Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
23. 3. 2016,
14.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nemčija spolnost telo človekove pravice migranti

Sreda, 23. 3. 2016, 14.10

6 let, 6 mesecev

Njena spolnost je njena pravica, tvoja spolnost pa tvoja!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: zanzu.de

Nemška prizadevanja za premostitev kulturnih razlik o spolnosti med migranti in domačini imajo tudi sodobno orodje - spletno mesto zanzu.de. Ali bo učinkovalo?

Spletno mesto zanzu.de je pred približno enim mesecem vzpostavilo nemško ministrstvo za zdravje in ga namenilo migrantkam in migrantom, ki še niso dolgo v Nemčiji, ter svetovalcem in zdravnikom kot pripomoček pri delu z migrantkami in migranti. Na njem v 12 jezikih, med drugim v nemščini, angleščini, arabščini, bolgarščini, poljščini, romunščini in turščini, pojasnjujejo pomembna dejstva o spolnosti in reprodukciji.

Za tiste, ki ne znajo brati, so zagotovili tudi zvočne datoteke z enako vsebino, kot so zapisane besede.

 | Foto: zanzu.de Foto: zanzu.de

Migrantom tako skušajo pojasniti ne le biološke osnove, temveč tudi pomembne kulturne in pravne razlike ter jih poučiti o ustrezni higieni tako moških kot žensk. Uporaba mila, zlasti odišavljenega, ni zaželena pri intimni higieni. Ob rednem in pravilnem umivanju moškega spolnega organa obrezovanje ni potrebno zaradi zagotavljanja higiene. V oddelku o moškem telesu pa med drugim piše, da njegova podoba ni pomembna za njegovo delovanje, niti za dobro spolnost.

 | Foto: zanzu.de Foto: zanzu.de

Posebno poglavje so namenili tudi spolno prenosljivim boleznim in zaščito pred njimi. Tako so med drugim pripravili navodila za uporabo kondoma, kjer med drugim piše, da se vsak kondom uporablja samo enkrat in da se hkrati uporablja samo en kondom. V zveznih državah Bavarska in Saarland med spolnim odnosom s prostitutko, ta je dovoljen, če sta oba udeleženca privolila in sta polnoletna, je uporaba kondoma zakonsko obvezna.

 | Foto: zanzu.de Foto: zanzu.de

V poglavju o spolnih odnosih med drugim pojasnjujejo, kaj je orgazem, in da ni nujno doživeti ga ob vsakem spolnem odnosu. Poleg spolnega odnosa, ki je mogoč sede, stoje ali v počepu, obstajajo tudi drugi načini spolnosti, so še zapisali. Predvsem za tiste, ki prihajajo sami, pa še navajajo, da samozadovoljevanje ni škodljivo.

 | Foto: zanzu.de Foto: zanzu.de

Ker je v nekaterih kulturah nedolžnost izjemnega pomena, so posebej poudarili, da himen ni merilo nedolžnosti, da večina žensk ne krvavi ob svojem prvem spolnem odnosu in da uporaba tamponov med mesečnico ne vodi do izgube nedolžnosti.

 | Foto: zanzu.de Foto: zanzu.de

Vsaj toliko pomembna kot poglavja o temeljnih bioloških osnovah so poglavja o pravnih vidikih in (ne)dopustnih oblikah vedenja. Tako so med drugim zapisali, da je vsaka oblika spolne zlorabe resno kaznivo dejanje, za katera so predvidene stroge kazni. Toda spolno nasilje sega tudi na področje spolnega poniževanja, pretepanja, omejevanja svobode gibanja, prisilnih porok, neumestnih pripomb, nespodobnega dotikanja, posredovanje nespodobnih sporočil ter razkazovanje nagih fotografij, so še zapisali.

 | Foto: zanzu.de Foto: zanzu.de

Posebej so izpostavili prakso ženskega obrezovanja, ki je prisotna ponekod po Aziji in Afriki, a je v Nemčiji prepovedana in kazniva. Nemčija med drugim kaznuje vse, ki kakorkoli omogočajo ali spodbujajo to dejanje, tudi tiste, ki deklice ali mlade ženske peljejo v druge države z namenom izvajanja tega posega.

 | Foto: zanzu.de Foto: zanzu.de

Eno od najpomembnejših sporočil, kjer je morda tudi eden od najpogostejših prepadov, je, da ima vsaka oseba pravico sama zase odločati glede izbire partnerja in vsega, kar je povezano z njeno spolnostjo in odnosov s partnerji. To temeljno načelo, so še posebej izpostavili, velja za vse in ne dopušča nobenih izjem glede države porekla, veroizpovedi, spola, rase ali spolne usmerjenosti.


Čeprav se bo morda marsikomu, ki od rojstva živi v Evropi, morda vse to zdelo samoumevno, nas neljubi dogodki, ki niso povezani z migranti, spomnijo, da tudi med Evropejci ni malo tistih, ki jim ti pojmi niso razjasnjeni. Čeprav je namenjeno predvsem migrantom, spletno mesto zanzu.de ni odvečno branje niti za evropske staroselce – če ne drugega pa kot namig, kako nekatere razlike med kulturami in dejstva lažje pojasniti vsem tistim, ki tega znanja in zavesti nimajo.


Ne spreglejte