2016 so proizvajalci pametnih ur trgovcem razposlali 21,1 milijona enot (vir). Za primerjavo: lani je bilo prodanih 1,5 milijarde novih pametnih telefonov (vir).

Tim Cook, direktor podjetja Apple, ki je po tržni kapitalizaciji (še vedno) najvrednejše na svetu, je ob nedavni javni predstavitvi Applovih četrtletnih poslovnih rezultatov dejal, da so podvojili prodajo pametnih ur. Za Apple so zelo pomembne, celo ključnega pomena, je Apple Watch izpostavil Cook (vir).

Izvirni Apple Watch je izšel 24. aprila 2015, Apple pa je septembra lani izdal še prenovljeni model.  | Foto: Reuters Izvirni Apple Watch je izšel 24. aprila 2015, Apple pa je septembra lani izdal še prenovljeni model. Foto: Reuters

A obenem Cook znova ni hotel razkriti, koliko pametnih ur Apple dejansko spravi v promet in ne le pošlje do trgovcev, zaradi česar se po spletu (spet) šušlja, da je Apple Watch prodajna polomija.

Ugibanje o komercialni neuspešnosti pametne ure Apple Watch, ki jo je Apple pred izidom spomladi 2015 predstavljal kot napravo, ki bo spremenila svet, ni neutemeljeno. Poglejmo nekaj razlogov, zakaj:

- Apple še med nobenim javnim razkritjem četrtletnih poslovnih rezultatov od leta 2015 ni izdal števila prodanih enot ure Apple Watch. Za pametni telefon iPhone (2007) in tablico iPad (2010) so to medtem naredili v nekaj tednih po začetku prodaje prve generacije obeh naprav.

Tim Cook  je odločen, da bo zadržal skrivnost glede prodaje pametne ure Apple Watch. Tudi ob zadnji predstavitvi četrtletnih poslovnih rezultatov se je na prošnjo novinarja, ali lahko izda več podrobnosti o prodaji ure, odzval le s pojasnilom, da so Apple Watch in druge nosljive naprave za podjetje res zelo pomembne, je poročal medij Business Insider. | Foto: Reuters Tim Cook je odločen, da bo zadržal skrivnost glede prodaje pametne ure Apple Watch. Tudi ob zadnji predstavitvi četrtletnih poslovnih rezultatov se je na prošnjo novinarja, ali lahko izda več podrobnosti o prodaji ure, odzval le s pojasnilom, da so Apple Watch in druge nosljive naprave za podjetje res zelo pomembne, je poročal medij Business Insider. Foto: Reuters

- Apple pametni uri Apple Watch pri zadnji objavi poslovnih rezultatov ni namenil lastne kategorije. Namesto tega jo je uvrstil v kategorijo nosljivih naprav skupaj z brezžičnimi slušalkami Air Pods in slušalkami Beats ter prenosnim predvajalnikom glasbe iPod in televizijsko škatlico Apple TV, ki imajo drugačne in predvsem širše ciljne skupine kupcev kot  pametna ura:

Na tem seznamu lahko vidimo, koliko je Apple zaslužil s pametnimi telefoni iPhone, tablicami iPad, računalniki Mac, storitvami (predvsem prodaja aplikacij) in nosljivimi tehnologijami (Other Products), med katere prištevajo pametno uro Apple Watch.  |  Foto: Apple | Foto: Na tem seznamu lahko vidimo, koliko je Apple zaslužil s pametnimi telefoni iPhone, tablicami iPad, računalniki Mac, storitvami (predvsem prodaja aplikacij) in nosljivimi tehnologijami (Other Products), med katere prištevajo pametno uro Apple Watch. | Foto: Apple

- Apple ne izgublja lepo in težko prizna poraz. Spomnimo se dveh primerov iz preteklosti:

Ko je slabe prvotne kritike prejel Applov oblak MobileMe (2000), predhodnik današnjega iClouda, je Steve Jobs, ustanovitelj Appla, ponorel in razpustil ekipo programerjev, ki so zasnovali projekt. MobileMe je nato deloval do leta 2012.  | Foto: Reuters Ko je slabe prvotne kritike prejel Applov oblak MobileMe (2000), predhodnik današnjega iClouda, je Steve Jobs, ustanovitelj Appla, ponorel in razpustil ekipo programerjev, ki so zasnovali projekt. MobileMe je nato deloval do leta 2012. Foto: Reuters

Še prej je Jobs, tudi po tem, ko so tako kritiki kot večina uporabnikov zmajevali z glavo ob Applovi "revolucionarni" okrogli miški iz leta 1998, trdil, da gre za najboljšo miško, kar jih bodo kadarkoli uporabljali.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Še prej je Jobs, tudi po tem, ko so tako kritiki kot večina uporabnikov zmajevali z glavo ob Applovi "revolucionarni" okrogli miški iz leta 1998, trdil, da gre za najboljšo miško, kar jih bodo kadarkoli uporabljali. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

- Po navedbah medija AppleInsider so nekatera velika internetna imena, med drugim Google, Amazon in Ebay, aprila potihoma prenehala podpirati Apple Watch. Pri mediju Mashable opozarjajo, da je dejstvo, da je javnost za to izvedela iz novinarskega prispevka, ne iz jeznih objav uporabnikov na družbenih omrežjih, pokazatelj, kako malo uporabnikov ima dejansko pametna ura Apple Watch.

Preberite tudi: Drugi obraz Steva Jobsa: mamila, laganje, nezakonski otroci

Ne spreglejte