Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
19. 8. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Natisni članek

digizgodbe James Altucher

Sobota, 19. 8. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Osupljiva življenjska zgodba moža, ki je imel in zapravil vse

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Dvakrat je bil uspešen podjetnik in milijonar, dvakrat zapravil vse in celo razmišljal o samomoru, a se spet pobral in napisal še eno zgodbo o uspehu. Je šahovski mojster, njegovo ime nosi več knjižnih uspešnic. Za strokovne članke ga prosijo nekateri najbolj znani svetovni mediji. To je James Altucher. 

Danes 49-letni James Altucher je ob svojih poslovnih vzponih in padcih znan tudi po divji pričeski.  | Foto: Vimeo / James Altucher Danes 49-letni James Altucher je ob svojih poslovnih vzponih in padcih znan tudi po divji pričeski. Foto: Vimeo / James Altucher

Svojo nevarno prvo službo opisuje kot najboljšo, kar jih je imel 

James Altucher je po končanem študiju na prestižni ameriški univerzi Cornell - po izobrazbi je računalniški inženir in programer - leta 1989 dobil službo informatika pri medijskem gigantu HBO. Delo je bilo dolgočasno, zato je pri vodstvu podjetja izprosil televizijski termin, v katerem bi lahko ustvarjal in prenašal svojo oddajo. 

Naslednji dve leti in pol se je vsak torek ob 3. uri ponoči s kamero podal na ulice newyorških četrti, tudi tistih, ki niso ravno slovele kot varne, in intervjuval naključne ljudi. 

"Srečal sem narkomane in preprodajalce drog, najstnike, ki so se prostituirali, zlikovce, ki so se izdajali za policiste, člane uličnih tolp, mame in žene, ki so bile na poti na policijsko postajo, da bi domov spravile svoje sinove in može," razlaga Altucher.

"Torki ponoči so bili za mojo oddajo idealen termin. Ob sobotah gredo ven vsi in noči zato niso tako zanimive. A ljudje, ki jih na ulici srečaš v torek ob treh zjutraj, naslednji dan zagotovo ne gredo v službo oziroma ne živijo življenja, ki ga večina vidi kot običajnega."

Vir

Altucher že skoraj vse življenje živi in dela v New Yorku. Njegov drugi dom je od leta 2002, ko se je začel ukvarjati z borzo, svetovno znani Wall Street (na fotografiji). | Foto: Vimeo / James Altucher Altucher že skoraj vse življenje živi in dela v New Yorku. Njegov drugi dom je od leta 2002, ko se je začel ukvarjati z borzo, svetovno znani Wall Street (na fotografiji). Foto: Vimeo / James Altucher

Ko je bil star trideset let, je bil že multimilijonar

Altucher je v času, ko je bil zaposlen pri HBO, začel delati pri stranskem projektu, in sicer ustvarjanju spletnih strani za glasbene in filmske studie.

Leta 1996 je ustanovil lastno podjetje Reset, ki je z rešitvami na področju spletnega in grafičnega oblikovanja nato med drugim sodelovalo s filmskimi giganti, kot so Time Warner, Miramax in Sony Pictures.

Leta 1998 je imel Altucher dela za Reset dovolj in podjetje je prodal za deset milijonov dolarjev. Star je bil 30 let, vrednost njegovega premoženja pa je bila po prodaji podjetja okrog 15 milijonov dolarjev. 

Vir

Ustanovil je 20 podjetij, propadlo jih je 17

Altucher se je z družino po prodaji podjetja Reset preselil v večjo hišo in živel na veliki nogi, a je menil, da ima premalo denarja. "Da bi bil srečen, bi potreboval sto milijonov dolarjev," je Altucher pred časom povedal v intervjuju za The New York Times. 

