Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 11. 2015,
10.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Matic Tomšič Amazon dostava

Sreda, 25. 11. 2015, 10.42

6 let, 6 mesecev

Nam bo pakete ob UPS in DHL dostavljal tudi Amazon?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pojavljajo se ugibanja, da se ameriški spletni trgovec Amazon pripravlja na zagon dostavne službe, ki bo konkurirala velikanom globalne paketne pošte, kot so UPS, DHL, FedEx.

Najsodobnejši kompleks za razvoz tovora z letali v ameriški zvezni državi Ohio, Wilmington Air Park, je pred dvema mesecema za nedoločen čas najelo neznano podjetje. Kot v obsežni raziskavi piše spletna stran Motherboard, je mogoče, da gre za giganta internetne trgovine Amazon, ki ne skriva ambicij za vstop na trg paketne dostave.

Za zdaj še neznani najemnik Wilmington Air Parka, prek katerega lahko steče do milijon paketnih pošiljk dnevno, je najel tudi štiri tovorna letala boeing 767, piše Motherboard. Letala je z Amazonom na spletnem forumu pilotov Airline Pilot Central povezal eden od uporabnikov, ki trdi, da je sodelavec Amazona in da podjetje redno leti z vsaj dvema letaloma boeing 767. UPS in FedEx zanikata vpletenost, DHL pa se je enkrat že opekel Wilmington Air Park, ki najemniku nudi dve vzletno-pristajalni stezi za tovorna letala in osem skladiščnih kompleksov, globalnim dostavnim službam ni tuj. Med letoma 2005 in 2009 je bil tam sedež ameriških dostavnih operacij nemške družbe DHL. Ta se je iz kompleksa umaknila, ker s svojimi storitvami na lokalni ravni ni mogla dohajati ameriških podjetij UPS in FedEx.

Dvojica omenjenih sicer zanika vpletenost v najem Wilmington Air Parka. Kandidatov, ki imajo potrošniški doseg, izkušnje in nenazadnje tudi kapital, pa ni več veliko. Pravzaprav ostane samo še Amazon, poroča spletna stran Motherboard.

Zgodovina Amazona uči, da bi vlagatelji projekt podprli Kot v tej analizi navaja podjetje za raziskave trga Baird, bodo Amazonovi vlagatelji, če se podjetje res loti zagona dostavne službe, to podprli. Že od nekdaj so namreč zelo strpni do storitev, s katerimi Amazon ob nizkih maržah premika ogromen volumen naročil (primer: Amazon Prime, razmeroma poceni dostava izdelka še isti ali naslednji dan).

Amazonova dostavna služba bi lahko marže ob podpori vlagateljev še znižala, kar bi podjetju dalo bistveno prednost v primerjavi s konkurenčnimi družbami, saj bi lahko naročnikom ponudili nižje cene dostave.

Ne spreglejte