Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2011,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nokia Windows Phone

Sreda, 26. 10. 2011, 14.11

8 let

Nokia predstavila prva mobilnika s sistemom Windows Phone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je dpredstavil svoja prva pametna mobilna telefona z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows Phone.

Gre za dolgo pričakovan korak, s katerim želi ta še vedno največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu zaustaviti zmanjševanje svojega tržnega deleža. Na izbranih trgih bosta že prihodnji mesec Nokia je na dogodku Nokia World v Londonu predstavila modela lumia 800 in lumia 710, ki ju bo prihodnji mesec začela tržiti na izbranih trgih. Lumia 800 bo z novembrom na voljo v Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem in v Španiji, do konca leta še v Hongkongu, Indiji, Rusiji, Singapurju in na Tajvanu. Lumia 710 naj bi bil na večini teh trgov na voljo do konca leta. Na začetku leta 2012 se bodo naštetim pridružili še dodatni trgi. Lumia 800 je še posebej prilagojena za dostopanje do spletnih družbenih omrežij, ponuja namreč dostop do družbenih omrežij z enim dotikom, preprosto združevanje stikov v skupine, združevanje sporočil v pogovor in brskalnik Internet Explorer 9. Ima ukrivljen 9,4-centimetrski (3,7-palčni) zaslon AMOLED Clearblack, procesor hitrosti 1,4 GHz s tehnologijo za pospeševanje strojne opreme, kamero z optiko Carl Zeiss, omogoča predvajanje video posnetkov v HD-kakovosti. Za shranjevanje ima uporabnik na razpolago 16 GB notranjega uporabniškega spomina in dodatnih 25 GB brezplačnega prostora v okviru storitve Skydrive. Lumia 710 z zamenljivim zadnjim pokrovčkom je bila narejena prav tako z mislijo na hitro upravljanje z družbenimi omrežji. Prav tako ima Internet Explorer 9 ima procesor hitrosti 1,4 GHz s tehnologijo pospeševanja strojne opreme.

Oba pametna telefona vključujeta sistem Nokia Drive, ki iz njiju ustvari osebno navigacijsko napravo z brezplačno navigacijo zavoj-za-zavojem in uporabi v avtomobilu prilagojenim uporabniškim vmesnikom.

Glasbena aplikacija Mixradio in posebna izdaja slušalk Prav tako ponujata storitev Nokia Music z novo aplikacijo Mixradio - brezplačno globalno aplikacijo za pretakanje glasbe z več sto lokalno relevantnimi glasbenimi kanali. Pri tem velja še omeniti, da je Nokia v sodelovanju s proizvajalcem avdio opreme Monster razvila tudi posebno izdajo naglavnih slušalk.

Priljubljenost finskih mobilnikov vztrajno pada Po mnenju nekaterih analitikov bo od uspešnosti Nokiinih mobilnikov z Microsoftovim sistemom odvisen tudi uspeh Nokie kot celote, saj ji v zadnjih časih vztrajno upada tržni delež. Nokia se namreč v spodnjem delu ponudbe sooča z ostro konkurenco s strani azijskih tekmecev, v zgornjem delu ponudbe, ki jo predstavljajo vse bolj priljubljeni pametni mobilniki, pa so jo prehiteli tekmeci, kot sta Apple in Samsung.

Nokia je na vrhuncu moči leta 2008 imela 40-odstotni delež na svetovnem trgu mobilnikov, zdaj naj bi ta znašal le še 25 odstotkov. V segmentu pametnih mobilnikov pa naj bi imela le 15-odstotne delež. Upadanje naj bi se sicer ustavilo v prihodnjem letu, v kolikor bodo Nokiine poteze za preobrat uspešne, menijo nekateri analitiki.

S spremembo operacijskega sistema upajo na uspeh Zaostajanje Nokie na hitro rastočem trgu pametnih mobilnikov je po mnenju mnogih analitikov posledica zastarelosti oz. nekonkurenčnosti Nokiinih operacijskega sistema Symbian. Tudi njihov novi sistem Meego je naletel na mešana mnenja. Na trgu so tako zdaj vodilni pametni mobilniki, ki uporabljajo Googlov operacijski sistem Android in Applov iOs, dobro se prodajajo tudi blackberryji proizvajalca Research In Motion. Nokia se je zato v začetku letošnjega leta odločila za strateško partnerstvo z Microsoftom, ki bi rad s svojim operacijskim sistemom Windows Phone odščipnil večji kos pogače na trgu pametnih mobilnikov.

Štirje novi cenejši modeli Nokia na čelu z glavnim izvršnim direktorjem Stephnom Elopom je sicer predstavila tudi štiri nove cenejše modele iz nove serije nokia asha, na katerih je še vedno nameščen sistem Symbian. Gre za modele asha 200, 201, 300 in 303.

Novi zemljevidi, navigacija in druge aplikacije Nokia je predstavila tudi najnovejšo različico Nokia Zemljevidov in aplikacijo Nokia Drive za sistem Windows Phone. Poleg brezplačne navigacije za vožnjo in hojo v več kot 100 svetovnih državah Nokia Zemljevidi zdaj ponujajo tudi aplikacijo Nokia Public Transport, s katero lahko uporabnik neposredno na mobilni napravi sledi informacijam o javnem prevozu v več kot 430 svetovnih mestih.

Nokia je predstavila še storitev Nokia Pulse, ki omogoča dodajanje lokacije v pogovore s stiki prek zasebnega pošiljanja posodobitev in fotografij s podatki o lokaciji.

Predstavili so tudi aplikacijo Nokia Live View, ki kamero pretvori v orodje za ustvarjanje obogatene resničnosti. Uporabnik telefon preprosto usmeri proti zgradbi ali cesti, aplikacija pa neposredno na sliki izpiše imena posameznih točk. Z enim samim klikom lahko tako uporabnik dostopa do podrobnih informacij o podjetjih ali znamenitostih.

Ne spreglejte