Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 1. 2016,
14.58

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

varnost gesla nasveti Matic Tomšič

Petek, 15. 1. 2016, 14.58

4 leta, 3 mesece

Najboljši program, ki ga ne uporabljate: Dashlane

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ali tudi "kako si lažje zapomniti internetna gesla". Če namestite Dashlane, si jih ne bo več treba ne zapomniti ne izmišljevati, saj bo to namesto vas počel ta priročni brezplačni program.

Rešitev - upravitelj gesel Tu nastopi Dashlane. Ta preprost, brezplačen program z gesli upravlja namesto uporabnika, od njega pa zahteva, da si zapomni samo eno, glavno geslo (t. i. master password), s katerim lahko nato dostopa in po potrebi spreminja vse ostale.

Dashlane ob namestitvi uporabnika najprej prosi za glavno geslo, ki mora vsebovati najmanj osem znakov, vsaj eno malo in eno veliko tiskano črko ter eno številko. Ko glavno geslo potrdimo še enkrat, Dashlane v naš privzeti spletni brskalnik doda (z našim privoljenjem, seveda) razširitev. Ta prečeše vsa shranjena gesla in jih sinhronizira z namizno aplikacijo Dashlane.

Kaj se zgodi potem? Ob prijavi v katerokoli spletno storitev, ki je sinhronizirana z upraviteljem gesel, Dashlane to opravi samodejno ali pa postreže s plavajočim oknom za izbiro želenega uporabniškega računa (če je uporabnikov računalnika več). S klikom na ikono razširitve Dashlane za spletni brskalnik pa lahko dostopamo do vseh spletnih strani, na katerih smo registrirani. Kako varna gesla izbiramo? Če odpremo namizno aplikacijo Dashlane, lahko na zavihku Passwords vse spletne strani, za katere Dashlane shranjuje uporabniške podatke in jih po potrebi spreminjamo, za kar moramo vnesti glavno geslo. Na zavihku Security Dashboard je predstavljena statistika naših gesel z oceno varnosti, izraženo v odstotkih. Popolno oceno znižujeta uporaba istega gesla na več spletnih straneh in izbiranje preslabih gesel. Razdelek Secure Notes omogoča ustvarjanje zapiskov, ki jih lahko nato zaščitimo s šifro.

Na zavihku Personal Info lahko dodamo osebne podatke, s katerimi bo Dashlane samodejno izpolnil ustrezna polja ob registracijah novih uporabniških računov. Zavihek PaymentsReceipts lahko shranjujemo digitalne račune, ki jih prejmemo ob spletnih transakcijah.

Dashlane ob registraciji novega uporabniškega računa pri kateri koli spletni storitvi omogoča tudi ustvarjanje gesla namesto uporabnika. To bo povsem naključno in zelo zapleteno, a si ga ne bo treba zapomniti, saj bo samodejno vneseno v bazo podatkov programa Dashlane.

Ne spreglejte