Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
12. 7. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

Finska Windows 10 Windows pametni telefoni Nokia Microsoft

Torek, 12. 7. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Odpustili bodo še zadnje, ki so nekoč na Finskem za Nokio ustvarjali mobilne telefone

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Microsoft bo dokončno zaprl svojo finsko enoto za mobilne telefone, tisto, ki je ostala od nekdanjega vladarja na trgu mobilne telefonije, družbe Nokia.

Microsoft je od družbe Nokia predlani kupil enoto za mobilno telefonijo, za kar je takrat odštel 7,2 milijarde dolarjev (6,5 milijarde evrov), a se njegovi načrti za preboj v svet mobilne telefonije zagotovo niso uresničili. Zdaj bo še zadnjih 1.350 zaposlenih, ki so na Finskem ostali po tem, ko je sedež Nokijine enote za mobilno telefonijo prešel v Microsoftove roke, moralo poiskati novo službo.

Omenjeno odpuščanje je Microsoft nakazal že maja, ko so napovedali, da bodo po vsem svetu število zaposlenih v svoji enoti zmanjšali za 1.850. Poleg Fincev bo tako brez službe ostalo še 500 Microsoftovih zaposlenih drugod po svetu.

Prepozen vstop, premalo aplikacij

Pametnim mobilnim telefonom z operacijskim sistemom Windows še vedno ni uspelo doseči niti enega odstotka tržnega deleža – nekateri analitiki to pripisujejo njihovemu poznemu vstopu na trg, kjer sta že kraljevala Googlov Android in Applov iOS.

Microsoftu gotovo ni šlo v prid niti to, da je za operacijski sistem Windows na voljo bistveno manj mobilnih aplikacij kot za njegova močnejša tekmeca. Enaka težava je bolj ali manj pokopala tudi kanadski BlackBerry in njihov operacijski sistem BB10.

Kljub udobju enotne uporabniške izkušnje na vseh napravah z operacijskim sistemom Windows 10 pametnim telefonom s tem operacijskim sistemom ni uspelo doseči niti enega odstotka tržnega deleža. | Foto: Kljub udobju enotne uporabniške izkušnje na vseh napravah z operacijskim sistemom Windows 10 pametnim telefonom s tem operacijskim sistemom ni uspelo doseči niti enega odstotka tržnega deleža.

Stavijo na enotno izkušnjo z operacijskim sistemom na namiznem računalniku

Toda Windows 10 na mobilnih telefonih vendarle ni mrtev, kljub ne ravno spodbudnim številkam o tržni uspešnosti. Eden od glavnih adutov Microsofta pri zagovarjanju operacijskega sistema Windows 10 na pametnih telefonih so enotna uporabniška izkušnja in enake aplikacije za vse naprave s tem operacijskim sistemom, kot so poleg pametnih telefonov še tablice, prenosni računalniki in namizni računalniki. Temu primerno sledijo tudi napovedi nekaterih proizvajalcev naprav o pametnem telefonu z operacijskim sistemom Windows 10, ki se lahko prelevi v namizni računalnik.

Ne spreglejte