Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
9.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

virus Marcus Hutchins hekerski napad heker hekerski vdor zlonamerni programi trojanci trojanski konj FBI WannaCry Las Vegas pripor zvezno sodišče ZDA digizgodbe etični heker

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 9.24

6 let, 6 mesecev

Računalniški heroj ali prebrisani kiberkriminalec?

(Ne)etični heker Hutchins pred sodnika v Wisconsinu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Marcus Hutchins | Foto Facebook

Foto: Facebook

Britanec, ki so ga aretirali med obiskom v ZDA, bo sojenje lahko preživel v hišnem priporu, brez potnega lista in brez možnosti povezovanja v internet.

Spoznali smo ga maja kot etičnega hekerja, ki je z golimi rokami ustavil pohod virusa WannaCry na britanski sistem javnega zdravstva, Američani pa ga v šestih točkah bremenijo, da je med julijem 2014 in julijem 2015 izdeloval zlonamernega trojanca Kronos, s katerim je želel zlorabiti podatke o bančnih računih.

Če bodo Marcusa Hutchinsa spoznali za krivega, mu grozi do 40 let v ameriškem zaporu.

Obisk strelišča dokaz o "grožnji za javnost"

Ameriški zvezni preiskovalci so 23-letnemu Hutchinsu odvzeli prostost na letališču v Las Vegasu v sredo, ko se je nameraval vrniti domov s tamkajšnje hekerske konference DEF CON. Soobtožen je še z eno osebo, katere identiteta še vedno ostaja neznana. Hutchins naj bi Kronosa naredil, ta druga oseba pa ga je prek spleta pozneje prodala za dva tisoč ameriških dolarjev (1.700 evrov).

Hutchins se je v petek na prvem (kratkem) zaslišanju na zveznem sodišču v Las Vegasu izrekel za nedolžnega po vseh točkah obtožnice, zato se bo sojenje nadaljevalo v zvezni državi Wisconsin, kjer so obtožnico zoper njega vložili.

Hutchinsa so ameriški zvezni preiskovalci aretirali na lasvegaškem letališču ob vrnitvi s hekerske konference DEF CON. | Foto: Reuters Hutchinsa so ameriški zvezni preiskovalci aretirali na lasvegaškem letališču ob vrnitvi s hekerske konference DEF CON. Foto: Reuters

Tožilci so kot dokaz, da je Hutchins nevaren za javnost in da si zato ne zasluži varščine, izpostavili, da je v prostem času konference v Las Vegasu obiskal strelišče – a sodišča to vendarle ni prepričalo. Hutchinsovi odvetniki so sicer morali pridobiti posebno soglasje, da njihovega varovanca ne bi pripeljali na sodišče v okovanih rokah in nogah kot najhujšega morilca, čeprav nikoli ni bil obtožen za karkoli nasilnega.

Hišni pripor s popolno digitalno izolacijo

Določili so mu 30 tisoč ameriških dolarjev (25.600 evrov) varščine, zato bo sojenje lahko dočakal v hišnem priporu – toda brez potnega lista in katerekoli naprave, s katero bi lahko dostopal do spleta. Ves čas bo moral nositi GPS-zapestnico in ne bo smel stopiti v stik s svojim soobtožencem.

Tožilci so varščini sicer nasprotovali tudi zato, ker menijo, da je pri Hutchinsu kot tujcu v ZDA veliko tveganje za pobeg. Sodišče je temu prisluhnilo z razmeroma ostrimi pogoji dosojene varščine.

Hutchins je v ZDA prišel kot udeleženec hekerske konference DEF CON, a so ga tik pred odhodom iz države aretirali. | Foto: Reuters Hutchins je v ZDA prišel kot udeleženec hekerske konference DEF CON, a so ga tik pred odhodom iz države aretirali. Foto: Reuters

Dokazi (ni)so prepričljivi

Hutchins naj bi po navedbah s sodišča na zaslišanju priznal, da je avtor Kronosa, a njegovi zagovorniki vztrajajo, da na zaslišanju ni bil prisoten odvetnik in da je obtožnica na trhlih tleh, češ da ni mogoče dokazati, da je Kronos ustvaril škodo, zlasti pa ni mogoče dokazati, da bi se Hutchins s Kronosom dejansko okoristil. Hutchins res izmenjuje zlonamerno kodo, pravijo zagovorniki, a le v raziskovalne in etične namene, predvsem prek svojega bloga o računalniški varnosti in družbenih omrežjih.

Toda tožilci razpolagajo s prepisi spletnega klepeta med Hutchinsom in še vedno neimenovanim soobtožencem, kjer naj bi se Hutchins pritoževal nad nizkim zneskom, ki ga je prejel od prodaje Kronosa.

Hutchinsa bodo predvidoma danes prepeljali v zvezno državo Wisconsin, kjer so vložili obtožnico proti njemu in kjer se bo že jutri, v torek, 8. avgusta, prvič pojavil pred tamkajšnjim sodnikom.

"Ob petkih delamo samo do štirih"

Konec tedna je Hutchins vendarle preživel za zapahi, in sicer zaradi njemu gotovo bizarnega razloga. Njegovega zaslišanja je bilo namreč konec nekje okrog 15.30 po krajevnem času, urad za varščine pa ob petkih dela samo do 16.00 – premalo časa, da bi dokumenti prišli tja in da bi Hutchins uredil vse potrebno za odhod iz pripora.

Danes, v ponedeljek, bi si sicer lahko uredil potrebne dokumente, a ga čaka polet v zvezno državo Wisconsin, kjer se bo jutri moral ponovno pojaviti na tamkajšnjem sodišču.

Hutchinsovi odvetniki med drugim zatrjujejo, da Hutchinsu še vedno niso dali priložnosti za pogovor z družino ali prijatelji.

Ne spreglejte