Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 4. 2008,
22.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2008, 22.41

6 let, 7 mesecev

Otroci v trumah na družbena spletišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot četrtina osem do 11-letnikov v Veliki Britaniji ima uporabniški račun na družbenem spletišču, je pokazala raziskava britanskega medijskega regulatorja Ofcom.

Večina tovrstnih spletnih stani za socialno mreženje oz. družbenih spletišč, kot so MySpace, Facebook in Bebo, je minimalno starost za uporabo njihovih storitev nastavila na starost med 13 in 14 leti, vendar nobena tega pravila ne uveljavljajo aktivno. Otroci brez starševskega nadzora v potencialni nevarnosti Izsledki Ofcomove raziskave med 5.000 odraslimi in 3.000 mladoletniki ter otroci je pokazala, da ima uporabniški račun 49 odstotkov anketirancev v starosti med osmimi in 17-leti. Ofcom opozarja, da starši svoje otroke postavljajo v nevaren položaj, če ne nadzorujejo otrokovih aktivnosti na spletu. Ofcomovo poročilo o raziskavi daje na vpogled vpliv spletnih socialnih mrež na življenje ljudi v Veliki Britaniji (VB). Poročilo je del širše kampanje za medijsko pismenost.

Precej drugače, kot pred 20 leti »Socialna omrežja so očitno pomemben del človeških življenj in imajo vpliv na način življenja,« je dejal vodja tržnih raziskav pri Ofcomu James Thickett. »Življenje današnjih otrok se močno razlikuje od tistih pred 20 leti. Socialne mreže so način za ustvarjanje socialnih povezav,« je dodal.

Kmalu seznam napotkov za socialna omrežja Britanska vlada namerava s pomočjo podjetij, ki se ukvarjajo s socialnim mreženjem, objaviti seznam napotkov za družbena spletišča, ki bodo temeljila na primerih dobre prakse. Priporočali naj bi, da naj bodo otroški uporabniški računi samodejno nastavljeni na zasebno ali pa da si jih lahko ogledajo samo prijatelji, ki jih je izbral otrok. Med drugim naj bi predlagali tudi uporabo tehnologij za preverjanje starosti uporabnikov, dobro izpostavljeno spletno stran s kontaktnimi številkami, kjer lahko otroci v primeru težav dobijo pomoč, in z opozorili o nevarnostih objavljanja osebnih podatkov.

Tri vodilna družbena spletišča, MySpace, Facebook in Bebo, navajajo, da odstranijo uporabniške račune uporabnikov, za katere se izkaže, da so premladi. Po drugi strani pa trenutno ne uporabljajo nikakršne tehnologije, s katero bi aktivno preverjali starost uporabnikov.

Predstavnik spletne strani MySpace je zagotovil, da »proaktivno skrbijo, da se uporabniški računi 14 in 15-letnikov samodejno nastavijo na »zasebno, tako da so zaščiteni pred uporabniki, ki jih ne poznajo zunaj spletnega življenja. V prihodnosti naj bi vsem uporabnikom, ki bodo mlajši od 18 let, uporabniški račun nastavili na »zasebno«.

Razlika v dojemanju nevarnosti med otroki in starši Za segment ljudi, ki so starejši od 16 let, je Ofcomova raziskava pokazala, da jih ima več kot petina uporabniški račun na spletu. Vendar so izsledki raziskave pokazali, da med otroki in starši obstaja občutna razlika v dojemanju nevarnosti uporabe družbenih spletišč. »Medtem ko se ljudje zavedajo stanja njihovega uporabniškega računa, se na splošno ne zavedajo problemov glede zasebnosti in varnosti,« je dejal Thickett. »Ljudje glede zasebnosti in varnosti enostavno niso zaskrbljeni, ker so zmotno prepričani, da za to skrbi nekdo drug,« je dodal.

So otrokovi osebni podatki vidni neznancem? 41 odstotkov otrok je uporabniški račun nastavilo tako, da so bili njihovi podatki vidni vsakemu drugemu uporabniku, je pokazala raziskava. 16 odstotkov staršev je priznalo, da ne vedo ali so otrokovi podatki vidni ali niso vidni drugim neznancem. »Pri tem gre za osnovno vprašanje, ki bi si ga starši morali zastaviti,« je dejal Ofcomov vodja za medijsko pismenost Robin Blake. »Starši, ki otrokom dovolijo brskanje in objavljanje na spletu brez njihovega nadzora in podpore, morajo doumeti, da so njihovi otroci v potencialni nevarnosti,« je dodal.

Medtem ko sta dve tretjini staršev zatrdili, da otrokom postavijo pravila za uporabo spletnih strani za socialno mreženje, je samo 53 odstotkov otrok dejalo, da so jim starši postavili takšna pravila.

Glede na Ofcomovo poročilo, skoraj 60 odstotkov otrok uporablja socialno mreženje na spletu za navezovanje novih prijateljskih vezi, tovrstne strani v isti namen uporablja samo 17 odstotkov staršev.

Ofcom brez neposrednega vpliva na socialna omrežja Pri Ofcomu so sicer priznali, da po zakonodaji nimajo vpliva na spletna socialna omrežja in jih tako ne regulirajo. Njihov pristop temelji predvsem na spodbujanju upravljalcev tovrstnih spletnih strani k uveljavitvi določenih priporočil.

Poročilo o Ofcomovi raziskavi v angleškem jeziku in v PDF datotečnem formatu.

Ne spreglejte