Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2015,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

telefonski imenik Deutsche Telekom Andrej Pirnat

Sreda, 4. 11. 2015, 11.27

8 let

Nemški Telekom se poslavlja od tiskanih telefonskih imenikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Telekomunikacijsko podjetje Deutsche Telekom z letom 2017 ukinja prodajo svojega telefonskega imenika. Hčerinska družba DeTeMedien, ki je skrbela za založniško dejavnost, gre v prodajo.

Prodajo založniške hiše DeTeMedien in s tem vseh poslovnih enot telefonskega imenika (telefonska knjiga, rumene strani, lokalne strani), ki ima za sabo več kot stoletno zgodovino, Deutsche Telekom upravičuje s tem, da ne gre za osrednjo dejavnost njihovega poslovanja. Prepričani so namreč, da bi se razvoju teh dejavnosti bolje posvetili pri regionalnih založnikih, ki so tudi favoriti za odkup družbe DeTeMedien. Pri telekomu sicer niso želeli navesti želene prodajne cene, prihodkov in vrednosti družbe, ki jo prodajajo.

Ljudje ne želijo biti v imeniku Po navedbah tujih medijev pa ima nemški telekomunikacijski operater v resnici druge razloge, zakaj se želi znebiti hčerinskega podjetja. Digitalizacija je namreč močno vplivala na nekoč znatne dobičke, ki v zadnjih letih padajo, prav tako pa je vedno manj zanimanja pri ljudeh, da bi se njihovo ime pojavljalo v imeniku. Z okleščeno bazo podatkov je produkt posledično manj zanimiv za oglaševalce.

Dodatni razlogi za odprodajo naj bi se skrivali tudi v številnih sporih med operaterjem in regionalnimi založniki. Nad Deutsche Telekomom naj bi namreč viselo kar 81 tožb založnikov, ki operaterju očitajo zaračunavanje previsokih stroškov za distribucijo imenikov končnim uporabnikom. Telekom obtožbe zavrača z navajanjem pogodbe, v kateri so jasno opredeljeni pogoji poslovanja in ki so jo založniki podpisali do leta 2018.

Telekom se je imenikov želel znebiti že prej Nemški telekom je sicer DeTeMedio želel prodati regionalnim založnikom že leta 2003, ko je zanjo zahteval milijardo evrov. Prodaja se ni zgodila, ker so založniki menili, da je cena postavljena previsoko. Podjetje DeTeMedien sicer sodeluje s približno sto regionalnimi založniki, ki skrbijo za prodajo oglasnega prostora, tiskanje in distribucijo imenikov.

Ne spreglejte