SiolNET. Digisvet Novice
7,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nenavaden pojav: če se v gozdu začnejo premikati tla, raje odidite

7,35

termometer

Drevesa | Prizor iz iglastega gozda na Finskem, kjer so se tla premikala tudi za več kot pol metra. Pojav je osupljiv, a tudi potencialno nevaren. | Foto: YouTube / Posnetek zaslona
Prizor iz iglastega gozda na Finskem, kjer so se tla premikala tudi za več kot pol metra. Pojav je osupljiv, a tudi potencialno nevaren. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Internet skoraj vsako leto obnorita eden ali dva videoposnetka premikajočih se gozdnih tal. Vzroke za nenavaden pojav, ki mu pravijo tudi "dihanje Zemlje", uporabniki spleta pogosto pripisujejo potresom in celo nadnaravnim silam. A čeprav znanost razlog za valovitost gozdnih tal pojasni z lahkoto, se je, če ga opazimo, najbolje čim prej umakniti, saj je lahko tudi smrtno nevarno. 

Zgoraj je verjetno najslavnejši videoposnetek tako imenovanega "dihanja Zemlje", ki je nastal lani jeseni v enem od gozdov v kanadski provinci Quebec. Kot je mogoče videti na posnetku, premikanje tal malce spominja na valovanje morja, videti pa je tudi tako, kot da se pod površino obrača velikansko bitje, so prizor opisali nekateri uporabniki spleta. 

Kdor si bo videoposnetek ogledal večkrat, bo ugotovil tudi, da naključno dviganje in spuščanje gozdnih tal precej spominja na pogosto kaotične vzorce pihanja vetra, ki je tudi pravi krivec za nastanek tega nenavadnega pojava

Oblak, veter Digisvet Ekstremen vremenski rekord: počila so okna, promet se je ustavil

Tovrstno premikanje tal se ne zgodi brez izpolnjenih treh pogojev: tla morajo biti razmočena, pihati mora močan veter, korenine dreves pa ne smejo seči pregloboko.

Pojav se največkrat zgodi ali v smrekovih gozdovih, saj se korenine smrek praviloma razrastejo zgolj po zgornjih slojih prsti, ali v gozdovih, kjer je plast prsti plitka, kar pomeni, da drevesne korenine ne rastejo v globino, ker se hitro srečajo s skalami, temveč v širino. 

Zaradi padavin razmehčana gozdna tla se začnejo premikati zato, ker se sunki vetra uprejo v drevesne krošnje in jih poskusijo dvigniti oziroma prevrniti.

Njihova debla te sile prenesejo do korenin, ki zaradi premikanja dreves nato s sabo navzgor potegnejo okoliško prst.

Še en videoposnetek iz leta 2015, ki je bil prav tako posnet v Kanadi in prikazuje "valovanje" gozdnih tal:

Nova Idrija, New Idria Digisvet Pozabljeno "slovensko" mesto sredi ameriške divjine, kamor ni varno iti

Pojav je lahko nevaren zato, ker v primeru močnejšega ali dolgotrajnejšega pihanja drevesne korenine in okoliška tla razrahlja dovolj, da se drevo ob silovitejšem sunku vetra prevrne.

Drevo, gozd, prevrnjeno drevo | Foto: Pixabay Foto: Pixabay
Pri tem lahko resneje poškoduje ali celo ubije človeka, ki se je namesto taktičnega umika odločil za snemanje valovanja gozdnih tal, opozarjajo arboristi (strokovnjaki za drevesa). 

Preberite tudi:

Tupoljev Tu-144 Digisvet Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ Velika modra luknja, Belize Digisvet Končno se je nekdo potopil na dno najslavnejše luknje na svetu Cerkev Antarktika Digisvet V to odmaknjeno cerkev so pred dnevi zaprli zločinca najredkejše vrste Michael Rockefeller Digisvet Kaj se je zgodilo z dedičem velikega bogastva, ki je izginil sredi morja? Rotor, Maersk, tanker Digisvet Ali se tankerji in tovorne ladje drastično spreminjajo? Google Maps Digisvet Tiha, a zelo velika novost za Googlove Zemljevide

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 106
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin