Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
13. 12. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

Natisni članek

računalnik Intel

Četrtek, 13. 12. 2018, 4.00

5 let, 4 mesece

Novost, ki obeta ogromno: zmogljiv računalnik kmalu za manj denarja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02
Intel | Prva predstavitev družine novih procesorjev, ki ji Intel pravi Sunny Cove, je pritegnila ogromno mednarodne pozornosti.  | Foto Intel

Prva predstavitev družine novih procesorjev, ki ji Intel pravi Sunny Cove, je pritegnila ogromno mednarodne pozornosti.

Foto: Intel

Intel, z naskokom največji proizvajalec računalniških procesorjev na svetu, je razkril prve informacije o novi generaciji čipov, ki prihaja leta 2019. Za veliko uporabnikov bo ena njenih najbolj privlačnih lastnosti zagotovo močno izboljšano grafično jedro. Zakaj je to pomembno? Zato, ker bodo številni uporabniki pri nakupu računalnika lahko prihranili kar nekaj denarja. 

Družina računalniških procesorjev z imenom Sunny Cove, ki jo bo Intel izdal prihodnje leto, uporabnikom prinaša grafični čip, ki je na področju zmogljivosti kot prvi iz Intelove delavnice presegel en teraflop. Tako imenovani flop je merilo za zmogljivost računalnikov - več ko jih preizkus zmogljivosti našteje, hitreje praviloma deluje računalnik. 

Računalnik, nasvet
Novice Osem opozorilnih znakov, da je z računalnikom nekaj narobe

Čeprav povprečnemu uporabniku podatek, da grafični čipi v Intelovih prihajajočih računalniških procesorjih obratujejo z zmogljivostjo tisoč milijard ("tera") flopov, najverjetneje ne pove nič, je zelo pomemben. Takšna zmogljivost namreč odpira vrata, ki so bila uporabnikom računalnikov brez namenskih grafičnih kartic do zdaj večinoma zaprta. 

Grafična kartica AMD Radeon (takrat še ATI Radeon) HD 4870 je bila leta 2008 prva, ki je presegla magično mejo enega teraflopa.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Grafična kartica AMD Radeon (takrat še ATI Radeon) HD 4870 je bila leta 2008 prva, ki je presegla magično mejo enega teraflopa. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Če se Intelove obljube o zmogljivosti grafičnega čipa, ki prihaja s procesorji Sunny Cove, izkažejo za resnične, bo kupec računalnika s takšnim procesorjem, v katerem ni tudi ločene grafične kartice, lahko poganjal več novejših računalniških iger ter zahtevnih programov za obdelavo fotografij in videa kot kadarkoli prej. 

Pri Intelu so zatrdili, da je nov grafični čip v znanem programu za obdelavo fotografij - skoraj zagotovo so imeli v mislih Adobov Photoshop (na fotografiji) - več kot dvakrat hitrejši od predhodnikov.  | Foto: Reuters Pri Intelu so zatrdili, da je nov grafični čip v znanem programu za obdelavo fotografij - skoraj zagotovo so imeli v mislih Adobov Photoshop (na fotografiji) - več kot dvakrat hitrejši od predhodnikov. Foto: Reuters

To bi se v teoriji moralo poznati tudi na kupčevem tekočem računu. Ker se bo procesor samostojno lahko kosal z več grafično požrešnimi programi kot njegovi predhodniki, bo manj uporabnikov občutilo potrebo po lastništvu namenske grafične kartice. Ob nakupu računalnika bodo zato lahko prihranili precej denarja, tudi do nekaj sto evrov. 

Intel je zmogljivost novega grafičnega čipa med drugim prikazal v pretepaški igri Tekken, ki je delovala občutno bolj gladko kot na prejšnji generaciji procesorjev z integriranimi grafičnimi čipi.  |  Foto: Anandtech | Foto: Intel je zmogljivost novega grafičnega čipa med drugim prikazal v pretepaški igri Tekken, ki je delovala občutno bolj gladko kot na prejšnji generaciji procesorjev z integriranimi grafičnimi čipi. | Foto: Anandtech

Izboljšana grafična zmogljivost sicer ni edina novost, ki jo Intel prinaša na trg. V podjetju so namreč ugotovili, kako računalniške procesorje graditi vertikalno, kar pomeni, da komponente, potrebne za delovanje procesorja, dodajajo tudi po navpični in ne le po vzdolžnih oseh. 

Kot zagotavljajo pri Intelu, takšno oblikovanje računalniških procesorjev prinaša večjo zmogljivost ter energetsko in prostorsko učinkovitost, kar pomeni, da bo celoten čip lahko manjši od predhodnikov.

Kako se bo Intel spopadel z morebitnim čezmernim segrevanjem - v aktualnih generacijah procesorjev so vse komponente čipa enako blizu hladilniku, pri novi pa ne bodo -, bomo še videli. 

Preberite tudi:

Novice Je to največja revolucija osebnega računalništva v zadnjem desetletju?
Novice Podkupnine, grožnje in sabotaže – kako je nastal eden od največjih monopolov na svetu
Intel
Novice Podražitev, ki bo prizadela kupce osebnih računalnikov
Novice Vse, kar morate vedeti o najhujši računalniški krizi zadnjih let
Novice Bo kmalu konec enega največjih računalniških zavezništev zadnjih desetletij?
Denar, računalnik, evri
Novice Dobre in slabe novice za slovenske kupce računalnikov
Windows, tipka Windows
Novice Preizkusite te računalniške trike, ki prihranijo ogromno časa
Novice Tu je pet načinov, kako pohitriti počasen računalnik
Novice Uporabnikom so svetovali, naj z računalnikom udarjajo po mizi
Ne spreglejte