Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
22. 10. 2014,
14.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NLB MasterCard brezstično plačevanje NFC

Sreda, 22. 10. 2014, 14.31

7 let, 12 mesecev

Plačevanje na dotik za komitente največje slovenske banke

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od 5. novembra bodo vse kartice MasterCard, ki jih izdaja Nova ljubljanska banka, opremljene s funkcionalnostjo brezstičnega plačevanja.

Nova ljubljanska banka bo kot prva slovenska banka svojim komitentom začela izdajati klasične, zlate in poslovne plačilne kartice MasterCard, ki bodo omogočale tudi brezstično plačevanje. V Sloveniji je brezstične kartice MasterCard do zdaj izdajala le Hypo Alpe Adria banka, a je šlo za predplačniško kartico z prednaloženim imetjem na račun v Avstriji. V primeru Nove ljubljanske banke gre za večji korak, saj bodo v največji slovenski banki celotno ponudbo svojih kartic MasterCard nadgradili z brezstičnim plačevanjem in jih ponudili vsem svojim komitentom.

"Po razmeroma dolgem obdobju, ko iz NLB niso prihajale najbolj spodbudne novice, smo veseli, da kot največja slovenska banka predstavimo novost, ki dokazuje, da se ponovno posvečamo predvsem razvoju in novim storitvam, s katerimi stranke z banko poslujejo udobneje in varneje," je ob predstavitvi novih brezstičnih kartic NLB za Planet Siol.net povedal član uprave te banke Blaž Brodnjak. Brezstično je za uporabnika varneje Prednost brezstičnega plačevanja je predvsem v hitrosti in varnosti: plačilo se opravi z naslanjanjem kartice na ustrezno mesto plačilnega terminala, pri čemer je z vidika varnosti zelo pomembno, da je kartica ves čas v rokah njenega lastnika. "Tak način plačevanja je lažji tudi za trgovca, saj mu s tem načinom plačevanja ni treba vzeti kartice v roko," je še pojasnil Boštjan Fabjančič iz slovenske podružnice MasterCarda.

Pri plačilih do 15 evrov, tak sklep so sprejeli na Združenju bank Slovenije, bo transakcija opravljena že s prislonitvijo kartice na terminal, pri zneskih nad 15 evrov pa bo potrebna dodatna avtorizacija s kodo PIN, enako kot pri dozdajšnjih načinih plačila s karticami. "Brezstično plačevanje je z vidika varnosti in možnih zlorab še manj občutljivo kot dozdajšnji načini s čipom in zlasti magnetnim trakom, uporabnik nove kartice bo lahko pri vsakem plačilu svobodno izbiral, ali bo plačal brezstično ali tako kot do zdaj," je povedala direktorica Sektorja za kartično poslovanje NLB Alenka Mejač Krassnig.

Kartice bodo zamenjali postopoma Po 5. novembru bodo vse kartice MasterCard, ki jih izdaja Nova ljubljanska banka, opremljene za brezstično plačevanje. Imetnikom dozdajšnjih veljavnih kartic MasterCard bodo novo in naprednejšo kartico izdali ob redni zamenjavi ob poteku veljavnosti, kar pomeni, da bodo vse kartice postopoma zamenjali v štirih letih.

"Kdor bi želel brezstično plačevati še pred iztekom veljavnosti zdajšnje kartice, lahko naroči novo kartico kadarkoli," je odgovorila Mejač Krassnigova – a bodo uporabniku v tem primeru zaračunali stroške predčasne zamenjave kartice po rednem ceniku. Članarine za kartico MasterCard zaradi uvedbe dodatne možnosti plačevanja ne bodo višali, je še zagotovila. Brezstično odpira nove možnosti, tudi v javnem prevozu Nova Ljubljanska banka se je na uvedbo brezstičnega plačevanja pripravljala poldrugo leto. Sočasno z uvedbo kartice so z možnostjo brezstičnega plačevanja opremili okrog štiri tisoč plačilnih terminalov (POS), predvsem pri velikih slovenskih trgovcih.

V Sloveniji postopoma nadgrajujejo plačilne terminale za brezstično plačevanje tudi drugi izdajatelji, tako, kot na ustrezno opremljenih slovenskih plačilnih terminalih lahko brezstično plačujejo imetniki ustreznih kartic, izdanih v tujini, bodo lahko tudi slovenski imetniki brezstičnih kartic lahko svoje obveznosti poravnali na ustrezno opremljenih plačilnih terminalih v tujini. "Posebej zanimive bodo nove kartice za popotnike, ki bodo z njimi brezstično plačevali javni prevoz, na primer v Londonu, kjer jim tako ne bo treba priskrbeti posebne kartice Oyster," je še povedala Mejač Krassnigova.

Ne spreglejte