Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 3. 2014,
13.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hekerji novinarji

Petek, 28. 3. 2014, 13.57

7 let, 12 mesecev

Novinarji in medijske hiše pogosto tarče spletnih napadov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od 25 največjih medijskih organizacij na svetu jih je bilo kar 21 že tarča hekerskih napadov, ki so jih najverjetneje podprle države, sta odkrila Googlova varnostna inženirja.

Veliko spletnih uporabnikov se spopada s hekerskimi napadi, namenjenimi kraji osebnih podatkov. Med njimi pa je nadpovprečno visok odstotek novinarjev, je povedal Shane Huntley, varnostni računalniški inženir pri Googlu.

Hekerji, ki so delali po naročilu različnih vlad ali jih vsaj podpirali, so napadali točno določene novinarje, sta v raziskavi odkrila Huntley in njegov kolega Morgan Marquis-Boire. "Napadi niso bili omejeni na določeno regijo, hekerje pa so podpirale tako domače države novinarjev kot tudi tiste, v katerih so takrat delali," je dejal Huntley.

Podpirajo jih tudi države V preteklih letih je več ameriških medijskih hiš sporočilo, da so bile tarče spletnih napadov. Spletne strani časnikov Forbes, Financial Times in New York Times so se zaradi napada hekerske skupine Sirska elektronska vojska (Syrian Electronic Army), ki podpira sirsko vlado, tudi zrušile.

Kitajski hekerji pa naj bi po trditvah Huntleyja pred kratkim vdrli v še eno izmed večjih medijskih hiš. Čeprav imena ni želel izdati, je povedal, da so napadalci zaposlenim poslali ponarejen vprašalnik in tako pridobili njihove podatke. Večina takšnih napadov sicer vključuje pozorno sestavljena elektronska sporočila, ki vsebujejo zlonamerno programsko opremo ali uporabnike preusmerijo na spletne strani. Tam jih nato prepričajo, da izdajo svoja gesla ali osebne podatke.

Vrh ledene gore Čeprav tovrstni napadi niso nič novega, pa je število neprijavljenih napadov precej večje od tistega, ki pride v javnost, je poudaril Marquis-Boire. "To je samo vrh ledene gore," je povedal in izpostavil več kot leto dni trajajoče napade na novinarje, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami v Vietnamu.

Težava je, da se medijske hiše počasneje odzivajo na te grožnje kot podjetja v drugih panogah. Novinarji morajo zato rešitve za zaščito pogosto iskati sami, je še izpostavil.

Ne spreglejte