Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
24. 7. 2013,
11.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2013, 11.22

7 let, 12 mesecev

Nastaja novi največji nemški mobilni operater

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španska Telefonica, ki (tudi) v Nemčiji upravlja operaterja O2, namerava od nizozemskega operaterja KPN kupiti nemškega operaterja E-Plus. Čaka se mnenje regulatorjev konkurence.

Z združitvijo tretjega in četrtega največjega nemškega mobilnega operaterja bi se karte na tem trgu premešale na novo: O2 bi tako postal največji mobilni operater v Nemčiji po številu uporabnikov, saj bi tako presegel trenutno največjega T-Mobile v lasti Deutsche Telekoma, ki ima 37 milijonov uporabnikov, in drugega največjega, nemške podružnice Vodafone, ki ima v svojih vrstah 32,4 milijona uporabnikov. Toda po prejemkih bi, tako pravijo Bloombergovi analitiki, nemški O2 tudi po prevzemu E-Plusa ostal za T-Mobilom in Vodafonom.

Španci so Nizozemcem za nakup pripravljen odšteti 8,1 milijarde evrov, od tega pet milijard v denarju, drugo pa v delnicah. Nizozemci bi tako postali lastnik 17,6-odstotnega deleža Telefonicinega imetja v Nemčiji. Transakcijo bi želeli izpeljati predvidoma sredi naslednjega leta. Naslednjo besedo imajo protimonopolni regulatorji Nakup, ki bi ukinil enega od nemških operaterjev in ustvaril novega, bistveno močnejšega, bo gotovo zelo zanimal protimonopolne regulatorje, zato brez njihovega pozitivnega mnenja realizacije ne bo. Ni izključeno, da bodo regulatorji morda postavili neke dodatne pogoje, preden bi prižgali zeleno luč.

Kupec in prodajalec ocenjujeta, da bodo s prevzemom dosegli prihranke in sinergije v višini med petimi milijardami in 5,5 milijardami evrov. Telefonica je sicer najbolj zadolžen evropski telekomunikacijski operater, ki si zelo želi, da bi do konca leta svojo zadolženost uspel zmanjšati na 47 milijard evrov. Bonitetna agencija Fitch Telefonici daje oceno BBB+ z negativnimi obeti, Telefonica Deutschland pa si je zaslužila oceno BBB, a brez negativnih obetov. Večji zmorejo več Načrtovani nakup bi bil eden največjih v evropski panogi telekomunikacij. Podobno velik in pomemben je tudi junija objavljen Vodafonov nakup največjega nemškega kabelskega operaterja Kabel Deutschland, ki bo vreden 7,7 milijarde evrov. Za oba nakupa ocenjujejo, da sta odziv ponudnikov na naraščajoče uporabniške zahteve po prenosu videa in glasbe prek mobilnega interneta (in seveda priprave za zasedanje čim boljših izhodišč na obetavnem nemškem trgu).

Evropska komisija je načeloma naklonjena mednarodnim združitvam, saj v tem vidijo korake naprej pri njihovih prizadevanjih za vzpostavitev enotnega telekomunikacijskega trga. Prav tako delijo mnenje analitikov, da veliki operaterji lažje prenesejo stroške razvoja in gradnje novih zmogljivih mobilnih omrežij, ki bodo kos vedno večjim zahtevam uporabnikov po mobilnem dostopu do medijsko bogatih večpredstavnostnih vsebin.

Ne spreglejte