Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2013,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Telekom Slovenije Microsoft MOL

Sreda, 13. 2. 2013, 15.55

6 let, 6 mesecev

Pobuda Ustvarjam kjerkoli za sodobna in prilagodljiva delovna okolja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Telekom Slovenije je partner pobude slovenskega Microsofta in Zavoda Ypsilon, ki želijo skupaj z Mestno občino Ljubljana okrepiti ozaveščenost o prednostih sodobnih, prilagodljivih oblik dela.

Vse večji tempo življenja, količina opravkov in vse bolj omejujoči urniki ob neprilagodljivem, pravzaprav ukalupljenem delovnem mestu povzročajo veliko količino stresa, ki pa je marsikdaj lahko povsem nepotreben. S pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij lahko vzpostavimo bolj inovativno delovno okolje in olajšamo usklajevanje poklicnih, osebnih in družinskih obveznosti ter s tem zmanjšamo stresno obremenitev zaposlenih, rešimo težavo nenačrtovane delovne odsotnosti in s tem zagotovimo višjo storilnost, nižje stroške in zadovoljstvo zaposlenih. Visoka storilnost doma, na poti, v kavarni Rešitev predstavljajo prilagodljive oblike, dela kot so mobilno delo, delo od doma ali teledelo, podobni projekti iz tujine (Home Office Day, Anywhere Working in The Anywhere Organisation) pa dajejo zgled in vodilo, kako lahko s tehnološkimi inovacijami in organizacijskimi ter menedžerskimi pristopi tudi v Sloveniji marsikje preoblikujemo delovna okolja, zagotovimo večjo konkurenčnost in do okolja prijaznejše poslovanje. Prenosniki, tablice in mobilni telefoni, pa tudi računalništvo v oblaku – generalna direktorica Microsofta Slovenije Biljana Weber je izpostavila spletno različico programske opreme Office 356 – že zdaj omogočajo visoko storilnost tudi doma, na poti, v čakalnici, kavarni in parku.

Tako je mogoče občutno znižati stroške za poslovne prostore, poslovna potovanja in prevoz na delo ter s tem zagotoviti da okolja prijaznejše poslovanje. Prevoz na delo ima namreč negativen vpliv na okolje, je za zaposlene večinoma stresen in odžira dragocen čas, ki bi ga lahko preživeli z družino. Z zmanjšanjem prevozov na delo, ki ga omogočajo nove oblike dela, podjetje zmanjšuje svoj vpliv na okolje in zvišuje kakovost življenja v prometno obremenjenih mestih.

"Svoboda odločanja o svojem času in aktivnosti" Rudolf Skobe, predsednik uprave Telekoma Slovenije, je izpostavil pomen mobilnosti dela: "Sodobne tehnologije so gonilo družbe in družbenih sprememb, ne le gospodarstva. Temeljito spreminjajo naše dojemanje časa in prostora, predvsem pa manjšajo razdalje med ljudmi, tako na ravni posameznikov kot organizacij. Prek različnih rešitev, ki so že zdaj na voljo, se lahko srečujemo ne le fizično, temveč tudi v digitalnem svetu, tako rekoč vedno in povsod. S tem pa je tudi vse več priložnosti za interaktivnost, sodelovanje, ustvarjalnost in učinkovitost. Hkrati to pomeni, da lahko vsak posameznik sam odloča, kako, kje in kdaj se bo nečesa lotil, ne le v službi ali doma, temveč kjerkoli. Mobilnost, ki nam jo omogočajo sodobne tehnologije, tako ne prinaša le prihranka časa in denarja ter manj vplivov na okolje, temveč predvsem svobodo odločanja o svojem času in aktivnosti."

Seveda novih načinov dela ne bo mogoče uvesti na vseh delovnih mestih, je pa, kjer je uvedba mogoča, treba razmisliti o prednostih in dolžnostih tako na strani delodajalcev kot zaposlenih, organizacijskih možnostih in tehnoloških rešitvah.

21. marec – Dan za ustvarjanje kjerkoli 21. marca, na prvi pomladanski dan, bo potekal osrednji dogodek pobude, imenovan Dan za ustvarjanje kjerkoli. Pobudniki vabijo vse posameznike, podjetja, organizacije in lokacije, ki podpirajo ali že omogočajo delo od kjerkoli, da s prijavo na spletni strani projekta Ustvarjam kjerkoli postanejo podporniki pobude in tako tudi sami pripomorejo k uveljavljanju sodobnejših načinov dela v Sloveniji.

Ne spreglejte