Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
27. 3. 2013,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mobilni telefon pametni telefon telefon

Sreda, 27. 3. 2013, 12.45

8 let

Pametni telefon nekoliko drugače

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tajvanski proizvajalec mobilnih telefonov je prepričan, da bo njihov nov pristop k razvoju pametnega telefona prepričal bodoče lastnike.

Nerodne zamude Toda tudi v državah, kjer naj bi s prodajo najprej začeli, prihaja do zamud pri dobavi HTC-jevega najnovejšega paradnega konja. Predstavniki podjetja radi povejo, da je razlog povpraševanje, ki je preseglo vsa pričakovanja, in želja, da na vseh teh trgih hkrati ponudijo zadostne količine, a vedno glasneje se govori, zdaj že na pol uradno, da je glavni vzrok zamujena dobava komponent, predvsem za fotoaparat. Vsekakor je ta zamuda za HTC zelo neprijetna, ne zgolj zato, ker je prav od tega telefona odvisno, ali se bodo uspeli ponovno postaviti na noge na trgu pametnih telefonov, kjer se skorajda vzpostavlja duopol južnokorejskega Samsunga in ameriškega Appla. Čas zagotovo ni na strani Tajvancev, saj jim bo predvidoma še aprila veliko konkurenco na policah trgovin začel delati tudi letošnji Samsungov otrok S4. Zato ni čudno, da se zaradi tega pripetljaja z začetkom prodaje dobro maje stolček prvega moža tajvanskega proizvajalca.

HTC: Več (zaslona) bi bilo preveč Vse to ne zmanjša navdušenja oblikovalcev in prodajalcev novega telefona, ki so prepričani, da so ponudili nekaj novega in drugačnega. Začne se že z zunanjim videzom, ki ga opredeljuje aluminijsko enodelno ohišje z zvočnikoma ob strani na sprednji strani telefona. Zaslon meri 4,7 palca (11,9 centimetra), kar je po zagotovilih oblikovalcev premišljena odločitev – če bi bil zaslon in posledično telefon večji, ga ne bi bilo mogoče upravljati zgolj z eno roko. Uporabniški vmesnik je okrepljen s funkcijo HTC BlinkFeed pri kateri je na praktično neomejenem začetnem zaslonu (po katerem se premikamo z drsenjem prsta) mogoče pregledno pridobiti informacije iz več kot tisoč medijskih virov. Ko bodo med njimi še slovenski medijski viri, bo ta zanimiva pridobitev tudi nam še toliko privlačnejša.

Bolje manj večjih kot več manjših (pik fotoaparata) Pri že omenjenem fotoaparatu, kot so pojasnili, niso dirkali s številom milijonov točk, temveč so točke raje povečali v ultrapiksle (točkovne pike povečanega premera). Tako so omogočili do trikrat več zajema svetlobe, kar v praksi pomeni boljše posnetke brez bliskavice tudi v razmerah pomanjkljive svetlobe – nočne fotografije, zaprti prostori in podobno. Kot vznemirljivo novost poudarjajo tudi funkcijo HTC Zoe, ki med drugim na podlagi posnetkov iz pametnega HTC One skorajda povsem samodejno ustvari kratke filme, primerne za takojšnjo objavo na družabnih omrežjih. Že med snemanjem posnetkov HTC Zoe sočasno posname tudi nekajsekundni video, kar omogoči izbiro najprimernejšega trenutka in celo samodejno odstranitev motečih predmetov in posameznikov na fotografijah.

Zvok na višini Tajvanci so še prepričani, da zvočni sistem HTC BoomSound v povezavi z že omenjenima stereo zvočnikoma na stranskih robovih sprednje strani telefona njihovem novem telefonu zagotavlja najboljši zvok med vsemi pametnimi telefoni. Poskrbeli so ne le za kakovosten zvok pri predvajanju glasbe, temveč tudi pri snemanju in za napredne tehnike odstranjevanja šumov med pogovorom, kar je dobrodošlo za vse tiste, ki se pogosto pogovarjajo prek telefona v hrupnem okolju.

Počakajmo na ceno pri operaterjih S temi in drugimi priboljški modela HTC One gre ta na trg z visokimi pričakovanji – in tudi visoko priporočeno maloprodajno ceno v prosti predaji, ki presega 770 evrov. Toda predstavniki HTC-ja za regijo Jadran sever, kamor sodi tudi Slovenija, pomirjajo, da pri nas tako ali tako le redki kupujejo telefon v prosti prodaji in da bo cena HTC One pri operaterjih v povezavi z njihovimi paketi več kot konkurenčna. To bo pravzaprav tudi v njihovem interesu, ker je od uspeha telefona HTC One v veliki meri odvisna prihodnost tajvanskega proizvajalca mobilnih telefona, ki je dolga leta kot pogodbeni izvajalec proizvajal naprave za druge blagovne znamke in je šele pozneje prišel na trg z lastno blagovno znamko.

Ne spreglejte