SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne le Volkswagen, postrani bi morali gledati tudi Lenovo

2

termometer

 | Foto:
Lenovo, največjega proizvajalca prenosnih računalnikov na svetu, so znova ujeli pri nameščanju programske opreme, ki vohuni za uporabniki. Že tretjič letos.

Po vohunski aferi Superfish in nameščanju programa za sledenje uporabnikovemu početju kar v BIOS kitajski Lenovo še tretjič letos kaže, da ne spoštuje zasebnosti svojih strank. Računalniški strokovnjak Michael Horowitz, ki sicer ureja spletno stran Computerworld, je na tovarniško obnovljenem računalniku znamke Lenovo namreč odkril program Lenovo Customer Feedback Program 64, ki podjetju pošilja podatke o uporabniku. Program brez njegove vednosti deluje v ozadju, podatke o sistemu pa zbira enkrat na dan.

Podatke (najverjetneje) prejema in analizira oglaševalsko podjetje Kot je zapisal Horowitz, je v imenu ene od datotek, povezane s programom za zbiranje podatkov, tudi beseda Omniture. Gre za ime znane ameriške spletne oglaševalske agencije, njen lastnik pa je tehnološki velikan Adobe. To zelo verjetno pomeni, da Lenovo Customer Feedback Program 64 sledi in spremlja aktivnosti uporabnika pri delu z računalnikom, pa naj gre za pisanje besedil, brskanje po spletu ali poganjanje iger. Takšni podatki imajo za oglaševalce neprecenljivo vrednost, saj lahko z njimi bolj natančno določijo ciljno občinstvo svojih kampanj.

Za uporabniki morda vohunijo vsi novejši prenosniki z imenom "Think …" Lenovo na uradni spletni strani za podporo kupcem namiznih in prenosnih računalnikov ter delovnih postaj navaja, da je na nekaterih modelih nameščena programska oprema, ki komunicira s strežniki Lenova. Specifičnih podrobnosti glede namembnosti programske opreme ni, gre pa za modele računalnikov serij ThinkPad, ThinkCentre in ThinkStation.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin