Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
26. 12. 2015,
14.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prevzemi Google Facebook Apple Microsoft Matic Tomšič

Sobota, 26. 12. 2015, 14.42

6 let, 6 mesecev

Ne Silicijeva dolina, zibelki tehnološke inovacije sta Evropa in Izrael

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Evropske države in Izrael postajajo valilnica uspešnih tehnoloških podjetij in startupov, ki odhajajo pod okrilja internetnih in računalniških gigantov. To so prevzemi v letu 2015, ki to dokazujejo.

Koga je kupil Apple? Apple je začel milijone za nove tehnologije razsipati že januarja letos. Ameriški tehnološki velikan je najprej obiskal Veliko Britanijo in za neznano vsoto kupil podjetje Camel Audio, eno vodilnih evropskih podjetij na področju digitalnih glasbenih učinkov. Za 45 milijonov evrov je Apple isti mesec prevzel še britanski startup Semetric, ki se ukvarja z analizo trendov na področju poslušanja glasbe. Čeprav Apple motiva za prevzema ni pojasnil, je pozneje postalo jasno, da je novi pridobitvi uporabil pri zagonu storitve za poslušanje glasbe na zahtevo Apple Music.

Nato je sledil obisk Izraela, kjer je Apple aprila za 18 milijonov evrov kupil podjetje Linx, razvijalca kamer z naprednejšimi senzorji za pametne telefone in tablice. Razlog za prevzem je bila želja po nadaljnjem zagotavljanju najboljše fotografske izkušnje uporabnikom iPhonov in iPadov.

S tremi prevzemi je Apple izrazil tudi interese na področju navidezne resničnosti (letos je med drugim registriral patent za prikazovalnik navidezne resničnosti za iPhone) in umetne inteligence. Maja je pod streho za 29 milijonov evrov spravil nemški startup Metaio, ki razvija virtualna okolja, novembra pa podjetje Faceshift, ki je s posebnimi učinki in zajemom gibanja za animacijo sodelovalo pri najnovejšem filmu v seriji Vojna zvezd. Oktobra je Apple sveženj denarja pomolil še britanskemu startupu s področja računalniškega prepoznavanja človeškega glasu VocalQ.

Koga je kupil Microsoft? Microsoftova letošnja nakupovalna mrzlica se je prav tako začela januarja. Računalniški gigant je znamki Microsoft priključil izraelsko podjetje Equivio in njegove rešitve za analizo besedila uporabil v pisarniških orodjih Office 365. Kot je poročal The Wall Street Journal, naj bi bil posel vreden med 140 in 180 milijoni evrov.

Za podoben kup denarja (180 milijonov evrov) je Microsoft kupil še eno izraelsko podjetje, N-Trig. Gre za razvijalca pametnega pisala, s katerim je opremljena Microsoftova tablica Surface Pro 3.

Junija je Microsoft obiskal Nemčijo in poslovno priložnost, ki je niso mogli zavrniti, ponudil startupu 6Wunderkinder. Gre za razvijalce priljubljenega orodja za produktivnost in organizacijo Wunderlist.

Sledila je ponovna selitev na vzhodno obalo Sredozemskega morja – Microsoft je julija za skoraj 300 milijonov evrov prevzel izraelski startup Adallom, ki razvija rešitve na področju varnosti računalniških oblakov. Njihove storitve med drugim uporabljajo ponudniki računalništva v oblaku Dropbox, Google, Amazon in Salesforce. Novembra je Microsoft kupil še enega izraelskega razvijalca varnostnih sistemov za računalniške oblake, katerega rešitve bo integriral v lasten oblak Azure – Secure Island Technologies.

Oktobra je Microsoft oral ledino s prevzemom prvega podjetja na Irskem. Za nerazkrito vsoto je od proizvajalca mikroprocesorjev Intel kupil irski Havok, ki razvija programska orodja za računalniško simulacijo fizikalnih pojavov, kot sta gravitacija in trenje.

Koga je kupil Facebook? Eminenca na področju spletnega prijateljevanja je nakupovala prek podjetja za razvoj prikazovalnikov navidezne resničnosti Oculus, ki ga je Facebook priključil lani. Oba osrednja Facebookova prevzema sta bila zato neposredno povezana z navidezno resničnostjo. Prvi je Zuckerbergovim milijonom maja podlegel britanski startup Surreal Vision, ki razvija računalnike, zmožne tridimenzionalne rekonstrukcije prostorov, v katere jih postavijo. Drugi je bil na vrsti izraelski startup Pebbles Interfaces, eno obetavnejših podjetij na področju naprednih senzorjev za zaznavanje gibanja. Facebook je za Pebbles Interfaces odštel skoraj 55 milijonov evrov.

Koga je kupil Google? Prvi letošnji večji Googlov prevzem nakazuje, da se bo podjetje leta 2016 resneje podalo na področje navidezne resničnosti. Kupil je irsko podjetje Thrive Audio, ki je specializirano za tehnologijo prostorskega zvoka za slušalke in prikazovalnike navidezne resničnosti.

Oktobra je Google s svežnjem denarja prvič obiskal Portugalsko in ga ponudil podjetju Digisfera, ki razvija 360-stopinjsko fotografiranje. Brez dvoma gre za tehnologijo, ki jo bo Google poskusil vključiti v izboljšanje storitve prikaza mestnih ulic (Google Street View ali Ulični pogled) na svojem spletnem zemljevidu. Videoigre presegle milijardno znamko Veliki ameriški založnik videoiger Activision Blizzard, med drugim znan po World of Warcraftu in seriji Call of Duty, je novembra razkril namero za prevzem švedskega razvijalca videoiger za vse generacije King. Najbolj znani Kingovi igri sta Candy Crush Saga in Farmville. Activision Blizzard je za King odštel kar 5,3 milijarde evrov.

Ne spreglejte