Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
11. 8. 2016,
15.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Twitter družbena omrežja internetne prevare

Četrtek, 11. 8. 2016, 15.44

6 let, 6 mesecev

Ne nasedajte na #SaveTwitter!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Foto: Reuters

Družbena omrežja imajo neverjetno moč razširjanja informacij – tudi ko so te nepreverjene in netočne! Zakaj množice na družbenih omrežjih verjamejo, da bodo Twitter naslednje leto ukinili?

Internetne prevare niso nič novega, prav tako ni nov pojav, kako ljudje nasedajo informacijam, ki se porajajo in razširjajo iz povsem nepreverjenih virov. Toliko bolj, če vsaj malo diši po kakšni zaroti, škandalu, slabi novici.

Zakaj že #SaveTwitter?!?

Te dni se bliskovito širijo objave z značko (hashtag) #SaveTwitter kot protest novici o domnevnem zapiranju tega družbenega omrežja naslednje leto – toda ni nobenega otipljivega, zanesljivega ali celo smiselnega vira, ki bi potrjeval resničnost teh navedb.

Odkrivanje vira takih prevar je kot iskanje kamenčka, ki je sprožil plaz – toda sledovi vlečejo na uporabnika omrežja YouTube, ki naj bi se nekoč domnevno potegoval za priljubljenost na resničnostnem šovu Big Brother. Uporabniški račun tega posameznika ima več kot deset milijonov sledilcev.

Dotični je "poročal", da bodo Twitter ukinili, ker ni sposoben zaščititi svojih uporabnikov od sovražnega govora, ki je med drugim prispeval večanju števila samomorov med najstniki.

Ne da bi premislili o resničnosti teh navedb, so se mnogi uporabniki odzvali burno in čustveno.

Twitter ne "propada" prvič

To ni prvi primer prevare z zelo podobno vsebino. Leta 2012 je krožila prevara, da bodo Twitter ukinili zaradi cenzure, ki jih vlade nekaterih držav vsiljujejo. Kot danes dobro vemo, se to ni zgodilo.

Že res, da Twitterjevo računovodstvo nima za pokazati najlepših številk, a vendarle ni nobenega namiga ali signala, da bi se Twitterju bližal konec v kakršnikoli napovedljivi prihodnosti. Zato preden retvitate #SaveTwitter ali karkoli drugega, ohranite mirno kri in raje večkrat premislite, ali informacija, ki jo posredujete, prihaja od zaupanja vrednega vira. Če je nekaj na internetu, to še ni nobeno jamstvo, da je res.

Ne spreglejte