Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
30. 6. 2017,
19.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Natisni članek

top 10 pametni telefon digizgodbe iPhone Apple

Petek, 30. 6. 2017, 19.27

6 let, 6 mesecev

Najprej so se norčevali, nato pa jih dobili po glavi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Številni tehnološki vplivneži niso verjeli, da bo prvi pametni telefon iPhone, ki ga je podjetje Apple začelo prodajati v tem tednu pred okroglimi desetimi leti, postal uspešnica in za vedno spremenil trg mobilne telefonije. Poiskali smo nekaj najbolj arogantnih izjav o izidu iPhona.

Apple je do danes po svetu prodal že več kot milijardo pametnih telefonov iPhone. Naprava zaradi tega velja za najuspešnejši potrošniški izdelek vseh časov. Na drugem mestu je knjižna serija Harry Potter, ki pa z malce manj kot pol milijarde prodanih knjig iPhonu seže kvečjemu do kolen. | Foto: Reuters Apple je do danes po svetu prodal že več kot milijardo pametnih telefonov iPhone. Naprava zaradi tega velja za najuspešnejši potrošniški izdelek vseh časov. Na drugem mestu je knjižna serija Harry Potter, ki pa z malce manj kot pol milijarde prodanih knjig iPhonu seže kvečjemu do kolen. Foto: Reuters

Steve Ballmer, Microsoft

Ko beseda nanese na napačne napovedi glede prodajne uspešnosti pametnega telefona iPhone, je prvi človek, na katerega se spomni marsikdo, direktor Microsofta med letoma 2000 in 2014 Steve Ballmer

"iPhone je bedarija. Ni možnosti, da bo to kdo kupoval. Je predrag in nima tipkovnice, zato ni dobra naprava za pošiljanje e-pošte. Nemogoče je, da bi iPhone lahko osvojil vidnejši del trga," je leta 2007 dejal Ballmer.

Steve Ballmer | Foto: Reuters Steve Ballmer Foto: Reuters

Ballmer se je iPhona lotil še leta 2008, ko je Apple predstavil spletno trgovino z aplikacijami App Store. "Aplikacije? Eh, poglejte dejstva, tega nihče ne uporablja," je z roko takrat zamahnil Ballmer. 

Danes je za pametne telefone z Androidom na voljo skoraj tri milijone, za iPhone pa več kot dva milijona različnih aplikacij. Microsoftova trgovinica z aplikacijami za mobilne naprave z Windowsi jih vsebuje približno desetkrat manj.

Vir


Ed Zander, Motorola

Nekdanjega direktorja ameriškega mobilnega velikana Motorola so maja 2007 vprašali, kako se bo Motorola, takrat eden največjih proizvajalcev mobilnih telefonov na svetu, spopadla z iPhonom. Ed Zander je sarkastično odgovoril: "Povejte mi raje, kako se bodo oni (Apple) spopadli z nami."

Ed Zander | Foto: Reuters Ed Zander Foto: Reuters

Motorola je po izidu iPhona doživela gromozanske izgube in razpadla na dve podjetji, ki so si ju med sabo začeli podajati drugi tehnološki velikani. Lastnik dela Motorole, ki je proizvajal mobilne telefone, je trenutno kitajsko podjetje Lenovo.

Vir: IDG


Jim Balsillie, RIM (BlackBerry)

Jim Balsillie je bil v času, ko je izšel iPhone, eden od dveh direktorjev kanadskega podjetja Research in Motion, ki je bilo znano kot proizvajalec mobilnih telefonov znamke BlackBerry, takrat ene najuspešnejših na svetu. 

"Mislim, da nas iPhone ne bo preveč ogrozil, saj prihaja na že precej zasičen trg," zaradi Applovega prvega pametnega telefona ni bil pretirano zaskrbljen Balsillie. "Kdor meni, da prihod iPhona pomeni veliko spremembo za naše poslovanje in naše uporabnike, ga precenjuje," je bil prepričan Balsillie. 

Jim Balsillie | Foto: Reuters Jim Balsillie Foto: Reuters

Balsillie je bil s svojo izjavo lahko zadovoljen še tri leta po izidu iPhona, potem pa se je začelo. Med letoma 2010 in 2013 je cena delnice podjetja RIM na newyorški borzi strmoglavila za kar 87 odstotkov, kar je bila posledica slabe prodaje na račun velikega števila uporabnikov, ki so svoje BlackBerryje menjali za iPhone. RIM se od takrat ni več pobral, obstoj podjetja je že nekajkrat visel na nitki. 

Vir: Reuters


John Dvorak, pisec za medij Marketwatch

Znani tehnološki kritik John Dvorak leta 2007 ni bil navdušen nad iPhonom, menil je, da bo Apple z njim očrnil svoj ugled.

