Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 8. 2014,
15.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 19. 8. 2014, 15.37

8 let

Najbolj zasedena telefonska govorilnica je na Dobu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Telefonske govorilnice so bile nedavno del nujne mestne infrastrukture. Danes kažejo surovo podobo tehnološke revolucije in neizvirnosti mestnih oblasti. Kako te analogne spomenike narediti koristne?

Zaporniki brez mobitelov V Sloveniji je bilo konec maja letos še 2.530 javnih telefonskih govorilnic. Po podatkih prvega slovenskega operaterja Telekoma Slovenije je njihova uporaba sila neenakomerna, saj so najpogosteje uporabljene tiste v zaporih in psihiatričnih ustanovah. Najaktivnejši uporabniki govorilnic so torej ali zaporniki ali psihiatrični bolniki. V Sloveniji je tako najbolj uporabljena javna telefonska govorilnica v zaporu na Dobu.

Ne le doma, tudi po svetu Padec uporabe telefonskih govorilnic je globalni trend. A ob vrnitvi iz tujine je opazna razlika, kako urbanisti spreminjajo telefonske govorilnice. V Ljubljani te pogosto služijo marsičemu drugemu kot telefoniranju: ljudje se v njih vedrijo, ko se ulije, mladostniki si tam pričarajo privid zasebnosti za neverbalno komunikacijo, nekateri se tam olajšajo, spet tretji pa tam, ironično, opravijo svoj pogovor z mobilnikom. V svetovnih prestolnicah, kot so na primer London, New York ali Capetown, so pri iskanju novega poslanstva za govorilnice sila ustvarjalni in aktivni.

Kult rdečega kioska živi V Veliki Britaniji, kjer so govorilnice ikone same po sebi, so javnosti na voljo različni modeli – od najema do nakupa. Od leta 2009 je bilo več kot 1.500 kultnih rdečih govorilnic predelanih: nastale so mini cvetličarne, galerije, informacijski centri ipd.

Ena od malih angleških vasic se lahko pohvali celo z najmanjšo knjižnico. Angleško telekomunikacijsko podjetje BT za prazne govorilnice celo načrtuje namestitev defibrilatorjev. V Južni Afriki govorilnice služijo kot brezplačne brezžične dostopne točke, enako že od leta 2011 načrtujejo tudi kitajske oblasti.

New York, New York V New Yorku, kjer so imeli še leta 2007 aktivnih okoli 23 tisoč govorilnic, danes pa je teh le še devet tisoč, interes za sodelovanje kažejo tako Google, kot tudi Cisco, IBM in Samsung. Mestni IT-oddelek je že leta 2012 izvedel pilotski projekt z brezžičnimi dostopnimi točkami in brezplačnimi klici na nujne številke, ki se je izkazal za uspešnega.

Možnosti so, potrebna je odločitev Kakšne pa so možnosti za nekoč javne telefonske govorilnice? Te ikone predmobilne dobe imajo tudi druge potenciale: pogosto je že njihova lokacija vrhunska. Telekomunikacijska podjetja bi to lahko izkoristila kot dodaten vir prihodkov in govorilnice pretvorila v oglaševalske površine. Njihova povezanost v omrežje omogoča preoblikovanje v terminale za nakup vozovnic javnega prometa ali izposoje koles.

Poleg vizije, kako nekdanje govorilnice vključiti v mestno podobo, pa za mestne oblasti ostaja izziv, kako se spopasti z vandalizmom nad telefonskimi govorilnicami, javno razsvetljavo in drugimi mestnimi površinami.

Ne spreglejte