Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
25. 7. 2018,
19.19

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

2

Natisni članek

Google Android N Android 7.0 Android O Android 8 Android

Sreda, 25. 7. 2018, 19.19

5 let, 9 mesecev

Delež operacijskega sistema Android 8 se je od maja podvojil, toda …

Nougat (Android 7) še vedno veliko pogostejši od Orea (Android 8)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

2

Android | Foto Reuters

Foto: Reuters

Osma velika različica operacijskega sistema Android je v obdobju od maja do zdaj edina, ki se lahko pohvali s povečanjem deleža.

Lastnikom nekaterih pametnih telefonov osmice še ne ponujajo (ali je celo ne morejo ponuditi), nekateri uporabniki pa na svojih telefonih, ki ob nakupu niso imeli nameščenega operacijskega sistema Android 8, nadgradnje še niso naredili.

Karkoli je že razlog, ostaja Android 7 (Nougat) prepričljivo najpogostejša velika različica Googlovega operacijskega sistema za pametne telefone.

Delež najnovejše, osme velike različice operacijskega sistema Android se je v obdobju od maja do danes podvojil, a to zadošča le za tretje mesto. | Foto: Google Delež najnovejše, osme velike različice operacijskega sistema Android se je v obdobju od maja do danes podvojil, a to zadošča le za tretje mesto. Foto: Google

Celo petic ali šestic je veliko več kot osmic

Delež Androida 8 (Oreo) se je v zadnjem mesecu podvojil in dosegel 12,1 odstotka, a je to še vedno precej pod 30,8 odstotka, kolikor v seštevku dosegata Android 7.0 in 7.1 (Nougat). S to rastjo pa je Oreo prehitel Android 4.4 (KitKat), ki še vedno poganja 9,1 odstotka androidnih telefonov.

Celo še starejši Android 6 (Marshmallow) ima kljub upadu za dve odstotni točki v obdobju od maja skoraj enočetrtinski delež (natančneje: 23,5 odstotka). Od Orea je pogostejši tudi Android Lollipop (5.0 in 5.1), ki so ga zaznali na 20,4 odstotka pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android.

Android 7, znan tudi kot Android N ali Android Nougat, ostaja kljub padcu svojega deleža in znatni rasti novejše "osmice" še vedno najpogstejša velika različica Googlovega operacijskega sistema Android. | Foto: Android 7, znan tudi kot Android N ali Android Nougat, ostaja kljub padcu svojega deleža in znatni rasti novejše "osmice" še vedno najpogstejša velika različica Googlovega operacijskega sistema Android.

Nadgradnjo je marsikdo moral dolgo čakati

Eden od poglavitnih razlogov za dozdajšnji počasen rast Androida 8 je počasnost proizvajalcev pametnih telefonov, ki so razmeroma pozno pripravili nadgradnje za svoje modele, ki Android 8 lahko podprejo, a so svojo premiero imeli še preden je Google razvil "osmico".

Ravno od maja do zdaj je veliko proizvajalcev za svoje izbrane modele pametnih telefonov, kjer tega še niso storili prej, vendarle ponudilo nadgradnje iz Nougata v Oreo, kar se je tako pokazalo na rasti deleža Androida 8.

Deleže posameznih različic operacijskega sistema Android Google ugotavlja z analizo dostopov do spletne programske tržnice Google Play. Zadnjo takšno meritev so opravili v enotedenskem obdobju, ki se je končalo v ponedeljek, 23. julija. | Foto: Reuters Deleže posameznih različic operacijskega sistema Android Google ugotavlja z analizo dostopov do spletne programske tržnice Google Play. Zadnjo takšno meritev so opravili v enotedenskem obdobju, ki se je končalo v ponedeljek, 23. julija. Foto: Reuters

Gotovo ni zanemarljivo niti dejstvo, da zdaj (skoraj) vsi novi androidni telefoni vendarle prihajajo na trg z nameščeno osmo veliko različico operacijskega sistema Android.

Preverite, ali so zaznali tudi vašega androida

Deleže posameznih različic operacijskega sistema Android Google ugotavlja z analizo dostopov do programske tržnice Google Play. Zadnjo takšno meritev so opravili v enotedenskem obdobju, ki se je končalo v ponedeljek, 23. julija.

Ne spreglejte