Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
15. 4. 2015,
20.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

najbogatejša ženska Meg Whitman Matic Tomšič

Sreda, 15. 4. 2015, 20.18

8 let

Najbogatejša ženska v IT-sektorju je direktorica HP

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glede na podatke Forbsa je direktorica Hewlett-Packarda Meg Whitman najbogatejša ženska v tehnološki sferi. Njeno premoženje znaša 1,96 milijarde evrov.

Podatek ni presenečenje, saj Meg Whitman v tehnološkem sektorju velja za eno od najbolj ambicioznih oseb. Izobraževala se je na prestižnih ameriških univerzah Princeton in Harvard, pred prevzemom vajeti Hewlett-Packarda, kjer je od leta 2011 direktorica in predsednica, pa je zasedala vodilna položaja v družbah Walt Disney Company in eBay. Whitmanova je zelo aktivna tudi v politiki – republikanko je The New York Times pred leti označil za najverjetnejšo kandidatko za prvo predsednico ZDA. Večino slabih dveh milijard evrov vrednega premoženja naj bi Whitmanova sicer pridobila s prodajo delnic eBaya, kjer je bila izvršna direktorica. Podobno velja tudi za štiriperesno deteljico, ki sledi.

Tehnoloških milijarderk ni na pretek Po podatkih analitičnega podjetja Wealth-X je na drugem mestu najbogatejših žensk na IT-področju operacijska direktorica Facebooka Sheryl Sandberg (1,14 milijarde evrov), sledi ji soustanoviteljica spletnega veletrgovca Alibaba Lucy Peng (1,12 milijarde evrov). Četrta je predsednica proizvajalca pametnih telefonov HTC Cher Wang (832 milijonov evrov), peterico pa sklene Yahoojeva direktorica Marissa Mayer (383 milijonov evrov).

Najbogatejša ženska na svetu je dedinja Katera predstavnica ženskega spola pa ima pod palcem največ? Čast pripada Američanki Christy Walton, vdovi enega od sinov Sama Waltona, ki je ustanovil verigo supermarketov Walmart. Njeno premoženje Forbes ocenjuje na 26,1 milijarde evrov. Walmart je največje podjetje na svetu glede na letne prihodke in tudi največji nevladni delodajalec. Trgovina ima po vsem svetu namreč kar 2,2 milijona zaposlenih.

Neenakopravnost tekočih računov Primerjava premoženja najbogatejših žensk in moških v tehnološkem sektorju je kljub prizadevanjem za enakopravnost, ki se kaže predvsem v kadrovanju, še vedno podobna primerjavi ljubljanskega Nebotičnika z Burj Khalifo. Bill Gates ima s 74 milijardami evrov tako kar 37-krat večje premoženje od Meg Whitman, Mark Zuckerberg pa jo kljub temu, da je kar 28 let mlajši, prekaša za 30 milijard evrov.

Ne spreglejte