Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
30. 12. 2015,
16.18

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Microsoft EFF patent Matic Tomšič

Sreda, 30. 12. 2015, 16.18

7 let, 11 mesecev

Nagrado za najbolj trapast patent dobi … Microsoft!

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Microsoft je s patentom zaščitil splošni videz drsnika za približanje pogleda, zdaj pa zaradi domnevne kraje dizajna toži razvijalca pisarniških programov Corel.

18. decembra je računalniški velikan Microsoft s tožbo zaradi domnevne kršitve patenta napadel Corel, razvijalca programske opreme, ki ga najbolj poznamo po orodjih za obdelavo grafike in grafični prelom (Corel Draw). Lastnina, ki jo Microsoft ščiti s patentom D555,140, je drsnik za povečanje in oddaljitev pogleda v pisarniških orodjih Microsoft Office, prikazan spodaj.

Pri tem je zanimivo to, da Microsoft z dotičnim patentom pravzaprav ne ščiti funkcije, ki jo drsnik opravlja, temveč samo njegov videz, opozarja neprofitna organizacija za zaščito pravic uporabnikov sodobne tehnologije EFF (Electronic Frontier Foundation). Takšni drsniki so v uporabi že več kot desetletje, v svoje programe pa jih vstavlja na desetine, celo na stotine razvijalcev. Zakaj se je Microsoft potem spravil na Corel?

Zato, ker je na kocki ogromno denarja. Zvezna sodišča v ZDA lahko glede na trenutno veljavne zakone, ki regulirajo patente, Corelu, če bo spoznan za krivega kršitve patenta, naložijo poravnavo odškodnine v višini vseh prihodkov iz naslova prodaje programske opreme, v kateri je uporabljen sporni drsnik.

Čudni patentni zakoni To pomeni, da bi moral Corel Microsoftu odstopiti vse dolarje in evre, ki jih je zaslužil s prodajo pisarniškega paketa Corel Home Office, ta je sicer neposreden tekmec Microsoft Officeu.

Pri Samsungu, ki na ameriških zveznih sodiščih že leta bije patentno bitko z Applom, so nelogičnost zakonov, ki v ZDA urejajo področje patentov, pojasnili z zanimivim primerom: proizvajalec avtomobilov, ki si od drugega brez njegove vednosti izposodi obliko držala za kavni lonček, bi moral prvemu v primeru izgubljene patentne tožbe izplačati vrednost vseh prodanih vozil, ne le držal za lončke.

Se Microsoft Corelu le maščuje? Na spletu so se medtem že pojavila ugibanja, da se Microsoft Corelu s patentno tožbo maščuje za poletni sodni napad v obratno smer. Spletna stran Softpedia piše, da je Corel julija tožil Microsoft zaradi kraje njihovih patentov in agresivnega odvračanja uporabnikov od pisarniških programov Corel Home Office, ki ima zaradi tega posledično zanemarljiv tržni delež.

Organizacija EFF (Electronic Frontier Foundation) je patentu D555,140 v luči dogajanja med Microsoftom in Corelom podelila nič kaj laskavi naziv najneumnejši patent decembra.

Ne spreglejte