Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
14.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matic Tomšič aplikacije internet Chrome Android

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 14.56

6 let, 6 mesecev

Pet najboljših spletnih brskalnikov za Android

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pametni telefoni in tablice so, kar zadeva obiskovanje spleta, že lep čas enakovredna alternativa osebnim računalnikom. S katerimi brskalniki pa je mobilna internetna izkušnja najboljša?

Google Chrome Androidov privzeti spletni brskalnik (to velja za večino novejših naprav) je odličen podaljšek zelo priljubljene različice Chroma za osebne računalnike. Je hiter, zanesljiv in nezapleten, njegov vmesnik hitro preide v kri tudi manj veščih uporabnikov.

Ena najboljših funkcij mobilnega Chroma je sinhronizacija podatkov s starejšim bratom za Okna in Mac OSX. Uporabniku omogoča, da začne po spletu brskati na osebnem računalniku, nadaljuje pa na telefonu ali tablici.

Z najnovejšim Androidom, različico 5.0 Lollipop, mobilni Chrome uporabnikom ponuja tudi možnost ločevanja zavihkov na posamezna okna. Dostop do odprtih spletnih strani je tako preprostejši, saj jih lahko namesto v meniju z zavihki najdemo v seznamu odprtih aplikacij, do katerega pridemo z držanjem (ali pritiskom, odvisno od naprave) levega kapacitativnega gumba.

Če ste uporabnik naprave z Androidom, Chrome najverjetneje že imate. Za vsak primer prilagamo povezavo za prenos – namestitev lahko opravite tukaj (kako aplikacije na napravo z Androidom nameščamo kar prek spletnega brskalnika, pa smo razložili v tem prispevku).

Dolphin Brskalnik Dolphin je starosta sodobne mobilne industrije. Bil je eden prvih alternativnih brskalnikov za Android in ves čas pridno sledil ter se prilagajal njegovi evoluciji. Zaradi tega med skupnostjo uporabnikov Androida velja za enega najbolj popolnih brskalnikov.

Poglavitna prednost Dolphina v primerjavi s konkurenco je prilagodljivost, saj je eden redkih, če ne celo edini, "velikih" mobilnih brskalnikov z lastnim grafičnim pogonom. To pomeni, da lahko uporabnik poljubno dodaja in menja vizualne teme, ki ob videzu spreminjajo tudi izkušnjo brskanja po spletu.

Med bolj uporabnimi funkcijami so sicer tudi uboganje glasovnih ukazov, podpora ročnim gestam (ta seveda deluje le, če jo podpira tudi naprava) ter sinhronizacija z namizno različico. Brezplačni Dolphin za Android najdete tukaj, na voljo pa je tudi uporabnikom iPhonov.

Opera Opera za osebne računalnike je bila dolgo (in še vedno je) prva izbira entuziastov, ki so želeli hitro, varno in preprosto uporabniško izkušnjo. Nič drugače ni na napravah z Androidom – Opera Mobile velja za enega najhitrejših brskalnikov za mobilne platforme.

Ob urnosti sta temelja njene uporabnosti še načina Opera Turbo, ki skakanje po spletnih straneh pohitri z zmanjšanjem prenosa podatkov, kar še posebej prav pride takrat, ko je signal (Wi-Fi ali LTE) slab, in Off-Road, ki shrani podatke obiskanih spletnih mest za takrat, ko je dostop do spleta omejen ali nemogoč.

Opera za Android je brezplačno na voljo na tej povezavi.

Ghostery Ghostery za Android je posebnež, saj je bolj kot hitremu brskanju po spletu namenjen zakrivanju uporabnikovih sledi. Ob obisku vsake spletne strani Ghostery najprej preveri, ali in kako ta želi slediti uporabniku, ter mu nato ponudi orodja, s katerimi lahko ukrepa naprej.

Privzeti iskalnik v brskalniku Ghostery ni Google, temveč Duck Duck Go, ki je znan po tem, da zamaskira uporabnikovo identiteto in varuje njegovo zasebnost. Če vam je ta zelo pomembna, lahko Ghostery preizkusite s klikom na to povezavo.

Mercury Browser Simpatični brskalnik najbolj izstopa z nastavitvami svetlosti in topline barv, saj lahko prikaz spletnih strani regulira podobno kot program f.lux in s tem manj utruja uporabnikove oči. Med zanimivejšimi funkcijami so integrirano (zelo osnovno) blokiranje prikazovanja nadležnih oglasov, zasebni način brez beleženja zgodovine in možnost nastavljanja gesla za dostop do spletne zgodovine.

Mercury vključuje tudi gumb za deljenje zanimivih vsebin na več družbenih omrežij (Facebook, Twitter, Instagram) hkrati. V primerjavi z zgoraj opisanimi brskalniki brezplačni Mercury ni presežek, se je pa z njim zabavno igrati, pa tudi kar spodobno hiter je. Preizkusite ga lahko tukaj.

Ne spreglejte