Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
16.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bitcoin

Petek, 25. 4. 2014, 16.19

7 let, 12 mesecev

Plačujte z bitcoini kar z zapestnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bitcoini postavljajo nove trende tudi na področju tehnologije. Eden takšnih je zapestnica, ki omogoča plačevanje s to kriptografsko valuto.

Ob poplavi nosljivih napravic, ki tekmujejo za pozornost potrošnikov, v čem vse bodo boljša od svojih konkurentov, se s posebno zgodbo predstavljajo tudi zapestnice, ki omogočajo plačevanje z bitcoini. Plačevanje z bitcoin zapestnico se sicer sliši preprosto, a plačevanje s to kriptografsko valuto namreč ni možno povsod po svetu. Nekatere države so njegovo uporabo že prepovedale. Mnogi med prednosti plačevanja z bitcoini izpostavljajo, da je plačevanje precej preprostejše kot s kreditno kartico, plačniku ni treba vnesti številke kartice, datuma veljavnosti, imena ali kontrolne številke. Uporabnik mora imeti bitcoin denarnico, ki obsega tako javni kot zasebni ključ. Slednji je zanimiv za hekerje.

Na trgu so se že pojavile prve zapestnice z omenjeno funkcijo. Podjetje MEVU je razvilo zapestnico, ki je za zdaj povezljiva le z iOS napravami. Svojemu lastniku omogoča plačevanja kar z gibi, ki jih naredimo z zapestjem. Zapestnica bo po navedbah tujih medijev na voljo za prednaročila še ta mesec. Kako je za varnost poskrbljeno pri omenjeni zapestnici, ni jasno, je pa zato vsaj na prvi pogled bolj varna alternativna zapestnica startupa Bionym.

Kako deluje zapestnica MEVU, si lahko ogledate spodaj.

Če zapestnica izgubi stik s kožo, se resetira Startup iz Toronta je razvil zapestnico Nymi, ki deluje kot nosljivo geslo. Takšno, ki ga ne moremo izgubiti, nihče ga ne more ukrasti, niti ga ni možno predati drugi osebi. Gre namreč za idejo univerzalnega identifikatorja. Ko si uporabnik nadene napravo, naprava po nekaj sekundah izvede avtentizacijo. S tem pridobi podatke o srčnem utripu, kar postane unikaten podpis vsakega lastnika zapestnice, njeno delovanje poteka prek Bluetooth povezave. Njeno posebno varovalo je tudi avtomatsko resetiranje naprave, ki se izvede v trenutku, ko zapestnica izgubi stik s kožo svojega lastnika.

Ne spreglejte