Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
7. 4. 2020,
10.09

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

7

Natisni članek

lažne novice YouTube družabna omrežja COVID-19 epidemija Korona nasvet Koronavirus

Torek, 7. 4. 2020, 10.09

4 leta

Poplava neresničnih in škodljivih novic o koronavirusu na družbenih omrežjih

Ne zaupajte pripravkom, ki jih oglašuje dr. YouTube!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

7

YouTube | Zaslužek pred družbeno odgovornostjo? YouTube je spremenil svojo politiko in umaknil prepoved oglaševanja nedokazanih izdelkov za omilitev epidemije bolezni covid-19. | Foto Reuters

Zaslužek pred družbeno odgovornostjo? YouTube je spremenil svojo politiko in umaknil prepoved oglaševanja nedokazanih izdelkov za omilitev epidemije bolezni covid-19.

Foto: Reuters

Poročilo neprofitne organizacije Tech Transparency Project navaja, da YouTube služi (tudi) od oglasov za potencialno nevarna zelišča in domnevna (predvsem pa nepreverjena in nedokazana) zdravila za koronavirus.

V poplavi polresnic in celo lažnih novic o številnih temah, zdaj predvsem o epidemiji novega koronavirusa, je za skrbnike družbenih omrežij velik izziv, kako v tako nepregledni množici objav ločiti zrno od plevela.

Koronavirus
Novice Ne nasedajte zlonamernim sporočilom, ki obljubljajo zdravilo za koronavirus!

Zelišča, glasba, priboljški …

A medtem ko skrbniki družbenih omrežij zagotavljajo, da se pridno ukvarjajo z zajezitvijo epidemije lažnih informacij, Googlova platforma za videoposnetke YouTube služi z objavami oglasov o povsem nedokazanih in morda zelo nevarnih priboljških in domnevnih zdravilih za epidemijo bolezni covid-19, ugotavlja neprofitna organizacija Tech Transparency Project.

Na omrežju YouTube predvajajo oglase za zelišča, meditativno glasbo in potencialno nevarna zdravila za bolezen covid-19, so navedli v svojem poročilu.

Internet, strah, nevarnost, žalost
Novice Pili belilo, ker so na Facebooku prebrali, da to pomaga

YouTube: Pridno odstranjujemo sporne vsebine

Večino omenjenih videov so medtem že odstranili, ker je šlo za jasno kršitev YouTubove politike o epidemiji, a so trije videi, ki jih poročilo omenja, vendarle še objavljeni.

WhatsApp
Novice Veliko leglo lažnih novic o koronavirusu je - WhatsApp

Gre za objave, ki neposredno ne promovirajo napačne informacije, temveč ponujajo nasvete za boljše počutje, so svojo odločitev za ohranitev teh treh objav pojasnili pri družbi YouTube. Obenem so poudarili, da so v zadnjih tednih odstranili več tisoč videoposnetkov, ki so bili v neskladju z njihovo politiko informacij o bolezni covid-19.

Na omrežju YouTube predvajajo oglase za zelišča, meditativno glasbo in potencialno nevarna zdravila za bolezen covid-19, katerih učinkovitost ni niti preverjena, kaj šele dokazana, so v svojem poročilu poudarili pri ustanovi Tech Transparency Project. | Foto: Reuters Na omrežju YouTube predvajajo oglase za zelišča, meditativno glasbo in potencialno nevarna zdravila za bolezen covid-19, katerih učinkovitost ni niti preverjena, kaj šele dokazana, so v svojem poročilu poudarili pri ustanovi Tech Transparency Project. Foto: Reuters

Sprva omejili, potem so si premislili

Google je v skladu s svojo politiko o občutljivih dogodkih sprva popolnoma prepovedal monetizacijo vsebin, povezanih z boleznijo covid-19. Poleg oglasov, ki so povezani s svetovno zdravstveno krizo, ta politika prepoveduje tudi oglase, povezane z oboroženimi spopadi in terorističnimi dejanji.

Računalnik, heker, internet, kiberkriminal
Novice Epidemija zlonamernih klicev in SMS-sporočil zajela tudi Slovenijo

Toda 11. marca so omilili svoje stališče in na določenem številu kanalov dovolili oglase na temo epidemije covid-19. Korak naprej so naredili 2. aprila, ko so te vsebine dovolili na vseh kanalih, še poroča britanski časnik The Guardian.

Priložnost za brezobzirne

Ravno ti dve potezi kritizira Tech Transparency Project, ki YouTubu očita, da zaradi ustvarjanja dobička potencialno spodbuja širitev lažnih informacij.

Zoom
Novice Nov vir zlonamernih programov je priljubljena aplikacija za videokonference

Po njihovem mnenju se je tako odprl izjemno privlačen kanal za vsebine brezobzirnih ustvarjalcev, še poroča omenjeni britanski časnik.

Ne spreglejte