Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
20. 5. 2017,
8.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Google Android Android O pametni telefon

Sobota, 20. 5. 2017, 8.41

6 let, 6 mesecev

Odlična novica za uporabnike pametnih telefonov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Projekt Treble prinaša spremembo v infrastrukturi operacijskega sistema za mobilne naprave Android, ki bo Googlu omogočila, da bo nadgradnje Androida na novo različico do uporabnikov lahko spravil hitreje in brez odvisnosti od njihovih mobilnih operaterjev. Danes je proces tako počasen, da marsikateri uporabnik prej kupi nov telefon, kot pa vidi zadnjo različico Androida. 

Android je najbolj razširjen operacijski sistem za pametne telefone. Njegov tržni delež bo po napovedih analitikov do konca leta 2017 zrasel na kar 90 odstotkov. | Foto: Reuters Android je najbolj razširjen operacijski sistem za pametne telefone. Njegov tržni delež bo po napovedih analitikov do konca leta 2017 zrasel na kar 90 odstotkov. Foto: Reuters

Projekta Treble Google na svojem velikem dogodku I/O, ki je potekal med 17. in 19. majem, sicer ni omenil, zato smo ga morali izbrskati sami, pa čeprav gre za morebiti pomembnejšo in uporabnejšo zadevo od vseh predstavljenih novosti.

Kot so na uradnem blogu zapisali inženirji in programerji, ki razvijajo Android, je projekt Treble načrt za predelavo tega operacijskega sistema za pametne telefone, ki bo tako uporabnikom kot Googlu prinesla nekaj velikih prednosti.

Uporabniki bodo lahko hitreje prejemali velike posodobitve in nadgradnje Androida, na primer z zdajšnje na različico Android O, ki jo je Google napovedal na dogodku I/O, ter z njimi vse napredne funkcije, ki jih novi Android praviloma prinaša.

Nekdo, ki je maja lani kupil Samsungovega paradnega konja Galaxy S7, je moral čakati skoraj eno leto, da je lahko namestil Android 7.0 Nougat, ki je sicer izšel že avgusta 2016, na primer.  | Foto: Reuters Nekdo, ki je maja lani kupil Samsungovega paradnega konja Galaxy S7, je moral čakati skoraj eno leto, da je lahko namestil Android 7.0 Nougat, ki je sicer izšel že avgusta 2016, na primer.  Foto: Reuters

Google bo po drugi strani lažje stopil v korak z Applom, ki nadgradnje svoje platforme za pametne telefone iPhone, iOS, izdaja zelo sistematično. Zadnja različica, iOS 10, je nameščena na 79 odstotkih vseh Applovih naprav, medtem ko je Android veliko bolj fragmentiran - različico 7.0 za zdaj uporablja samo 7,1 odstotka vseh uporabnikov (vir). 

Operacijski sistem Android je danes nameščen na več kot dveh milijardah naprav, je na konferenci Google I/O povedal direktor internetnega velikana Sundar Pichai. | Foto: Reuters Operacijski sistem Android je danes nameščen na več kot dveh milijardah naprav, je na konferenci Google I/O povedal direktor internetnega velikana Sundar Pichai. Foto: Reuters

Res je sicer, da so naprave, ki podpirajo Android, razpršenem po celotnem zmogljivostnem in cenovnem spektru in da jih ogromno ne more poganjati Androida 7.0, a večina telefonov, ki poganjajo Android 6.0 (teh je 31,2 odstotka), je dovolj zmogljiva tudi za različico 7.0. Pri posredovanju nadgradnje uporabnikom Google ovirajo telekomunikacijski operaterji, prek katerih danes še vedno izdaja večino velikih posodobitev.

To bi se sicer lahko spremenilo že letos jeseni, ko po napovedih Googla izide operacijski sistem Android O, že osmi po vrsti, z njim pa naj bi debi doživel tudi projekt Treble.


Preberite tudi: Pet velikih novosti, ki jih prinaša Android O

 

Ne spreglejte