Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
2. 6. 2020,
8.40

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

3

Natisni članek

Android Google Samsung Huawei pametni telefoni operacijski sistem

Torek, 2. 6. 2020, 8.40

3 leta, 10 mesecev

Nerodna pomanjkljivost v operacijskem sistemu Android

Pazite se fotografij, zaradi katerih se vam lahko "zacikla" pametni telefon

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

3

avtomobil narava vožnja | Če si za ozadje na zaslonu zaželite ravno to fotografijo, težav ne bi smelo biti, a pri nekaterih drugih ni tako. | Foto Getty Images

Če si za ozadje na zaslonu zaželite ravno to fotografijo, težav ne bi smelo biti, a pri nekaterih drugih ni tako.

Foto: Getty Images

Sliši se skoraj neverjetno: določene fotografije, če jih namestimo za ozadje, sprožijo neskončno zanko zaslonskega prikaza telefona in tako praktično povsem onemogočijo pametni telefon. Ozdravitev je mogoča, a bodo ob tem šli v neskončne globine vesolja vsi podatki, ki niso varnostno shranjeni.

Premamila vas je lepa fotografija, ki ste si jo zaželeli za ozadje na zaslonu svojega pametnega telefona in si jo namestili, takrat pa se je začel zaslon pametnega telefona nepretrgoma vklapljati in izklapljati. Kaj ste naredili narobe?

Nič niste naredili narobe, ste pa na boleč način odkrili napako v mobilnem operacijskem sistemu Android. Fotografija, ki si jo lahko tako kot vse druge popolnoma nesporne brez težav ogledate v svoji galeriji ter jo prejmete in posredujete prek elektronske pošte ali družbenih omrežij, postane, ko jo namestite za ozadje, napadalec vaše naprave.

Ne pomaga niti brisanje fotografije niti ponovni zagon

Ne pomaga niti ponovni zagon telefona, kajti zaslon bo tudi po njem uprizoril neskončno utripanje. Še huje, niti izbris takšne fotografije, ki ga lahko opravite le po varnem zagonu (Safe Mode), saj vas bo običajni zagon ponovno pripeljal v neskončno zaporedje izklopov in vklopov zaslona, ne odpravi napake.

Pomaga zgolj povrnitev na tovarniške nastavitve, ki izbriše prav vse uporabniške podatke: datoteke, programe, fotografije, zaznamke, zgodovino klicev in vse preostalo.

Google Play
Novice Več kot pol milijarde uporabnikov androidov ima razloge za skrb

Tokrat boste veseli varnostnega shranjevanja (če ga imate)

Če do takrat še niste redno shranjevali svojih podatkov na neki zunanji disk ali v oblak, boste to gotovo močno obžalovali.

Zdaj boste imeli odličen razlog za začetek izvajanja tega sicer preprostega postopka, ki varuje obstoj vaših spominov in dosežkov – a kar je bilo pred tem, je odšlo za vedno.

Heker, pametni telefon, varnost, virus
Novice Preverite, ali tudi vam ozadje za telefon krade denar!

Nekateri padejo, drugi ne

Kitajski tviteraš UniverseIce, ki je veliki ljubitelj Samsungovih telefonov in neredko vir zanesljivih informacij, preden te postanejo javne, je to napako ugotovil na Samsungovih in Googlovih telefonih (Pixel).

Ne pa tudi na starejšem Huaweievem telefonu Mate 20 Pro, ki še uporablja Googlovo različico Androida, saj ta pametni telefon izvira iz obdobja pred ameriškim embargom Huaweia.

Na pametnem telefonu Huawei Mate 20 Pro te napake niso našli. | Foto: Srdjan Cvjetović Na pametnem telefonu Huawei Mate 20 Pro te napake niso našli. Foto: Srdjan Cvjetović

Izgubljeni v barvnem prostoru

Razlog za to napako je, kot kažejo dozdajšnje ugotovitve, dokaj banalen, a kljub temu povzroča neprijetne posledice. Če namreč neka fotografija, ki jo določimo za ozadje (Wallpaper), uporablja barvni prostor, ki ga pametni telefon ne podpira, bo pri nekaterih pametnih telefonih sistemska programska oprema ta barvni prostor inteligentno nadomestila s tistim, ki ga podpira.

CovidLock
Novice Aplikacija, ki naj bi spremljala epidemijo, je zlonamerni izsiljevalec!

Če pa tega ne zna, se bo tak pametni telefon zataknil v neskončnih poskusih odpiranja takšnega ozadja, saj bo iskal barvni prostor sRGB, ki ga to ozadje nima.

Razvijalci, ki so že prejeli razvojno beta različico operacijskega sistema Android 11, poročajo, da tam te napake ni, ker očitno "enajstka" zna nadomestiti nepodprti barvni prostor, medtem ko v zadnji javni uradni različici, to je Android 10, ta napaka vztraja.

Android
Novice Pandemija in protesti v ZDA ustavili posodobitev Androida

Čeprav po spletu krožijo podobe majhnega števila fotografij, ki povzročajo to težavo, je pomembno poudariti, da ne gre zgolj za te fotografije, temveč za vsako fotografijo z barvnim prostorom, ki ga telefon ne podpira in ne zna prevesti v njemu znanega.

Naj lepa fotografija ne postane grda nočna mora

Popravek je torej preprost, pri Samsungu pa so že zatrdili, da ga imajo in da ga bodo uporabniki njihovih telefonov prejeli z naslednjo nadgradnjo programske opreme.

Novice Ne nasedajte lažnim sporočilom o okvarah vašega računalnika

Do takrat je najboljši nasvet, da na svoje telefone ne nameščamo vsega povprek, zlasti ne iz virov, ki niso zaupanja vredni, pa čeprav gre samo za na videz nedolžno fotografijo, kaj šele kakšen program, ki lahko skriva zlonamerno kodo.

Pravzaprav je ta previdnostni nasvet primeren v vsakem trenutku.

Ne spreglejte