Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 12. 2013,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bitcoin FBI

Četrtek, 19. 12. 2013, 10.45

8 let

Najdebelejšo denarnico z bitcoini ima FBI

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob oktobrskem zaprtju Svilene ceste, internetne tržnice z drogami in orožjem, je ameriška obveščevalna agencija zasegla tudi precejšnjo količino bitcoinov.

Teh je bilo pravzaprav toliko, da je FBI nehote postal eden najpremožnejših akterjev na trgu omenjene kriptirane valute. Preiskovalci, ki so imeli opravka z lastnino upravnika Svilene ceste, "strašnega pirata Robertsa" (njegovo pravo ime naj bi bilo sicer Ross Ulbricht), točnega zneska bitcoinov v zaseženih digitalnih denarnicah niso izdali, v dveh pa naj bi jih bilo več sto tisoč.

Iz pisanja več virov je mogoče izluščiti podatek, da naj bi bila vrednost bitcoinov v posesti FBI glede na trenutno ceno valute kar 120 milijonov ameriških dolarjev, kar pomeni, da je obveščevalna agencija drugi največji "delničar", v žepu ima namreč kar 1,5 odstotka vseh bitcoinov (to je več celo od dvojčkov Winklevoss, znanih po sodni bitki z ustanoviteljem Facebooka, ki sta se letos poleti širokoustila z upravljanjem enega odstotka trga z bitcoini). Več je vredno le imetje ustanovitelja kriptiranega digitalnega denarja Satoshija Nakamota, ki naj bi v zelo zgodnjih dneh valute z miniranjem, računalniškim procesom pridobivanja posameznih bitcoinov, nabral več kot milijon enot. V obtoku je trenutno sicer približno 12 milijonov bitcoinov, veliko večino pa si (tako kot pravi denar) glede na število vseh mešetarjev lasti peščica posameznikov. Slabega četrt milijona prisklednikov tako upravlja le en bitcoin.

Ebay za nepridiprave pod rušo, bitcoin nad oblaki Poročali smo že, da je vrednost internetne valute po zaprtju Svilene ceste, vozlišča za izmenjavo nezakonitih dobrin (narkotikov, strelnega orožja, otroške pornografije in posebnih storitev, kot so naročeni umori) v skritem kotičku spleta, poletela v nebo in presegla celo 1.200 ameriških dolarjev, kar se je zgodilo predvsem zaradi svetovne ozaveščenosti o bitcoinu in pritekajočih hord zaslužka željnih uporabnikov interneta, na rast cene pa je vplival tudi FBI, ki je iz obtoka odstranil ogromen delež Robertsovih bitcoinov. Gusar si je s trgovanjem na Svileni cesti namreč nagrabil neizmerno bogastvo, saj so njegov račun plemenitile sedemodstotne provizije od vsake transakcije, teh pa ni bilo malo. Poleg bitcoinov je FBI do zdaj odkril slabih 30 milijonov ameriških dolarjev skritih sredstev, ocenjuje pa, da gre le za petino Ulbrichtovega osebnega premoženja v ameriški valuti – v preiskavi je namreč še nekaj kriptiranih digitalnih denarnic, ki jih FBI še ni uspelo streti.

Ne spreglejte