Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
15. 1. 2016,
10.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Netflix avtorske pravice posredniški strežniki proxy

Petek, 15. 1. 2016, 10.28

8 let

Netflix bo preprečil uporabo posredniških strežnikov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tako bodo uporabnikom iz držav, kjer še niso na voljo vse vsebine, tudi Slovenije, preprečili zvijačo, ki je odpravila marsikatero omejitev glede ponudbe.

Med ljubitelji filmov in nadaljevank je bila z veliko navdušenja sprejeta novica družbe Netflix, ki jo je objavila na nedavnem sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu. Takrat so objavili, da so svoje storitve odprli za skupaj 190 držav, vključno s Slovenijo. S tem so, kot pravijo, postali globalna storitev, potencialne uporabnike pa so razveselili tudi z enomesečnim brezplačnim preizkusnim obdobjem. Vse lepo, toda … A začetnemu navdušenju se je kmalu pridružila streznitev: nabor dostopnih vsebin ni enak za vse države. Pravzaprav je pri nas na voljo manj kot petina vsebin kot v ZDA.

Pri Netflixu so sicer pojasnili, da omejitve izvirajo predvsem iz določil avtorskih pravic, ki se tradicionalno prodajajo po zemljepisnih področjih, in da si bodo prizadevali, da bodo ponudbo čim bolj izenačili po vsem svetu. Obenem so sicer priznali, da bo to terjalo kar nekaj časa, dejstvo pa je, da za marsikatere trge na voljo niso niti ustrezni podnapisi s prevodi. Prek posrednika do navidezno druge lokacije Tisti z nekaj znanja o računalniških omrežjih so te omejitve poskusili obiti prek nekega od ponudnika navideznih zasebnih omrežij (VPN) v drugi državi. Na ta način uporabnik iz katerekoli države sveta dostopa do interneta prek enega od posredniškega strežnika (proxy) teh ponudnikov, s tem pa skrije svojo številko IP in se zunanjemu internetnemu svetu predstavlja z številko IP tega posrednika.

Zakaj je to dobro? Ker s to spremembo številke IP, ki jo je mogoče zemljepisno izslediti, lahko "prepričamo" Netflix ali kakšno drugo spletno mesto, da smo nekje drugje in ne v Sloveniji. Na primer v ZDA, kjer so na voljo vse vsebine storitve Netflix.

Neomejen nabor storitev samo še kakšen teden Toda to osnovno znanje o računalniških omrežjih imajo tudi na Netflixu. Še več, ker se zavedajo, kako težko je nadzorovati pravilnost deklariranih lokacij uporabnikov, so se odločili za razmeroma drastičen korak, ki zapira vse luknjice in obvoze: preprosto bodo prepovedali kakršnokoli rabo posredniških strežnikov (proxy) za dostop do svojih storitev, če posredniški strežnik ni v isti državi kot uporabnik.

Kot je še pojasnil podpredsednik družbe za arhitekturo dostave vsebin David Fullagar na uradnem blogu družbe Netflix, bodo to omejitev uveljavili v naslednjih tednih.

Ne spreglejte