"Ko sem prvič dobil večjo vsoto denarja, sem ga zapravljal kot ponorel. Ne le naložbe, ogromno sem tudi igral poker. Nekajkrat na teden je izpuhtel milijon dolarjev," se spominja Altucher. | Foto: Vimeo / James Altucher "Ko sem prvič dobil večjo vsoto denarja, sem ga zapravljal kot ponorel. Ne le naložbe, ogromno sem tudi igral poker. Nekajkrat na teden je izpuhtel milijon dolarjev," se spominja Altucher. Foto: Vimeo / James Altucher

Da bi zaslužil več denarja, je Altucher svoj na novo pridobljeni kapital začel vlagati v obetavna internetna podjetja in ustanavljati svoja, a se je pri tem pogosto uštel. Danes ocenjuje, da je v svoji karieri ustanovil 20 podjetij, uspešna pa so bila le tri. 

Vir

Na računu mu je ostalo le še 143 dolarjev

V dveh letih po prodaji podjetja Reset je James Altucher ostal praktično brez denarja. "Preveril sem tekoči račun in tam je bilo 143 dolarjev. To je bilo vse, kar sem še imel." Prodal je svoj luksuzni dom in avtomobile ter se z družino preselil v manjše stanovanje, a denar je zaradi zgrešenih naložb odtekal naprej.

Za posojilo je zaprosil starše, a so ga zavrnili, kar jim je zameril, saj jih nikoli prej v svoji karieri ni prosil za denar. Na njihove kasnejše telefonske klice se ni več oglašal, to pa je ena od odločitev, ki jih obžaluje najbolj. Njegov oče je namreč šest mesecev pozneje umrl zaradi srčne kapi. Od tistega telefonskega klica nista več govorila. 

Vir

Zaradi skrbi za otroke je razmišljal o samomoru

Altucher je zaradi denarne stiske, ki je ob prelomu tisočletja vse bolj pestila njegovo družino, začel razmišljati celo o samomoru. Njegovi otroci bi s tem dobili denar od življenjskega zavarovanja.  | Foto: Vimeo / James Altucher Altucher je zaradi denarne stiske, ki je ob prelomu tisočletja vse bolj pestila njegovo družino, začel razmišljati celo o samomoru. Njegovi otroci bi s tem dobili denar od življenjskega zavarovanja.  Foto: Vimeo / James Altucher

Vir

Novo kariero je našel v trgovanju z delnicami in ponovno postal milijonar, spet izgubil vse in se nato s pametnimi naložbami dvignil še tretjič

Ko je bil najbolj na dnu, je Altucherja kot pisca novic o dogajanju na borzah najela poslovna spletna stran TheStreet.com. Z delom za medij se je Altucher ogromno naučil o poslu na Wall Streetu in začel trgovati za različne hedge sklade ter upravljati tudi svojega. 

Leta 2006 je Altucher zagnal lastno borzno spletno stran z imenom StockPickr, ki je uporabnikom omogočala izmenjevanje izkušenj s prodajo delnic.

StockPickr je revija Time leta 2007 izbrala za eno od 50 najboljših spletnih strani in ji priljubljenost dvignila tako zelo, da jo je Altucher brez težav prodal naprej, in sicer ravno prejšnjemu delodajalcu TheStreet.com.

StockPickr je Jamesu Altucherju navrgel okroglih deset milijonov dolarjev.   | Foto: Reuters StockPickr je Jamesu Altucherju navrgel okroglih deset milijonov dolarjev.   Foto: Reuters

Altucher je spet užival v milijonih, a leta 2008 s propadom ogromno hedge skladov, ki je bil posledica svetovne gospodarske krize, znova izgubil večino premoženja. 

Sredstva, ki so mu še ostala, je Altucher nato vložil v nekaj rastočih mladih podjetij, med drugim tudi Buddy Media. Tega je kasneje za tri četrt milijarde dolarjev kupil računalniški velikan Salesforce.

Naložbe so ga rešile, vrednost njegovega premoženja pa je danes ocenjena na okrog 17 milijonov evrov (vir).

Napisal je že 17 knjig

Altucher se je po drugem poslovnem padcu, zaradi katerega je leta 2008 skoraj bankrotiral, našel tudi v pisanju. Do danes je izdal že 17 knjig, dve pa sta postali veliki uspešnici tako med bralci kot kritiki.

