Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
6. 8. 2015,
13.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nexto Matic Tomšič aplikacija

Četrtek, 6. 8. 2015, 13.11

6 let, 6 mesecev

Nexto: slovenska aplikacija, ki lahko zamenja turističnega vodnika

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aplikacija slovenskih razvijalcev Nexto obiskovalcem muzejev in znamenitosti ponudi obogateno multimedijsko izkušnjo, njihovim upravljavcem pa omogoči edinstven vpogled v to, kaj jih najbolj zanima.

Kaj je Nexto? Aplikacija Nexto uporabniku daje bistvene informacije o njegovi neposredni okolici, bi se glasil najpreprostejši opis. Mobilna naprava informacije sprejema prek posebnih oddajnikov Bluetooth, ki z njo začnejo komunicirati, ko se jim uporabnik dovolj približa. Nexto je zaradi tega kot nalašč za uporabo med obiski muzejev in naravnih znamenitosti ali pa raziskovanjem novih krajev.

Tako preprosta ideja, pa vendar na trgu še ni res učinkovite rešitve "Ideja za aplikacijo, ki omogoča neke vrste navigacijo s podajanjem informacij na zanimivih krajih, se je naši ekipi porodila že pred štirimi leti," nam je povedal Franci Zidar, razvijalec programske opreme v podjetju Proxima. "Zasnova takšne aplikacije je seveda precej očitna, a do zdaj na trgu zaradi tehnoloških omejitev še ni bilo prave rešitve, kako jo implementirati v praktični, do uporabnika prijazni obliki," pojasnjuje Zidar.

Nato pa se je pojavila tehnologija BLE ali Bluetooth Low Energy, ki omogoča natančno določanje mikrolokacije uporabnikove mobilne naprave ob zelo nizki porabi energije. "Z BLE se je vendarle pojavila priložnost za razvoj bolj kakovostnih rešitev," pravi Zidar. Najprej so nameravali razviti storitev za trgovce, ki bi kupcu v supermarketu ob približanju policam povedala, koliko stane določen izdelek, a so se po analizi trga in njegovih potreb preusmerili na javne prostore – muzeje, naravne znamenitosti, spomenike, sejmišča. Kot je povedal Franci Zidar, je tam interes obiskovalcev, da pridobijo informacije o neposredni okolici, precej večji.

Nexto v praksi Kako deluje ne le aplikacija, temveč storitev Nexto? "Sestavljena je iz treh osrednjih komponent," je pojasnil Zidar.

Prva je aplikacija, s katero ima uporabnik dostop do podatkov o specifični lokaciji. Aplikacija deluje enako na vseh lokacijah – bistvene informacije bo uporabniku ponudila tako v Tehniškem muzeju v Bistri kot v globinah Škocjanskih jam in na Tromostovju. Ko se uporabnik približa interesni točki, na pametni telefon ali tablico prejme razlago v besedilni, slikovni in zvočni obliki (ta olajša obisk znamenitosti gluhim in gluhonemim), ki jo posreduje tam nameščeni oddajnik BLE.

Ta je druga komponenta storitve Nexto. Kot pravi Zidar, so ga v podjetju Proxima razvili sami. Trenutno delajo zadnji prototip, serijska proizvodnja naj bi se začela predvidoma septembra. Nexto za zdaj še preizkušajo z oddajniki BLE poljskega podjetja Kontakt.io. Za razvoj lastnega oddajnika so se odločili predvsem zato, ker želijo nižjo ceno, s tem pa privabiti več naročnikov storitve.

Tretji del storitve Nexto je spletni vmesnik, prek katerega lahko upravljavci javnih površin, opremljenih z oddajniki BLE, dodajajo in urejajo vsebine ter analizirajo statistiko obiskov. Osnovna postavitev sistema (aplikacija, oddajniki BLE in urejevalnik vsebin) naročnika stane med 3.000 in 5.000 evri.

Škocjanske jame, mestni in tehniški muzej, Postojnska jama in ljubljanski spomeniki Kot pravi Zidar, je zanimanje za Nexto med slovenskimi javnimi ustanovami precejšnje. Preizkusiti ga je že mogoče v Škocjanskih jamah, pripravljajo pa že tudi vsebine za Mestni muzej Ljubljana, Tehniški muzej v Bistri, Postojnsko jamo, Gospodarsko razstavišče, Center inovativnega podjetništva NLB CIP in 11 ljubljanskih spomenikov. "Z oddajniki BLE si želimo opremiti predvsem čim več lokacij v Ljubljani. Tako bi lahko našo storitev preizkusil večji bazen uporabnikov," nam je zaupal Zidar.

Začetni vložek za razvoj aplikacije tudi do sto tisoč evrov Od najmanj 50 tisoč pa tudi do 100 tisoč evrov je po mnenju Zidarja nujen osnovni vložek za razvoj za trženje primerne aplikacije, kot je Nexto. Pojasnil je, da znesek ne pomeni nujno golega kapitala, temveč lahko gre tudi za vložek v času, delu, znanju. Ker tržni uspeh nikoli ni zagotovljen, sta zanj nujna neumorno testiranje aplikacije s pomočjo končnih uporabnikov in stalna komunikacija z njimi.

V primeru storitve Nexto je postopek še bolj zapleten, saj mora biti uporabniški vmesnik privlačen tako za podajalca kot prejemnika informacij.

Trg še ni nasičen, na mizi pa že ponudba iz Nemčije Razvijalci aplikacije Nexto o širitvi v tujino že razmišljajo, saj je aplikacija predstavnik razmeroma prazne tržne niše, v kateri njihova storitev nima pravih tekmecev, kopira pa je tudi še ne nihče. Kot je še pojasnil Zidar, so Nexto že na začetku zasnovali zelo odprto, kar omogoča prenos platforme na katerokoli lokacijo. Trenutno se o sodelovanju že dogovarjajo s potencialnim zastopnikom v Nemčiji, njihov cilj pa je, da bi Nexto že z različico 1.0 začeli tržiti globalno.

Ne spreglejte