Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
20. 8. 2015,
14.14

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Facebook nasveti varnost mali junaki Matic Tomšič

Četrtek, 20. 8. 2015, 14.14

4 leta, 3 mesece

Pet korakov do neprebojnega profila na Facebooku

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Facebook uporabnikom ponuja kar nekaj načinov za učinkovito zaščito profila in s tem tudi njihove zasebnosti. Zakaj ne bi uporabili kar vseh? Pokazali vam bomo, kako.

Na Facebooku odprite Nastavitve in poiščite ter kliknite na razdelek Varnost. Sem je Facebook pospravil orodja, ki uporabniku pomagajo, da se zaščititi pred morebitnim vdorom v zasebnost, konfiguracija varovalk pa traja vsega nekaj minut.

Zahtevajte obvestilo o prijavi v Facebook Obvestilo o prijavi (Nastavitve/Varnost/Opozorila o prijavah) lahko Facebook lastniku profila pošlje vsakič, ko se njegov uporabniški račun v družbeno omrežje prijavi z neznanega oziroma novega brskalnika ali naprave. Uporabnik obvestilo prejme na tri načine – samo na Facebooku, kot e-poštno sporočilo na e-naslov, ki ga je navedel ob registraciji uporabniškega računa, ali pa kot SMS na mobilni telefon.

Priporočamo, da za čim boljšo obveščenost o dejavnosti na vašem profilu, pa čeprav morda z gotovostjo veste, da ga uporabljate samo vi, vklopite vse tri možnosti.

Pametni telefon kot varovalka Če uporabniški račun na Facebooku povežete s svojo telefonsko številko (Nastavitve/Varnost/Dovoljenja za prijavo), lahko s pomočjo pametnega telefona ustvarite dodatno varovalko za prijavo. Ob poskusu dostopa do profila z neznanega brskalnika boste morali vnesti varnostno kodo, ki jo na mobilni telefon prejmete v obliki sporočila SMS.

Če Facebook uporabljate tudi na pametnem telefonu, pa lahko varnostno številko ustvari tudi generator kod, ki je del aplikacije Facebook za mobilne naprave (slika spodaj).

Prijava v Facebook le z zaupanja vrednimi brskalniki V Nastavitve/Varnost lahko na zavihku Tvoji brskalniki in aplikacije pregledate zaupanja vredne spletne brskalnike in mobilne naprave, na katerih ste se v zadnjem obdobju prijavili v Facebook. Če med njimi vidite neznanega vsiljivca, ga lahko s seznama odstranite s klikoma na Razveljavi in nato še Shrani spremembe.

Če boste razveljavili trenutni brskalnik, ga boste morali ob naslednji prijavi v Facebook potrditi kot zaupanja vrednega.

Ali Facebook uporabljate nekje, kjer vas ni bilo? V razdelku Kje si prijavljen je seznam vseh aktivnih sej Facebooka na namiznih računalnikih, aplikacijah in brskalnikih za mobilne naprave ter v orodju za klepetanje Facebook Messenger. Sumljive seje (primer: vi uporabljate operacijski sistem Windows 10, a je videti, da ste se včeraj v Facebook prijavili v Windows 8) lahko zaprete s klikom na Končaj dejavnost. Če to storite pri vseh odprtih sejah, se boste morali v Facebook na vseh platformah prijaviti znova.

Močno geslo je še vedno temelj zasebnosti Do vašega profila na Facebooku ne more kot njegov administrator (beri: vi) dostopati nihče, če ne pozna gesla, zato poskrbite, da ga ne bo preprosto uganiti. Nekaj napotkov za močno, nezlomljivo geslo (spremenite ga lahko tukaj:

- uporabite kombinacijo črk in številk, geslo pa naj bo daljše od deset znakov,

- geslo naj ne vključuje vašega imena, imen prijateljev ali domačih živali in rojstnih datumov oziroma letnic,

- pazite, da morebitnemu vsiljivcu, ki se trudi uganiti vaše geslo, z dejavnostjo na Facebooku (objavljeni podatki o delovnem mestu, kraju rojstva, najljubših filmih, knjigah, glasbi, najljubšim športnim ekipam) ne boste dajali namigov,

- geslo naj ne bo besedna zveza, ki jo pogosto izgovarjate v javnosti,

- če nimate težav s spominom, geslo spreminjajte vsak mesec,

- za Facebook izberite geslo, ki ga ne uporabljate za prijavo v druge spletne storitve, kot je e-poštni predalnik.

Ne spreglejte