Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2014,
14.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

splet internet

Četrtek, 13. 3. 2014, 14.37

7 let, 12 mesecev

Pet najbolj zgrešenih napovedi o spletu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marca 1989 je Britanec Tim Berners-Lee napisal poročilo, v katerem je orisal sistem za urejanje informacij v svojem laboratoriju. Njegov šef Mike Sendall je na platnico dopisal: "Ohlapno, a zanimivo."

In ne bi mogel imeti bolj prav. Predlog Berners-Leeja, prvotno namenjen boljši izmenjavi podatkov med raziskovalci in univerzami, je postavil temelje za svetovni splet, kot ga poznamo danes.

Sendallovim zapiskom je sledilo še nešteto napovedi o tem, kako bo splet oblikoval družbo. Mnoge se niso uresničile, nekatere so tudi popolnoma zgrešile tarčo.

Napoved: "Nezaželena elektronska pošta bo izginila v dveh letih." − Bill Gates, 2004

Tudi največji se kdaj zmotijo. Na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu leta 2004 je ustanovitelj Microsofta samozavestno zatrdil, da bo nezaželena pošta izginila v dveh letih. Filtri za elektronsko pošto in "človeški izzivi", ki naj bi od pošiljatelja zahtevali, da reši na primer sestavljanko, bi lahko pomagali zmanjšati količino nezaželenih sporočil, je takrat dejal Gates. Predvidel je tudi sistem, v katerem bi morali pošiljatelji plačati kazni, če bi njihovo pošto zavrnili.

"Microsoft razvija vse tri možnosti, zato bo nezaželena elektronska pošta kmalu stvar preteklosti," je zatrdil.

Resničnost: Filtri so pomagali, a desetletje pozneje spletni uporabniki še vedno dobivajo sporočila o viagri in posojilih. Decembra lani je nezaželena pošta predstavljala kar 68 odstotkov vseh elektronskih sporočil.

Napoved: "Spletne strani ne bodo nikoli nadomestile časopisov." − Newsweek, 1995

Petnajst let pred tem, ko so lastniki Newsweeka zaradi upada oglaševalskih prihodkov revijo prodali za vsega en dolar, so objavili proti spletu uperjen prispevek strokovnjaka za spletno varnost, astronoma in avtorja Clifforda Stolla. Ta je svetovni splet označil za "puščavo nefiltriranih podatkov", kjer drhal preglasi vse zaupanja vredne glasove.

"Resnica je, da nobena spletna baza ne bo nadomestila vašega dnevnega časopisa," je zapisal. "Direktor medijskega laboratorija na MIT Nicolas Negroponte napoveduje, da bomo časopise kmalu kupovali kar prek spleta. Ja, pa kaj še."

Resničnost: Saj veste, kako se je tole končalo.

Napoved: "Splet bo eksplodiral." − Robert Metcalfe, 1995

Robert Metcalfe je priznan inženir in eden izmed ustvarjalcev omrežja Ethernet, a leta 1995 ga je pošteno zaskrbelo, da bomo splet preobremenili. Ker se je nanj povezovalo vedno več ljudi, je Metcalf domneval, da se bo splet spremenil v "velikansko supernovo, ki se bo leta 1996 spektakularno zrušila".

Resničnost: Morda se nam zdi, da je splet eksplodiral, ko za dolge pol ure padeta Facebook ali Twitter. Večje škode pa do zdaj še ni bilo.

Napoved: "Splet pomeni konec velikega brata." − Columbia Journalism Review, 1995

Pravnik in raziskovalec Peter Huber je bil digitalni optimist. Prepričan je bil, da zaradi vedno hitrejše in lažje spletne komunikacije vlade in podjetja ne bodo mogla več nadzorovati informacijskega toka.

"Orwellovega sveta, sveta računalniških in komunikacijskih monopolov, za časa naših življenj ne bomo več videli," je zapisal.

Resničnost: Edward Snowden.

Napoved: "Nihče ne bo nič kupil prek spleta." − Newsweek, 1995

Pa se vrnimo h gospodu Stollu, ki mu je leta 1995 uspelo v nekaj sto besedah napisati precej zanimivih misli. Okrcal je idejo o virtualnih skupnostih, podvomil, da bo imel splet praktično vrednost za vlado, in se vprašal, kako bi lahko kdo karkoli raziskal v tej poplavi spletnih informacij.

Zdelo se mu je tudi, da splet zaradi pomanjkanja človeškega stika ne bo nikoli prodajni posrednik. Dokaz? Njegova lokalna pošta "v enem popoldnevu naredi več prometa kot ves svetovni splet v enem mesecu". "Tudi če bi obstajal zaupanja vreden način pošiljanja denarja prek spleta − pa ga ni −, mreži manjka najpomembnejša sestavina kapitalizma: prodajalci," je zapisal.

Resničnost: Pri Amazonu in eBayu verjetno niso brali njegovega prispevka.

Ne spreglejte