Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 1. 2015,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prenosniki osebni računalniki tablice Lenovo

Torek, 6. 1. 2015, 13.15

8 let

Od prožnih hibridov do cenovno ugodnih tablic – in pametni telefoni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lenovo na letošnjem sejmu CES v Las Vegasu predstavlja nove tablice, prenosnike in integrirane osebne računalnike (All-in-One) za domače uporabnike ter mobilne telefone.

Med novostmi, ki jih kitajski Lenovo letos predstavlja v Las Vegasu, prevladujejo izdelki, ki bodo najbolj razveselili manj zahtevne kupce, ne manjka pa niti dobrot za zahtevnejše. Prilagodljivi hibrid in dva nova prenosnika Flex 3 spada v vstopni razred prenosnih računalnikov, a se vendarle ponaša z na dotik občutljivim in snemljivim zaslonom, ki lahko samostojno deluje kot tablica. V svoji celotni podobi njegova prilagodljiva oblika z možnostjo poljubnega zasuka zaslona omogoča izbiro položajev, primernih za različne namene. Poganjajo ga procesorji Intel Core pete generacije (do modela i7), pri različici s 14- in 15-palčnim zaslonom pa je slika polne visoke ločljivosti. Poleg omenjenih velikostnih različic je Flex 3 na voljo tudi z zaslonom velikosti 11 palcev.

Novinca med Lenovovimi prenosnimi računalniki sta 13-palčni U31 in 14-palčni U41, ki tehtata manj kot 1,8 kilograma in nimata niti dveh centimetrov debeline. Moč zagotavljajo procesorji Intel Core novejše generacije in grafične kartice NVIDIA GeForce, na voljo pa so različice s hibridnim diskom SSHD do enega terabajta prostora ali s hitrim pogonom SSD do 256 gigabajtov diskovnega prostora. Dve novi tablici Lenovovi novi androidni tablici bosta zanimivi predvsem gospodarnim bodočim uporabnikom, saj imata obe priporočeno maloprodajno ceno od 79 evrov dalje (odvisno od vgrajenega pomnilnika, ki je na voljo do 32 gigabajtov). Tanjša od enega centimetra in z 269 grami mase naj bi tablica A7-10, ki ima štirijedrni procesor Mediatek in sedempalčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik, po zagotovilih proizvajalca zmogla osem ur povprečne uporabe brez vtičnice.

Še za slabega pol milimetra tanjši model A7-30, njegova debelina je 8,9 milimetra, ima tudi možnost povezovanja z mobilnimi omrežji – tudi za običajne pogovore, kot pri mobilnem telefonu. "Desetka" je dostopna v črni barvi, model A7-30 pa tudi v modri, temnomodri in beli. Vse v enem, tudi s 3D-kamero, ki prepozna premike obraza Med novimi računalniki Lenovo, ki imajo vse v enem (All-in-One), je tudi model B50, ki ima vgrajeno kamero Intel RealSense 3D. Ta kamera zajema sliko okrog sebe v polni visoki ločljivosti, zaradi senzorja globine je njena zaznava podobna zaznavi očesa in ji omogoča odzivanje na premike prstov in rok ter obrazno mimiko. Temu primerno izvaja ukaze, dodatne scenarije vsakdanje rabe pa zagotavlja programska oprema Intel RealSense. Na dotik občutljiv zaslon meri 23,8 palca (dobrih 60 centimetrov) in podpira ločljivost do 1920 x 1080 pik.

Lenovove računalniške novosti zaokrožajo 19-palčni C20, 21,5-palčni C40 in 23-palčni C50, ki prav tako spadajo med računalnike "vse v enem". Tudi njih poganjajo procesorji Intel Core, na voljo pa bodo v različnih konfiguracijah pomnilnika, diska in grafične kartice. Nekoč samo računalniki, zdaj vedno več tudi mobilnih telefonov in dodatkov zanje Lenovo je vedno prodornejši tudi v svetu mobilnih telefonov. Tako so danes predstavili P90, svoj prvi pametni telefon s 64-bitnim procesorjem Intel Atom, nadgrajeni pametni telefon VIBE X2 Pro z osemjedrnim 64-bitnim procesorjem Qualcomm Snapdragon, pametno in vodoodporno zapestnico VIBE Band in bliskavico Lenovo VIBE Xtension Selfie Flash za tiste, ki se pogosto samoportretirajo. Vse te novosti v slovenskih trgovinah pričakujejo spomladi.

Ne spreglejte