Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
27. 5. 2014,
9.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 27. 5. 2014, 9.47

6 let, 6 mesecev

Pametna ura, ki je zares uporabna tudi brez telefona?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Samsung naj bi v prihajajočih mesecih predstavil novo pametno uro Gear, s katero bo mogoče klicati, pošiljati sporočila SMS in dostopati do spleta brez zanašanja na povezavo s pametnim telefonom.

Glavni razlog, zaradi katerega si je pametne ure do danes omislilo vsega nekaj promilov tehnološko ozaveščenih potrošnikov, je njihova odvisnost od matične naprave, saj za izvajanje večine najbolj uporabnih funkcij potrebujejo aktivno brezžično povezavo s pametnim telefonom ali tablico.

No, ura, ki naj bi jo še pred začetkom pravega poletja pokazal južnokorejski Samsung, naj bi imela poleg navigacije GPS, kamere in merilca srčnega utripa tudi osnovne funkcije pametnih telefonov, kot sta (samostojno) klicanje in pošiljanje elektronske pošte.

Glede na ugibanje poznavalcev to najbrž pomeni, da bo treba pametni uri nameniti lastno kartico SIM, ki ji bo omogočila dostop do mobilnega in podatkovnega omrežja. Zanesljivi viri, ki so blizu Samsungu, poročajo tudi, da bo v vlogi osrednje programske platforme znova zaigral v pametni uri Gear 2 preizkušeni operacijski sistem Tizen. Pravi pospešek za mlado tržno nišo? Koliko je uporabnikov, ki bodo pri svojem telekomunikacijskem operaterju sklenili naročnino posebej za pametno uro, je stvar debate, ki se je bomo lotili kdaj drugič, vsekakor pa bo Samsung z avtonomnostjo napravil korak v pravo smer. Ura v primeru pozabljenega ali izgubljenega telefona namreč ne bo drag tehnološko napreden nakit, temveč koristno orodje, s katerim bo ob nedostopnosti drugih načinov komunikacije s svetom svojcem mogoče sporočiti, da je z nami vse v redu, preložiti pomemben sestanek ali pa celo poklicati na pomoč.

Tretja ura v osmih mesecih Samsung je svojo prvo pametno uro, Galaxy Gear, predstavil septembra lani na sejmu IFA 2013 v Berlinu, ki ga je obiskal tudi Planet Siol.net. Naslednik Gear 2 in malce okleščeni bratec Gear 2 Neo sta premiero doživela na Svetovnem kongresu mobilne telefonije 2014 v Barceloni, novo uro, ki se ne bo zanašala na pametni telefon, temveč bo večino pomembnih opravil postorila kar sama, pa naj bi spoznali najpozneje na začetku julija.

Ne spreglejte