Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
16.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon mobilnik Samsung Apple LG Nokia Android iOS Windows Phone

Sreda, 14. 8. 2013, 16.06

7 let, 12 mesecev

Pametni telefoni prvič prehiteli klasične mobilnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Globalna prodaja pametnih telefonov je v prejšnjem poslovnem četrtletju prvič prekosila število prodanih klasičnih telefonskih aparatov.

V letošnjem drugem četrtletju je prodaja mobilnih telefonov dosegla 435 milijonov enot, kar je 3,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Pametni mobilniki so predstavljali 51,8 odstotka vseh mobilnih telefonov, njihova prodaja pa se je na letni ravni povečala za 46,5 odstotka, kažejo podatki mednarodne analitske hiše Gartner.

Analitiki so najvišjo rast prodaje pametnih telefonov zabeležili v regijah Azija/Pacifik (74,1-odstotna rast), Južna Amerika (55,7 odstotka) in Vzhodna Evropa, kjer je rast znašala 31,6 odstotka. Prodaja običajnih telefonov je medtem na svetovni ravni nazadovala za 21 odstotkov.

Na prvem mestu Samsung in Android Med proizvajalci pametnih telefonov je južnokorejski Samsung prepričljivo na prvem mestu z 31,7-odstotnim tržnim deležem, kar je dve odstotni točki več kot v drugem četrtletju lani. Na drugem mestu s 14,2-odsotnim deležem ostaja ameriški Apple, ki je v zadnjem letu dni izgubil 4,6 odstotne točke. Na tretjem mestu je južnokorejski LG Electronics, sledita pa kitajska Lenovo in ZTE.

Na področju mobilnih operacijskih sistemov je Android daleč na prvem mestu z 79-odsotnim deležem, sledi Applov iOS s 14,2-odstotnim deležem, na tretjem mestu pa je Windows Phone (3,3 odstotka), ki je po podatkih analitske hiše v drugem četrtletju prehitel BlackBerry (2,7 odstotka).

Ob upoštevanju celotne prodaje mobilnih telefonov, torej tako pametnih kot običajnih, je prav tako na prvem mestu Samsung (24,7 odstotka), sledi pa Nokia s 14-odstotnim deležem.

Cene narekujejo Kitajci Tržni delež finskega podjetja, ki na svoje pametne mobilnike povečini namešča Microsoftov operacijski sistem Windows Phone, se je v zadnjem letu sicer zmanjšal za skoraj šest odstotnih točk. Pri Gartnerju so prepričani, da se Nokia spopada z izjemno hudo konkurenco mobilnih naprav s sistemom Android, še posebej kitajskih izdelovalcev, ki imajo bolj agresivno cenovno politiko.

Nokii na tretjem mestu po prodaji mobilnih telefonov sledi Apple, za njim pa se zvrstijo LG in kitajski proizvajalci ZTE, Huawei in Lenovo. Mobilni telefoni zadnjih v Evropo sicer zaidejo bolj redko – Lenovo na primer kar 95 odstotkov svojih naprav proda na domačem trgu.

Po napovedih analitske hiše je skoraj štiriodstotna rast prodaje mobilnih telefonov sicer v skladu s pričakovanji – do konca leta naj bi bilo tako po svetu prodanih že 1,82 milijarde naprav.

Ne spreglejte