Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 3. 2014,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

aplikacije

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 15.01

8 let

Novodobni forumi za govorice in skrivnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Si kdaj želite, da bi lahko tarnali, širili govorice ali izdajali svoje (in tuje) skrivnosti brez posledic? Številne anonimne aplikacije, kot so Whisper, Secret, Confide in Rumr, omogočajo prav to.

"Maja bom pustil službo in z avtom prepotoval ZDA." "Včasih si želim, da bi me fant prevaral in bi imela dober razlog, da ga zapustim." "Priznam, da si želim pozornost, zato lažem, da so mi operirali kolena." To je le nekaj izmed tisočih zapisov v družbenih aplikacijah, ki uporabnike spodbujajo k anonimnemu deljenju skrivnosti in govoric.

V nasprotju z uveljavljenimi družbenimi omrežji, kot so Facebook, Twitter in LinkedIn, se uporabnikom tu ni treba bati, da bi prizadeli prijatelje ali škodili svoji karieri. "Anonimnost ljudem omogoča, da povedo, kaj v resnici mislijo in čutijo," je za ameriški CNN povedal David Byttov, ustanovitelj aplikacije Secret.

Uporabniki so lahko brutalno iskreni in ni jim treba vzdrževati podobe, ki jo običajno skrbno negujejo za družino, prijatelje in sodelavce. Povedano drugače, če Facebook med selfiejem na dragem smučišču srka penino, potem Secret v trenirki, starih supergah in s poceni pivom v roki leži na kavču.

Ne gre za novotarijo Vsi ti startupi so navdih črpali pri storitvi za deljenje skrivnosti PostSecret. Ta blog objavlja izbrane razglednice, ki jih uporabniki po pošti anonimno pošljejo ustanovitelju Franku Warrenu. Priznanja so zanimiva, a nikoli kruta, saj Warren vidi, od kod je bila razglednica poslana, prebere pa tudi vsebino. Ko so blog leta 2011 pretvorili v mobilno aplikacijo, pa so jo morali po treh mesecih umakniti, saj je bilo preveč žaljivih vsebin.

Nekaj let pozneje družbene aplikacije poskušajo znova, tokrat z nekaj spremembami originalne formule.

Bližnje skrivnosti Whisper, ki obstaja že dve leti, je priljubljena storitev za objavljanje anonimnih sporočil, ki jih lahko prebere vsakdo. Lahko jih uredimo po času objave ali geografski bližini, tako da nam aplikacija prikazuje le sporočila uporabnikov, ki so določeno število kilometrov oddaljeni od nas. Večina uporabnikov je starih od 17 do 28 let.

Seveda, kot pri vseh tovrstnih aplikacijah, ne moremo vedeti, katere objave so resnične. Veliko jih govori o seksu in ljubezni, nekatere pa so tudi žaljive.

Skrivnosti prijateljev Tudi uporabniki aplikacije Secret lahko na sliko ali barvno ozadje napišejo poved ali dve, ampak z zanimivim zapletom. Aplikacija sporočila (anonimna, jasno) deli samo v uporabnikovem krogu prijateljev. Pregleda namreč njegove stike in ugotovi, kdo izmed njih še uporablja Secret. A ne izda, koga najde, tako da lahko ljudje le ugibajo, čigava je kakšna objava.

Tako vedno obstaja zastrašujoča (ali mikavna) možnost, da nekdo na podlagi sloga pisanja, izbora slike ali tematike ugotovi, kdo je avtor. "Uporabniki Secreta imajo vedno možnost zanikanja," je poudaril Byttow. "Včasih je ugibanje, za čigavo skrivnost gre, del zabave. Vsekakor pa sproži veliko zanimivih pogovorov v resničnem življenju."

Kaj pa troli … Eden največjih izzivov za ustvarjalce aplikacij, ki združujejo družbena omrežja in spletno komentiranje, je iskanje ravnovesja med sočnimi govoricami in krutimi zapisi. In ker lahko spletno komentiranje hitro postane neokusno, večina aplikacij uporabnikom nudi možnost, da prijavijo neprimerne objave, podjetja pa imajo tudi ekipe, ki pregledujejo zapise.

… in številke? Whisper je decembra lani sporočil, da se približuje trem milijardam ogledov na mesec, septembra pa je zbral 21 milijonov dolarjev (15,2 milijona evrov) svežega kapitala.

Anonimne aplikacije so torej precej priljubljene. A le čas bo pokazal, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bodo razširile in postale nepogrešljiv del spletne kulture, kot je pred njimi uspelo Facebooku, Twitterju ter Snapchatu.

Ne spreglejte