John Dvorak | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons John Dvorak Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

V kolumni, objavljeni konec marca 2007, tri mesece pred izidom iPhona, je Dvorak zapisal: "Če bodo pri Applu pametni, bodo iPhone zgolj izdali kot predlogo za druge mobilne naprave, ki ji bo lahko nekdo nasedel in podoben telefon naredil na lastne stroške. Ko bo ta nedvomno propadel, bo Apple lahko dvignil roke, češ da so si drugi krivi sami."

Vir: Marketwatch


Richard Sprague, Microsoft

Richard Sprague, nekdanji prvi mož oglaševanja pri ameriškem računalniškem podjetju Microsoft, ki je bil in še vedno je tudi velik Applov tekmec, je leta 2007 verjel, da so pričakovanja glede iPhona prevelika in da ga ne bo kupilo toliko ljudi, kot je za leto 2008 napovedal šef Appla Steve Jobs.

Richard Sprague | Foto: MacWorld Richard Sprague Foto: MacWorld

"Napovedujem, da bo Apple v letu 2008 prodal veliko manj kot deset milijonov iPhonov," je Jobsovo napoved ovrgel Sprague. Menil je tudi, da bodo iPhone kupili samo uporabniki, ki so po njegovem mnenju "verniki" - uporabniki, ki prisegajo samo na Applove izdelke.

Sprague se je zmotil, saj je bilo v letu 2008 prodanih več kot 11 milijonov telefonov iPhone (vir). Že drugo leto se je številka podvojila, skoraj enako se je zgodilo v letih 2010 in 2011. Apple je do zdaj daleč največ iPhonov prodal leta 2015, in sicer več kot 230 milijonov. 

Vir: Business Insider


Ed Colligan, Palm

Palm je bilo podjetje, ki ga je prihod iPhona neposredno ogrozil - proizvajali so namreč dlančnike, žepne računalnike z zasloni na dotik, in pod blagovno znamko Treo naredili tudi nekaj prvih prodajno uspešnih pametnih telefonov.

Ed Colligan, nekdanji direktor Palma, v času izida iPhona ni dajal vtisa zaskrbljenosti, saj je menil, da ga bo Apple z njim polomil. 

Ed Colligan (Palm, na sredini), Bill Gates (Microsoft, levo), Denny Strigl (Verizon, desno) | Foto: Reuters Ed Colligan (Palm, na sredini), Bill Gates (Microsoft, levo), Denny Strigl (Verizon, desno) Foto: Reuters

"Pri Palmu mobilne naprave razvijamo in izpopolnjujemo že več kot desetletje. Računalničarji (Apple je bil pred izidom iPhona znan predvsem kot računalniško podjetje, op. p.) ga pač ne bodo znali narediti tako, kot je treba. Preprosto ne morejo se kar tako prebiti na mobilni trg."

Vir: Daring Fireball


Seth Porges, tehnološki medij TechCrunch

Pri velikem ameriškem tehnološkem mediju TechCrunch so nekaj tednov pred izidom iPhona predvideli, da bo ta naprava prodajna polomija.

Na vsakoletni tehnološki konferenci TechCrunch Disrupt, maj 2017 | Foto: Reuters Na vsakoletni tehnološki konferenci TechCrunch Disrupt, maj 2017 Foto: Reuters

"Navidezna tipkovnica bo za pisanje e-pošte in kratkih sporočil uporabna približno toliko kot telefon z vrtečo se številčnico. Prav nič ne bomo presenečeni, če bo večina ljudi obžalovala nakup iPhona in zamenjavo svojega zanesljivega BlackBerryja za to, da lahko zdaj za tipkanje vsak dan porabijo eno uro," je v kolumni zapisal strokovnjak TechCruncha Seth Porges.

Vir: TechCrunch


Olli-Pekka Kallasvuo, Nokia

Nekdanji direktor (nekdanjega) finskega mobilnega velikana Nokia je na vprašanje medijev, ali ga skrbi prihod iPhona, odgovoril precej cinično. 

Olli-Pekka Kallasvuo | Foto: Reuters Olli-Pekka Kallasvuo Foto: Reuters

"Po vsem tem, kar je do zdaj naredil Apple, mislim, da iPhone ne bo bistveno spremenil naše poslovne strategije."

Poslovna strategija Nokie se je v letih po izidu iPhona, ki je v njene prodajne številke zavrtal z največjim svedrom, vsekakor spremenila, saj je šla pomoč zaradi usihajočih prihodkov iskat k Microsoftu, ta pa jo je nazadnje leta 2014 kar kupil in jo nato tudi precej hitro prodal naprej. 

Vir: Reuters


Preberite tudi:

Največje tehnološke "cvetke" vseh časov

Deset ljudi, ki so imeli prav, a jih nihče ni hotel poslušati

 

Ne spreglejte