Knjiga z naslovom Bil sem slep, zdaj pa vidim je bila leta 2011 najbolje prodajan motivacijski priročnik na Amazonu. Knjigo Izberi sebe je poslovni medij The Wall Street Journal medtem uvrstil na seznam največjih uspešnic leta 2013 (vir), medij USA Today pa jo je označil za eno od najboljših poslovnih knjig vseh časov (vir). 

James Altucher s knjigo Izberi sebe oziroma Choose Yourself, kar je njen naslov v angleščini. | Foto: Vimeo / James Altucher James Altucher s knjigo Izberi sebe oziroma Choose Yourself, kar je njen naslov v angleščini. Foto: Vimeo / James Altucher

James Altucher je oziroma je bil s strokovnimi, nasvetnimi in motivacijskimi članki tudi reden gost znanih poslovnih medijev, kot so The Financial Times, The Wall Street Journal, Forbes, Yahoo Finance, TechCrunch. 

Večino svojih uspehov pripisuje šahu, ki ga igra zelo dobro

Altucher je v mladosti ogromno igral šah in dosegel status mojstra. Čeprav ga tekmovalno ni igral že nekaj desetletij, nazadnje leta 1998, je zaradi rezultatov iz preteklosti med vsemi aktivnimi igralci šaha v ZDA še vedno uvrščen nekje okrog 2.000. mesta. 

Kot pravi Altucher, mu je šah dal ogromno: naučil ga je, kako se učiti, kako izgubljati, kako se spoprijeti s svojimi strahovi, kako deluje svet odraslih, kako dani položaj izkoristiti v svoj prid.  | Foto: Vimeo / James Altucher Kot pravi Altucher, mu je šah dal ogromno: naučil ga je, kako se učiti, kako izgubljati, kako se spoprijeti s svojimi strahovi, kako deluje svet odraslih, kako dani položaj izkoristiti v svoj prid.  Foto: Vimeo / James Altucher

Vir

Življenje brez doma in s samo petnajstimi kosi osebne lastnine

Kmalu po tem, ko se je leta 2010 razšel z ženo, je Altucher začel eksperimentirati z nomadskim slogom življenja.

Prekinil je najemno pogodbo za svoje stanovanje, podaril oziroma v smeti vrgel večino svojih stvari in jih obdržal samo petnajst - nekaj majic, hlač in kosov spodnjega perila ter čevlje, računalnik, pametni telefon in elektronski bralnik Kindle. Živeti je začel pri prijateljih oziroma se seliti med ponudniki nastanitve prek spletne platforme Airbnb. 

Altucher brez računalnika ne more, saj je njegovo glavno orodje tako za vodenje poslov kot pisanje. S sabo sicer ves čas nosi tudi natakarsko beležko, v katero zapisuje sveže ideje.  | Foto: Vimeo / James Altucher Altucher brez računalnika ne more, saj je njegovo glavno orodje tako za vodenje poslov kot pisanje. S sabo sicer ves čas nosi tudi natakarsko beležko, v katero zapisuje sveže ideje. Foto: Vimeo / James Altucher

Vir

Kaj je največja lekcija, ki se je je naučil v vzponov in padcev polni karieri

"Ko enkrat zaslužiš veliko denarja, je preprosto pomisliti, da si svoje delo opravil. Naučil si se vsega, kar moraš vedeti, in tako zaslužil ta denar. Ni ti treba več paziti na zdravje, ni ti treba vzdrževati odnosov s prijatelji - zdaj imaš denar in ljudje te bodo tako ali tako imeli radi. Ni ti treba več biti ustvarjalen, ni ti treba več delati - svoje si vendar naredil s tem, ko si zaslužil veliko denarja. Zdaj lahko samo uživaš v sadovih svojega dela," je Altucher pojasnil napako, ki jo je storil večkrat. 

"Takoj, ko sem začel verjeti, da sem dosegel vse, kar lahko dosežem, sem vse tudi izgubil."

Vir


Preberite tudi:

Kako živi mož, ki mu pravijo tudi "najboljši šef na svetu"

Ne spreglejte