Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
5. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

2

Natisni članek

digizgodbe Elon Musk Tesla

Torek, 5. 5. 2020, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Nenavadna preobrazba superbogataša Elona Muska

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

2

Elon Musk | Elon Musk je trenutno 23. najbogatejši človek na svetu. Vrednost njegovega premoženja znaša okrog 38 milijard ameriških dolarjev oziroma blizu 35 milijard evrov. | Foto Reuters

Elon Musk je trenutno 23. najbogatejši človek na svetu. Vrednost njegovega premoženja znaša okrog 38 milijard ameriških dolarjev oziroma blizu 35 milijard evrov.

Foto: Reuters

Elon Musk, ustanovitelj podjetij Tesla, ki proizvaja električne avtomobile, in SpaceX, ki sestavlja raketoplane, je prejšnji teden polnil naslovnice medijev z bizarno tirado na družbenem omrežju Twitter, v kateri je kritiziral ukrepe proti zajezitvi epidemije koronavirusa in nazadnje napovedal, da bo prodal vse svoje fizično imetje, vključno s hišami. Kdor je menil, da Musk pretirava, se je vsaj za zdaj uštel, saj sta se na ameriškem nepremičninskem trgu že pojavili dve hiši, katerih lastnik je. 

Novice To je skrivnostni kupec enega od najdražjih stanovanj na svetu

Ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa je označil za fašistične

Prejšnji četrtek smo poročali, da je Elon Musk na Twitterju, kjer mu sledi več kot 33 milijonov ljudi, začel glasno pozivati k čimprejšnji sprostitvi ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa v ZDA.

Musk je med drugim glasno, kar na spletu pomeni z velikimi tiskanimi črkami, skandiral "SVOBODA" in "PROSTOST" in ukrepe, ki jih v ZDA sicer določa vsaka zvezna država posebej, v zdaj že izbrisani objavi označil za fašistične

Muskova tirada na družbenem omrežju Twitter, uperjena proti vladnim ukrepom, je bila morda povezana s Teslo. Marca se je namreč močno boril, da ukrepi za zajezitev koronavirusa ne bi zaprli Tesline tovarne v Freemontu. Vztrajal je, da gre za eno od ključnih dejavnosti in da mora obratovati še naprej. Popustil je 19. marca, na dan, ko je objavil tvit z napovedjo o poteku epidemije v ZDA. Skoraj poldrugi mesec trajajoče zaprtje tovarne skoraj zagotovo pomeni, da Tesli ne bo uspelo doseči cilja, ki so si ga zadali za leto 2020 – v 12 mesecih izdelati pol milijona električnih avtomobilov.  | Foto: Reuters Muskova tirada na družbenem omrežju Twitter, uperjena proti vladnim ukrepom, je bila morda povezana s Teslo. Marca se je namreč močno boril, da ukrepi za zajezitev koronavirusa ne bi zaprli Tesline tovarne v Freemontu. Vztrajal je, da gre za eno od ključnih dejavnosti in da mora obratovati še naprej. Popustil je 19. marca, na dan, ko je objavil tvit z napovedjo o poteku epidemije v ZDA. Skoraj poldrugi mesec trajajoče zaprtje tovarne skoraj zagotovo pomeni, da Tesli ne bo uspelo doseči cilja, ki so si ga zadali za leto 2020 – v 12 mesecih izdelati pol milijona električnih avtomobilov. Foto: Reuters

Twitterjevsko tirado 48-letnega računalničarja, izumitelja in velepodjetnika, ki ima južnoafriški, kanadski in ameriški potni list, je zaznamovalo tudi strmoglavljenje delnice Tesle, kar je tržno kapitalizacijo podjetja prejšnji konec tedna znižalo za skoraj 13 milijard evrov oziroma blizu deset odstotkov.

Razlog je bil Muskov tvit, v katerem je zapisal, da je cena delnice Tesle po njegovem mnenju previsoka:

Elon Musk
Avtomoto Presenečenje Tesle: kljub pandemiji lep zaslužek

Se bo iz zbiratelja nepremičnin prelevil v brezdomca?

A 1. maja, na dan, ko je Musk zapisal največ nenavadnih tvitov, med drugim tudi zgornjega o ceni delnice Tesle, je najbolj odmevala druga objava, ki je prejela tudi največ všečkov.

Musk je v njej napovedal, da bo prodal skoraj vso svojo fizično lastnino in da ne bo več imel hiše:

Razen tega, da je poudaril, da bo njegovo dekle, pevka Grimes, jezno nanj in da je ena od njegovih hiš pripadala leta 2016 umrlemu filmskemu igralcu Genu Wilderju, ki je bil najbolj znan po upodobitvi Willyja Wonke v filmu Willy Wonka in tovarna čokolade, se Elon Musk te teme na Twitterju od 1. maja ni več dotaknil.

Novice Kje je Elon Musk dobil dovolj denarja za vse svoje nore projekte?

Marsikdo je morda pomislil, da je šlo le za prazne marnje vse bolj ekscentričnega milijarderja. Toda v nedeljo zvečer sta se na znanem ameriškem nepremičninskem spletnem portalu Zillow res pojavila oglasa za dve od najmanj sedmih hiš Elona Muska. 

Za vilo v ameriškem Los Angelesu, katere lastnik je bil nekoč Gene Wilder, Musk zahteva 9,5 milijona ameriških dolarjev oziroma 8,7 milijona evrov:

Hiše Elon Musk | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Musk prek posredniške agencije prodaja tudi svojo veliko losangeleško rezidenco v elitni soseski Bel Air. Cena zanjo je precej višja, in sicer 30 milijonov dolarjev oziroma 27,5 milijona evrov:

Hiše Elon Musk | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na Bel Airu v Los Angelesu ima Musk sicer kar šest vil, med katerimi se lahko dobesedno sprehodi. Pravo palačo, za katero je leta 2017 plačal več kot 21 milijonov evrov, pa ima še v kraju Hillsborough v bližini San Francisca.

Preberite tudi:

Elon Musk
Novice Musk javno pokadil marihuano
Elon Musk
Avtomoto Noro silvestrovo v Tesli: zakaj je Elon Musk delal vse do zadnjega?
SpaceX Izrael sonda
Novice Podjetje SpaceX v vesolje poslalo 60 mini satelitov naenkrat
Elon Musk
Novice Elon Musk razkril, kaj je v največji tajnosti delal zadnji dve leti

Ne spreglejte